Solcellslån – så mycket lägre blir din avkastning

Det är inte alla som har 200 000 kronor på banken att lägga på en solcellsanläggning. Med ett solcellslån kan även du som  behöver dina sparpengar till annat investera i solceller och få en del av solenergikakan.

Att låna till solceller är lätt. Men är det värt det? I den här artikeln går jag igenom vad det innebär att ta ett solcellslån samt hur det påverkar din avkastning.

Vi samarbetar inte med några banker eller andra kreditinstitut utan presenterar objektiva fakta och siffror. Siffror som dock kan ändras från dag till dag, så dubbelkolla alltid aktuella siffror med banken innan du bestämmer dig för att ta ett lån.

Solcellslån eller energilån

Flera banker erbjuder numer ett så kallat solcellslån, även kallat sollån, för investeringar i solceller.

Andra banker erbjuder dessutom, eller i stället, ett så kallat energilån, för investeringar i energibesparande åtgärder – exempelvis solceller. Men vad är egentligen skillnaden och vilket ska du välja?

Energilån

Ett energilån är ett privatlån som erbjuder extra förmånliga räntor för investeringar som innebär energibesparingar i ditt hem.

Vilka energibesparande åtgärder du kan få lån för varierar från bank till bank. Det kan vara allt från en ny kyl och frys till ett fönsterbyte eller tilläggsisolering av hela huset. Eller så kan det vara just solceller.

Det finns två anledningar till att banken erbjuder bättre ränta för solceller eller nya fönster än de gör för en sprillans ny motorbåt eller en designersoffa:

  • Bankerna liksom andra storföretag vill profilera sig som klimatvänliga, i en samtid när konsumenter blir mer och mer miljömedvetna.

  • Mindre energislöseri hjälper inte bara miljön utan även din plånbok. Energibesparande åtgärder ger dig en bättre ekonomi vilket gör dig till en säkrare låntagare för banken.

Solcellslån

Ett solcellslån, eller sollån, är egentligen väldigt likt ett energilån, med den stora skillnaden att det bara gäller för solceller. Man skulle kunna säga att solcellslån energilånets lillebror. Något vissa banker har tagit fram för att särskilt möta den efterfrågan som solcellsboomen skapat.

Energilån och solcellslån har liknande villkor:

  • Löptiden (tiden du har på dig att betala av lånet) för båda sorters lån brukar ligga på mellan 10 och 15 år beroende på bank (någon enstaka bank erbjuder 20 år).

  • Räntan är alltid rörlig – till skillnad från ett bolån kan du alltså inte binda den.

  • De flesta banker vill se någon form av dokumentation för att bevilja lånet – t.ex. en offert från en leverantör, eller en faktura.

Så vilket är bäst, solcellslån eller energilån?

I skrivande stund – januari 2023 – är det ett jämt race. Låt oss jämföra 3 av storbankerna som erbjuder lån för solceller:

  • Swedbank erbjuder båda sorters lån, där räntan för deras sollån är drygt 1 procentenhet lägre än räntan för deras energilån. I nuläget har sollånet en nominell ränta på 4,65 %.

  • Nordea erbjuder enbart energilån, med en ränta på 4,40 %.

  • Handelsbanken erbjuder också bara energilån, med en ränta på 4,15 %.

Så slutsatsen borde vara att Handelsbanken är det bästa valet av dessa tre?

Ja, i vår jämförelse av de banker som erbjuder en på förhand angiven ränta (det vill säga samma för alla kunder) har Handelsbanken lägst ränta för att låna till solceller. Men innan du ringer till Handelsbanken för att boka tid, kommer här några brasklappar:

  • Du måste vara bolånekund hos Handelsbanken för att kvalificera dig för energilån. Samma gäller Nordea. Med dagens ränteutveckling är det inte läge att flytta bolånet ifall du sitter med bunden ränta i en annan bank…

  • Bankerna uppdaterar sina räntor hela tiden. För ett par månader sedan var Swedbank billigast. Om ytterligare två månader är det kanske SEB. Gör därför alltid en egen jämförelse av aktuella räntor innan du tar ett lån.

  • För energilån sätter vissa banker räntan individuellt, baserat på din ekonomi. Därför är det svårt att göra en generell jämförelse kring vilken bank som erbjuder det bästa lånet för solceller.

