Vad kostar solceller? Få full koll på priset!

”Vad kostar solceller egentligen?”

Den frågan har jag fått många gånger de senaste åren. Ibland, när jag känner för att utmana frågeställarens tankesätt lite, svarar jag:

“Solceller är helt gratis!

Sedan brukar jag förtydliga: solceller är en investering som kommer ge dig en avkastning i över 30 år och är därmed inte en kostnad i slutändan.

Samtalet slutar vanligtvis med att jag suckar och säger:

”Fine! Om du bara ska ha en siffra så kostar en genomsnittlig solcellsanläggning till en vanlig villa runt 150 000 kr”.

Varför är jag så besvärlig? Jo, för att det är helt fel fråga att ställa när man vill skaffa solceller (vi återkommer strax till den rätta frågan).

En genomsnittlig solcellsanläggning till en vanlig villa kostar alltså i runda slängar 150 000 kronor. En siffra som dock kan påverkas av många olika parametrar…  

På de (minst) 30 år dina solceller ska sitta på ditt tak blir det ungefär en Piggelin om dagen i investeringskostnad.

Att göra av med 13 kronor om dagen på glass, godis eller annat smått och gott är något de flesta gör utan att blinka. Men när det kommer till att betala 150 000 på ett bräde för att köpa solceller tänker de flesta både en och två gånger.

Priset på solceller

”En glass om dagen” skulle inte gå hem hos många kunder (eller hos skatteverket) om det kom skrivet i en offert. Man vill såklart ha exakta siffror. Tyvärr kan vi inte ge dig det. Och säger någon att de kan det, utan att ha sett ditt hus, så ljuger de…

Det enda sättet för dig att få exakta siffror är att ta in ett par offerter och låta en installatör komma hem till dig för att mäta och räkna. Detta gör alla seriösa företag helt kostnadsfritt och du får då en korrekt prisbild för just din installation.

Det vi kan ge dig här och nu däremot är information som hjälper dig att skaffa så prisvärda solceller som möjligt!

Genomsnittspriset för solceller till villa

Det allra vanligaste tillvägagångssättet när man skaffar solceller är att köpa ett paket av en leverantör. Då ingår allt ifrån projektering till installation.

Storleken på en solcellsanläggning för en vanlig villa brukar ligga någonstans i spannet 10-15 kW, med ett paketpris mellan 120 000 och 150 000 kronor. Anläggningar över 15 kW är ovanliga på villor och system på mindre än 5 kW lönar sig väldigt sällan.

Från totalpriset kan du sedan dra av 20 % – det så kallade ”gröna ROT-avdraget”, för att få ett hum om slutsumman.

En annan väg att gå är att själv beställa paneler och betala för installationen separat (eller att göra vissa delar själv). Men det är en knagglig väg som kommer vara både mer tidskrävande och mer riskabel, med sämre garantier och större fara på taket.

Du bör vara en väldigt kunnig hantverkare för att ge dig in på den vägen. Och ha i åtanke att en certifierad elektriker alltid måste göra alla elarbeten. För att vara tydlig, så rekommenderar vi inte någon att göra det här själv…

Vad påverkar priset på solceller?

Anledningen att vi inte kan ge dig några exakta siffror är att kostnaden för solpaneler påverkas av så många olika faktorer. Här är de viktigaste:

1. Utformningen på ditt hus och tak

Ett högt hus eller brant tak innebär högre kostnader. Då krävs nämligen fler och bättre säkerhetsanordningar för att montörerna ska kunna göra en trygg installation. Ett brant tak kan även göra att det tar längre tid att montera panelerna.  

Materialet på ditt tak spelar också roll för prislappen på din solcellsinstallation. Plåt är enkelt och därmed billigt att montera på, tegel- och betongpannor lite dyrare och eternit allra dyrast då det krävs särskild skyddsutrustning eftersom eternit innehåller asbest.  

Solpaneler på plåttak
Plåttak är generellt det takmaterial som är enklast att montera solpaneler på.

2. Vilka paneler du väljer

Om du har googlat på solpaneler vet du att det finns ett smörgåsbord av olika paneler att välja mellan. Och att de kommer i flera prisklasser. Du kan alltså påverka priset på din anläggning mycket genom vilken panel du väljer. 

Med det sagt är det inte bara prislappen som påverkas om du väljer den allra billigaste panelen. Pris och kvalitet går, som de så ofta gör, hand i hand.

