Vilka är de bästa solcellerna?

Vilka är de bästa solcellerna? Bra fråga! Men också helt fel fråga, om du funderar på att skaffa solceller. Låt oss förklara varför, samt berätta för dig vad som är rätt fråga om du vill göra en bra investering.  

Föreställ dig att du sitter med familjen framför den glittrande julgranen och myser till tonerna av Bing Cosby. Det enda som stör julfriden är tankarna på de stigande elräkningarna, som inte kommer bli lägre av all julbelysning som står på nästan dygnet runt.

Du stoppar in en apelsindoftande knäck i munnen, men som vanligt har barnen missförstått kulprovet och trott att det är stenkulor som åsyftas. Det krasar till i munnen och en kraftig smärta strålar ner i käken. Förskräckt spottar du ut knäcken och en stor bit av tanden följer med. När samma sak hände din svärfar fick han sätta in en krona. Efter julklappsutdelningen sätter du dig därför vid datorn, öppnar Google och skriver in ”bästa kronorna”.

Eller vänta lite… gör du verkligen det? Vår gissning är att du snarare börjar googla på tandläkare i ditt närområde. Du kastar ett öga på priserna, men bestämmer dig för att ”Billigaste tandkronorna i stan!” låter lite för bra för att vara sant.

I stället tittar du på recensioner av klinikerna och på vad som ingår i priset. Helst vill du ju hitta en tandläkare som inte bara garanterar ett bra resultat utan dessutom erbjuder gratis återbesök om något skulle gå sönder. Kanske frågar du till och med runt bland vänner och grannar om de är nöjda med den de går till.

Varför skulle du resonera annorlunda när det gäller din elförsörjning?

Vilka solceller är bäst i test?

Om vi ställer frågan, ”Vilka är de bästa solcellerna?”, så kanske det enkla svaret skulle kunna låta: ”de som håller längst och ger dig bäst avkastning”. Jaha, och vilka är det då?

Du kanske provar att googla på ”Solceller bäst i test”. Jackpott! Du får träff på den panel med högst verkningsgrad på marknaden, alltså den panel som producerar mest el. Den är i dyraste laget, men med ert stora tak i söderläge kommer du ju kunna producera och sälja så mycket el att den höga kostnaden är motiverad.

Stopp!

Att producera för mycket el kan bli en dyr historia i sig, eftersom du går miste om skattereduktioner när du säljer mer el än du själv använder. Om du har ett stort tak kan det därför vara mer lönsamt att välja en lite billigare panel med lägre verkningsgrad.

Du scrollar vidare och läser att monokristallina paneler är bättre än polykristallina. Premiumpaneler kallas de dessutom. Det låter ju betryggande. Och visst är väl den svarta färgen snyggare? Du sneglar ut genom fönstret på din grannes blå paneler. Men premium är förstås dyrare också. Med en suck begär du hem några offerter och stänger datorn. Dags att jämföra priser och ro det här i hamn.

Många solceller marknadsförs med pris per watt, och det kan såklart kännas lockande att nappa på det billigaste erbjudandet – den lägsta investeringen borde väl rimligtvis innebära den bästa avkastningen? Att bara jämföra offerter med förenklade mått som pris per watt är dock ännu en fälla som är farlig att ramla i, då de inte tar hänsyn till faktorer som effektivitet, garantier och hållbarhet.

Självklart spelar pris alltid in när vi köper något, men på samma sätt som den där tandkronan ska sitta kvar i din mun mer än några veckor, vill du att solcellerna ska hålla i många år framöver.

Du vill också känna dig trygg med att inga ytterligare utgifter väntar runt hörnet. Om du hörde varningsklockor ringa när en tandläkare marknadsförde sig genom att erbjuda de billigaste produkterna i stan, bör du vara försiktig med att hoppa på ett erbjudande om solceller som är mycket billigare än konkurrenterna.

De billigaste produkterna kommer inte hålla lika länge och kommer inte ha den bästa avkastningen om man ser till anläggningens livstid. Vill du kunna sova lugnt om nätterna, trygg med att du gjort en hållbar investering med bra avkastning över tid? Ja, då behöver du också en garanti för att inte slänga pengarna i sjön.

Vilka garantier har de bästa solcellerna?

För solceller finns framförallt två typer av garantier som är viktiga att känna till. Den första är effektgarantin, som garanterar hur mycket el panelerna kommer producera efter ett visst antal år, det vill säga en garanti för att solcellerna inte kommer tappa för mycket i effekt under årens gång. Effektgarantin anges ofta som ett procenttal efter ett antal år, exempelvis ”85 % efter 25 år”. Effektgarantin skiljer sig oftast inte nämnvärt mellan olika tillverkare.

Den andra garantin, som det pratas mindre om men som är minst lika viktig, är produktgarantin. Denna garanti träder in om panelerna skulle gå sönder eller något slutar fungera. Här skiljer sig tillverkarna åt – medan vissa har en garanti på endast 10 år erbjuder andra upp till 30 år. För att en solpanel ska kunna klassas som en av ”de bästa” borde de därför komma med både en bra effektgaranti och en produktgaranti på minst 25 år.

Utöver bra garantier ska de bästa solcellerna även vara certifierade enligt IEC 61215 och IEC 61730.

Den rätta frågan

Det finns som du märker en uppsjö av faktorer som spelar in när man ska avgöra vilka som är de bästa solcellerna på marknaden. Att själv ge sig in och navigera i den djungeln kan innebära många förlorade arbetstimmar och en hel del sömnlösa nätter.

Du kan jämföra saker som maxeffekt och verkningsgrad, pris per watt och växelriktare tills du får gråa hår. Kanske hittar du inte ens ut ur djungeln, utan lägger dig ner och ger upp. Det är därför vi menar att det är helt fel fråga. Rätt fråga borde i stället vara: ”Hur hittar jag rätt leverantör?”

Precis som när det gäller dina tänder, vill du ju att installationen av dina solceller görs av utbildad och noggrann personal. Du vill ha ett resultat som håller länge och du vill kunna känna dig trygg med den som rumsterar runt på ditt tak såväl som i din mun.

Precis som när du väljer tandläkare, eller elektriker, eller veterinär, vill du anlita en installatör med gedigen kunskap. Som bara använder sig av kvalitetsprodukter och tillsammans med dig kan ta fram den bästa lösningen för just dina behov. Därför är det viktigaste steget att hitta rätt leverantör. Gör du bara det behöver det varken vara tidskrävande eller svårt att skaffa solceller.

Känner du dig redo att fortsätta på din solcellsresa? Läs vår guide om hur du undviker de 5 mest kritiska misstagen man kan göra när man skaffar solceller.