Solceller bäst i test – hitta rätt solpaneler till ditt tak

Du funderar på att köpa solceller. Du vill såklart ha de bästa solcellerna, som ger dig så mycket pengar i plånboken som möjligt. Så du söker på Solceller Bäst i Test.

Precis som den gången du skulle köpa en airfryer. Eller bilbarnstol. Eller köksfläkt.

Men det är helt fel ände att börja i om du vill få en hög avkastning. Vi ska förklara varför.

Självklart vill du ha den absolut tystaste köksfläkten, den säkraste bilbarnstolen och de krispigaste pommesen – kanske är du även beredd att betala några extra tusenlappar för att få det allra bästa.

Men när det gäller solceller är det inte säkert att de solpaneler som är ”bäst i test” är de solpaneler som är bäst för just dig, eller bäst för din lönsamhet (eller bäst för miljön för den delen, ifall det är den främsta anledningen till att du vill ha solceller…).

När det gäller solceller begår du ett misstag om du börjar med att leta efter den bästa solpanelen. Om du vill förbättra din ekonomi bör du i stället fokusera på att få den mest lönsamma solcellsanläggningen för just dig.

I den här artikeln går vi igenom hur du skaffar just det – anläggningen som kommer att ge dig de lägsta elräkningarna och den högsta avkastningen.

Vill du veta vilka de vanligaste misstagen är vid en solcellsinvestering? Anmäl dig till vår kostnadsfria guide och lär dig hur du undviker de 5 vanligaste misstagen:

Bäst leverantör viktigare än bästa solcellerna

När du vill ha kvalitet är utförande oftast lika viktigt eller viktigare än själva produkten.

Det är jag dagligen ett levande bevis på när jag sjunger medan jag lagar mat. Det spelar ingen roll om jag sjunger Aretha Franklin’s ”Respect” – världens bästa låt enligt tidskriften Rolling Stone – min familj säger ändå åt mig att vara tyst!

Medan ingen dör av min dåliga sångröst är ett proffsigt utförande livsviktigt när det gäller solceller såväl som bilbarnstolar – installerar du fel kan det få allvarliga konsekvenser.

Att följa manualen och installera en bilbarnstol är relativt enkelt, men för att installera en solcellsanläggning på rätt sätt krävs det både utbildning och erfarenhet.

Därför är du ute på tunn is om du först letar efter solceller som är ”bäst i test” och sedan väljer en leverantör som kan leverera just de panelerna.

För du kan mycket väl hitta den rätta panelen för dig men fortfarande välja fel leverantör.

Väljer du rätt leverantör å andra sidan kommer du aldrig få fel paneler. Precis som du inte riskerar att få fel medicin när du går till en kunnig läkare…

Därför bör du lägga fokus på att hitta den bästa leverantören snarare än den bästa panelen.

Faran med oseriösa leverantörer

Att välja rätt solcellsleverantör är en djungel med många faror.

Det är stor efterfrågan på solceller just nu vilket gör att nya installationsföretag startas upp till höger och vänster. En stor del av dem väljer dessutom att gå i konkurs när garantiärendena börjar strömma in…

Energimyndigheten gjorde under 2020 en översyn av ett 40-tal solcellsanläggningar, med hjälp av forskningsinstitutet RISE. Omfattande brister upptäcktes, bland annat ansågs endast 5 anläggningar ha ordentligt fästa kablar under solpanelerna.

Solceller på röda takpannor
Rekordmånga solcellsanläggningar installeras i Sverige. Se till att din blir en av de bra.

Att du har de bästa solpanelerna spelar ingen roll om du har en leverantör som installerar dem bristfälligt.

Att dina paneler har den bästa effektgarantin spelar ingen roll om du har en leverantör som går i konkurs efter 3 år – då får du själv sköta ditt garantiärende gentemot tillverkaren och själv betala någon annan som sätter upp en ny panel.

För att få en bra installation och en säker, lönsam solcellsanläggning, behöver du alltså hitta en leverantör som har relevant kunskap och erfarenhet. Och som är tillräckligt seriösa och stabila för att finnas kvar i det långa loppet.

Vad innebär egentligen ”bäst i test” för solceller?