När du jämför priser på solpaneler är det därför viktigt att jämföra likvärdiga alternativ. För det är klart att en panel med lägre verkningsgrad och kortare garanti är billigare. Den kommer också ge dig mindre el i det långa loppet…

3. Vilka tillval du gör

Förutom paneler behöver du även välja en växelriktare, den komponent som omvandlar likströmmen från solpanelerna till växelström du kan använda i hushållet. Även växelriktare kommer i olika prisklasser. Vill du till exempel kunna koppla på ett batteri i framtiden behöver du lägga lite mer pengar på din växelriktare idag.

Somliga väljer att installera optimerare. Optimerare hjälper som namnet antyder till att optimera solcellsanläggningen och låter dig följa produktionen från de enskilda panelerna. Optimerare ökar prislappen på din solcellsinstallation.

Växelriktare på vägg
Vilken växelriktare du väljer är en faktor som påverkar priset på din installation.

4. Var i Sverige du bor

Att bo mitt ute i ingenstans kan ha sina fördelar när du skaffar solceller. Till exempel slipper du bekymra dig om bygglov för solceller ifall du bor utanför detaljplanerat område. Men å andra sidan kanske du bor så långt ifrån närmaste leverantör att du måste betala för montörernas restid. Med en installation som sträcker sig över några dagar kan det i slutändan bli några tusenlappar extra på fakturan.

5. Vilken leverantör du väljer

Förutom att välja produkter kan du påverka priset på din anläggning genom att jämföra olika leverantörer. Men även här gäller tyvärr devisen: du får vad du betalar för.

En leverantör som lägger sig lägre i pris än sina konkurrenter gör det vanligtvis för att det är det enda sättet att få kunder. I slutändan blir det oftast du som får betala mellanskillnaden ändå – genom en anläggning som inte är så effektiv som den skulle kunna vara (eller ännu värre, genom skador på ditt tak).

6. Huruvida du skaffar solceller om privatperson eller som företagare

Skaffar du solceller som privatperson, det vill säga till din villa eller ditt fritidshus, har du rätt till det gröna skatteavdraget på 20 % av solcellsinstallationen. Som företagare finns det i nuläget inget avdrag du kan göra när du köper solceller.

7. Storleken på din solcellsanläggning

Hur stor anläggning du bygger är naturligtvis det som påverkar prislappen allra mest. Men det är inte så enkelt som att en liten anläggning blir billig och en stor dyr. Priset per kW sjunker nämligen ju större anläggning du bygger.

I en solcellsinstallation finns ett antal fasta kostnader som inte påverkas av att du lägger till några extra paneler. Exempel på sådana kostnader är transport och byggnadsställningar. Eftersom de inte ökar i proportion till anläggningens storlek blir en större anläggning billigare utslaget per kW.

Betyder det att en större anläggning alltid är en mer prisvärd anläggning? Inte nödvändigtvis…

Bäst värde för pengarna

När du köper något vill du såklart ha ut så mycket värde som möjligt för pengarna. Då kanske du drar slutsatsen att en så stor anläggning som möjligt är det bästa alternativet. Fler watt för varje krona = ett högre värde för pengarna. Eller?

Nja. Det är faktiskt inte i effekten i sig som värdet i solcellsanläggningen ligger. Inte heller i de kWh som produceras. Värdet ligger i pengarna du sparar eller tjänar på den el din anläggning producerar.

Bäst värde får du ut av den elen som du själv förbrukar. Då sparar du inte bara in pengarna för själva elen, utan även de skatter och avgifter som läggs på fakturan när du köper el.

När du säljer din överskottsel får du inte ut lika mycket i värde då du endast får betalt för själva elen samt en liten ersättning för nätnytta. Av staten får du även en skattereduktion på 60 öre per såld kWh, men bara för så många kWh som du själv köper in från elnätet.

Med andra ord, om du har en så stor anläggning att du säljer mer el än du köper in från elnätet på ett år, kommer en del av elen du producerar få ett lägre värde. Avkastningen sjunker alltså rejält.

Att investera i en jättestor anläggning bara för att du kan och för att det blir billigare per kW är alltså inte alltid det mest prisvärda alternativet. Den mest prisvärda solcellsanläggningen är den som ger dig den högsta avkastningen, det vill säga en anläggning anpassad efter din egen förbrukning.