  • Vissa banker som erbjuder solcellslån har samarbeten med en särskild leverantör. Deras solcellslån kommer alltså med villkoret att du anlitar just deras samarbetspartner.

Obs!

Hur bra avkastning du får från din anläggning hänger mer på att du väljer rätt leverantör än att du väljer rätt bank. Därför är mitt råd att börja med att jämföra leverantörer och välja den som passar dig bäst. Och därefter titta på vilka banker som kan erbjuda dig ett solcellslån.

Som regel tycker jag det är bäst att börja med sin egen bank. Har du bolån och sparande i en och samma bank är det mer sannolikt att de kan erbjuda dig ett förmånligt lån än om du frågar en bank du inte är kund hos.

Swedbank är annars den av storbankerna som i nuläget har minst antal villkor kopplade till sitt lån. Du behöver inte ha bolån hos dem och det står dig fritt att välja vilken leverantör du vill.

Hur påverkas lönsamheten hos min anläggning om jag tar ett solcellslån?

Lönsamheten sjunker självklart om du väljer att ta ett lån för att finansiera dina solceller, gentemot om du betalar för dem med sparpengar. Men kanske inte så mycket som man kan tro.

Låt oss göra ett enkelt räkneexempel:

Kostnad för anläggning/storlek på lån: 200 000

kW: 10

Årlig produktion: ca 10 000 kWh

Du använder: 4000 kWh av din produktion

Du säljer: 6000 kWh av din produktion

Effektiv låneränta: 4,70 %

Avbetalning: 10 år med rak amortering

Så här mycket kommer du att tjäna

Under 2022 låg spotpriset för el i snitt på 167 öre per kWh under april-oktober (de månader din anläggning producerar som mest). Har du ett avtal där du får betalt för spotpriset (vissa elbolag erbjuder en lite högre summa) tjänar du i vårt exempel i runda slängar 10 000 kronor på elen du säljer under ett år, beräknat på 2022 års elpriser.

De 4000 kWh du själv förbrukat, som du annars skulle köpt in, sparar du cirka 283 öre per kWh (spotpriset + överföringsavgift + energiskatt + moms, det vill säga ungefär 11 300 kr per år).

Totalt drar din anläggning alltså in 21 300 på ett år med nuvarande elpriser.

Så lång blir din återbetalningstid

Din totala kostnad att betala för lånet under löptiden på 10 år blir 247 392 kr. Efter ca 11,5 år har du sparat/tjänat in den summan på din anläggning (247 392 kr/21 300 kr). Då har alltså din anläggning ”betalat för sig själv”, det som brukar kallas återbetalningstid och är ett populärt mått bland solcellsleverantörerna.

Hade du istället betalat för din anläggning med kontanta medel, skulle det tagit knappt 9,5 år för din anläggning att betala tillbaks sig. I vårt exempel – som är just bara ett exempel baserat på ett antal antaganden – skiljer det drygt 2 år i återbetalningstid mellan en anläggning som betalas kontant och en som betalas med ett lån.

Dina solceller ska producera el i minst 30 år. Det är alltså fortfarande värt att köpa solceller även om du behöver ta ett lån.

Dock måste du se det som en långsiktig investering. I början kommer dina lånekostnader att överstiga avkastningen från solcellerna. Men över hälften av solcellernas livstid kommer de att vara en ren vinstkälla.

Obs! I vårt exempel har vi räknat med oförändrade elpriser och räntor. Båda kan såklart gå både upp och ner, men jag har svårt att tro på ett scenario där elpriserna (och därmed din inkomst från solcellerna) sjunker långsiktigt medan räntorna (och därmed dina kostnader för lånet) stiger. Därför vågar jag påstå att det oavsett kommer löna sig för dig att köpa solceller och ta ett lån för det.

Undvik de värsta misstagen när du skaffar solceller

Om du är redo att påbörja din resa mot solceller tror jag att du skulle ha stor nytta av vår guide, där vi går igenom de 5 mest kritiska misstagen du kan göra när du skaffar solceller. Genom att undvika misstagen säkerställer du en trygg solcellsaffär som leder till en så lönsam anläggning som möjligt. Anmäl dig till vår kostnadsfria guide här.