Om du ändå vill fördjupa dig i olika solpaneler och göra ett mer aktivt val själv, fundera ett slag på vad det är du letar efter när du söker efter ”bäst i test” för solceller.

Är det solpanelen med högst effekt? Är det den mest hållbara solpanelen? Den snyggaste? Eller den med längst garanti?

”Bäst solceller” kan betyda olika saker beroende på vad som är viktigt för dig (klimatet, din privatekonomi, design, teknik…). Bäst kan även betyda olika saker beroende på förutsättningarna på ditt tak.

På samma sätt kan ”Bäst i test” betyda många olika saker. Du kommer hitta flera sidor med ”test” som redovisar för- och nackdelar med olika paneler.

Men faktum är att det finns få oberoende tester av solpaneler, där ett faktiskt test har ägt rum.

Två som är värda att titta på är:

Så använder du testerna

Energimyndighetens test är intressant då det visar bland annat hur olika solcellssystem skilde sig åt i effektivitet men även hur de skilde sig från vad leverantörerna utlovat.

Energimyndighetens test är det enda av sitt slag i Sverige men ändå relativt litet i omfattning då det endast tittar på 9 olika system. Systemen är dessutom installerade av olika företag och med olika växelriktare, vilket gör att det blir ett test av ett helt paket snarare än en enskild panel.

I PVEL:s test, som är ett omfattande, oberoende test av solpaneler, testas bland annat:

  • hur väl panelen klarar temperaturförändringar (t.ex. kalla nätter)
  • hur väl panelen presterar under olika temperatur- och solinstrålningsförhållanden
  • hur väl panelen klarar höga nivåer av värme och fukt
  • hur väl panelen klarar av yttre press (t.ex. i form av snö) utan att spricka

PVEL listar ett antal tillverkare som haft flera modeller med goda resultat, däribland Jinko Solar, Trina Solar, JA Solar, Longi, Sunpower och Suntech. Se hela listan här.

Vi rekommenderar som sagt ingen att välja panel före leverantör. Däremot är det inte fel att använda dessa tester för att kolla upp panelen du blivit offererad och se hur väl den presterar!

En annan term som du kanske ramlar över i din jakt på de bästa solcellerna är ”Tier 1”. Ett amerikanskt begrepp som säljare ibland helt felaktigt använder som ett mått på solcellskvalitet. I själva verket är det ett mått på hur stor och finansiellt stabil en tillverkare är.

Bäst eller mest prisvärd?

Som vi skrev kan ”bäst i test” för solceller betyda flera olika saker. På många sidor handlar bäst i test om vilka paneler som har högst effekt och verkningsgrad.

Men vi råder dig att inte stirra dig blind på dessa ”tester”. De mest effektiva panelerna kostar nämligen oftast mer än de smakar.

Du skaffar ju (förmodligen) solceller för att du vill spara pengar. Då måste du jämföra avkastningen för investeringen som helhet snarare än verkningsgraden på de enskilda panelerna.

Låt oss göra en jämförelse:

Du ska sätta in pengar på ett sparkonto. Det ena har lite bättre ränta än det andra. BÄST I TEST! Bästa räntan! MEN, de har en fast kostnad för kontot som överstiger mellanskillnaden du skulle tjäna på den bättre räntan. Inte så bäst längre va?

Nej, du behöver inte den mest effektiva panelen för att få högsta möjliga avkastning. Du behöver den mest prisvärda.

OBS! Lägg märke till att vi skrev prisvärd, inte billig. Att bara gå på det billigaste kommer bli dyrare i längden, när din anläggning börjar strula.

Prisvärda solceller är solceller med en kombination av:

  • ett rimligt pris/watt
  • en bra verkningsgrad (20-21 %)
  • långa garantier
  • bra prestation i oberoende tester

och sist men inte minst:

installerade av en proffsig leverantör.

Leverantören är alltså A och O. Väljer du rätt leverantör kommer du att få en bra anläggning med hög lönsamhet.

Därför har vi granskat alla leverantörer, sållat bort de dåliga och samlat de allra bästa i vårt offertverktyg.

Svara på några snabba frågor för att få 1-2 kostnadsfria offerter från seriösa leverantörer, som passar just dina förutsättningar.