Kostnad per m2 och kostnad per kWh

I diskussioner om solceller hör vi ofta folk jämföra vad solpaneler kostar per kvadratmeter eller per producerad kWh. Det kan vara intressant att jämföra, men det är då viktigt att säkerställa att man jämför anläggningar som är likvärdiga i övrigt. Annars blir det lätt att man jämför äpplen med päron…

Tänk dig att du får två offerter. Den ena är från en erfaren och väletablerad leverantör för en anläggning med premiumpaneler och 30 års garanti. Den andra är från en färsk firma startad av en före detta bilhandlare som gjort ett klipp och köpt upp ett restlager med överblivna paneler av en grossist som gått i konkurs – han ger dig 10 års garanti (förutsatt att firman finns kvar längre än ett år såklart…).

Gissa vilken offert som kommer vara billigast per kvadratmeter?

Vad ingår egentligen i priset?

När du köper ett solcellspaket av en leverantör ingår allt. Förutom själva panelerna och växelriktare består priset av projektering (med allt från snölastberäkningar till ritningar), byggnadsställningar, montagematerial, elektronik, transport, installation, driftsättning och sist (men verkligen inte minst…) momsen. 

Hur ser prisutvecklingen ut för solceller – ska du gasa eller bromsa?

Både i Sverige och världen har vi de senaste åren sett en solcellsboom. Den totala installerade kapaciteten i världen har gått från 40 GW år 2010 till 1 177 GW år 2022. Och än har inte utvecklingen stannat av. Klimatrapporter och rekordhöga elpriser bidrar båda till att allt fler vill producera sin egen el.

I takt med att intresset ökat och tekniken utvecklats har priserna sjunkit. De första fyra åren på 2010-talet störtdök de, för att sedan stabiliseras någorlunda.

Diagram över solpanelers prisutveckling mellan 2005 och 2019
Prisutvecklingen på solpaneler fram till 2019. Källa: International Energy Agency

Borde du vänta på att priserna sjunker ännu mer? Nej, det tycker vi vore ett misstag, av flera anledningar:

  • Den kraftiga prisnedgången har stannat av för flera år sedan. Inga drastiska prissänkningar är att vänta innan nästa stora genombrott i teknikutvecklingen. Som förmodligen ligger minst 8 år framåt i tiden enligt vår bedömning.
  • Om du håller i pengarna rinner de ändå mellan dina fingrar… och raka vägen till ditt elbolag. Varje månad du väntar med att skaffa solceller innebär fortsatt dyra elräkningar. Frågan du bör ställa dig är – vad kommer det kosta dig att vänta?
  • I nuläget är det skattemässigt förmånligt att skaffa solceller eftersom du får det gröna ROT-avdraget vid installationen. Om vi skulle se en ordentlig dipp i priset på solceller igen är det troligt att det gröna avdraget tas bort.

Hur ska du finansiera dina solceller?

Hur bra investering solceller än är (och det är en jäkligt bra investering), så är det ändå en stor engångsutgift.

Vill du inte nalla för mycket på ditt sparkonto finns det som tur är förmånliga finansieringsalternativ, som att utöka ditt bolån eller ta ett så kallat sollån. På det sättet behöver du inte lägga ut en massa pengar men kommer ändå minska dina utgifter varje månad tack vare låga räntor.

Att pruta eller inte pruta…

Kan man få ner priset på solceller?

Vissa människor går igång på att pruta… jag är inte en av dem. Är jag på en loppmarknad så swishar jag gladeligen de 20 kronor som försäljaren ber om, även om jag misstänker att de skulle sälja för 10.

Men om du gillar att förhandla, kör hårt! En del leverantörer lämnar offerter med lite prutmån och ibland går det att få ner priset några tusenlappar, särskilt under lågsäsong.

Få tillbaka dina glasspengar!

Så varför kan jag inte låta bli att driva lite med bekanta när de frågar vad solceller kostar? Jo, som jag nämnde innan så är det helt fel fråga – genomsnittspriset på en solcellsanläggning är egentligen inte särskilt intressant när du ska investera i solceller. Nej, den mest relevanta frågan är hur du maximerar avkastningen på din solcellsanläggning – så att du får högsta möjliga lönsamhet!

Vi har tagit fram en guide som hjälper dig undvika 5 kritiska misstag när du skaffar solceller – och på så sätt maximera din avkastning.