Dags att köpa solceller? Så går du till väga!

Att köpa solceller, med alla val det innebär, kan kännas som ett spännande men något överväldigande projekt – lite som att planera sitt bröllop.

Hur stort ska det vara? Hur mycket pengar vill vi lägga? Ska vi göra det mesta själva eller ska vi köpa ett paket? Och har vi verkligen råd med det nu, eller borde vi vänta…

Vi skulle inte rekommendera oss själva som bröllopsfixare, men när det gäller att köpa solpaneler kan vi tryggt guida dig genom processen – så att du slipper stressen och kan fokusera på det roliga i att planera ditt solcellsprojekt.

Är det verkligen rätt tajming att köpa solceller?

Definitivt! Solceller har sjunkit i pris igen efter ökningen vi såg under 2022, och ligger nu på en väldigt förmånlig nivå för dig som köpare.

Fast om priserna går ner – är det inte bäst att vänta på att de sjunkit klart? Nja… Medan du väntar fortsätter du betala onödigt höga elräkningar då du går miste om besparingen som solceller skulle innebära.

Dessutom sjunker inte priset på hela solcellsanläggningen. Medan priset på paneler går ner över tid, går priset på de mjuka kostnaderna (framför allt arbetskostnader) upp.

Det går heller inte att sia om hur länge det gröna avdraget kommer finnas kvar, som ger dig 20 % ”rabatt” på din solcellsinstallation. Vår bedömning är därför att det är en förlustaffär att vänta med att skaffa solceller.  

Detta behöver du veta innan du köper solpaneler

Att skaffa solceller är idag ganska enkelt, särskilt om du köper ett solcellspaket från en leverantör. Men det finns några saker som kan vara bra att ha koll på innan du beställer dina solceller:

  • Ifall du behöver bygglov. I de allra flesta fall behövs inte bygglov för solcellsinstallationer, men du kan enkelt kontrollera vad som gäller för just din bostad genom att kontakta byggnadsnämnden (eller motsvarande) i din kommun.

  • Hur du ska finansiera din anläggning. Har du inte pengar på banken finns det förmånliga lån för just solceller.  

  • Ifall din hemförsäkring täcker eventuella skador som kan uppstå på anläggningen och som inte går under produktgarantin.

  • Hur din elförbrukning ser ut över ett år – detta styr hur stor anläggning du bör köpa. Fundera på om din förbrukning kommer minska eller öka de närmsta 10-20 åren (kommer barnen flytta hemifrån? Kommer du vilja skaffa elbil, eller kanske en pool?)

  • Om solceller överhuvudtaget är lönsamt för dig. Som grundregel gäller att du bör ha plats till paneler á minst 5 kW (en yta på ungefär 30 m2) på ett tak som ligger i söder-, sydväst- eller sydostläge, har en lutning mellan 20 och 60 grader och är oskuggat största delen av dagen. Läs också vår artikel om när du inte ska skaffa solceller.

Det finns en genväg till ett tryggt och enkelt solcellsköp och det är att läsa vår guide om hur du undviker de 5 mest kritiska misstagen du kan göra när du skaffar solceller.

Solpaneler på tak i solsken
Bäst effekt får du om du sätter paneler på ett helt oskuggat tak i soligt läge.

Vilka solceller ska man köpa?

Det finns en uppsjö av olika tekniker och paneler på marknaden idag. När du har fått kontakt med en leverantör kan ni tillsammans diskutera vilka paneler som skulle passa bäst för just dig och ditt hus. Men du kan redan nu fundera på vad som är viktigt för dig – t.ex. långa garantier, hög effekt, bra pris eller att panelerna är så hållbart och miljövänligt producerade som möjligt.

Krävs momsregistrering för solceller?

Nej, du behöver varken starta företag eller registrera dig för moms för att kunna köpa solpaneler. Så länge du inte säljer produkter eller tjänster (och där räknas el från solcellsanläggningar in) för mer än 80 000 kronor under ett år är du momsbefriad.

Du kan läsa mer om olika skattereduktioner och skattebefrielser i vår genomgång av skatteregler för solceller.

Att köpa solceller själv

Funderar du på att köpa och montera dina solpaneler själv? Det är fullt möjligt om du är händig. Och med händig menar vi inte ”jag äger ju en borrmaskin” eller ”har kollat på alla avsnitt av Arga Snickaren”. För att själv sätta upp en solcellsanläggning bör du arbeta/ha arbetat som snickare.

Känner du minsta osäkerhet över att klättra upp på taket med en 20-kilos solpanel i nävarna, eller över hur du ska fästa skenor och paneler utan att skada tegelpannorna – ja, då bör du anlita någon för att göra det. Själv är inte alltid bäste dräng…

Fördelen med att göra allt själv är att du kommer billigare undan. Nackdelarna är att det krävs mycket tid och arbete, blir svårare att åberopa garantier och inte är säkert att ditt försäkringsbolag ersätter dig för eventuella skador. Du kommer även gå minst om det gröna ROT-avdraget på 20 %.

Om du ändå vill göra montaget själv är det viktigt att veta att du inte får utföra något som helst elarbete om du inte är en elektriker certifierad för elproduktionsanläggningar. Att göra det är nämligen både farligt och straffbart…

Du måste alltså anlita en elektriker för alla kabeldragningar och kopplingar både mellan solpanelerna och till växelriktaren. Elektrikern måste också se till att korrekta märkningar och dokumentation upprättas.

Utan rätt dokumentation finns det exempelvis risk för att räddningstjänsten inte kan göra något om det skulle börja brinna på taket. Du kan läsa mer om vad som krävs på Elsäkerhetsverkets hemsida.

För att vara tydlig, vi rekommenderar ingen att göra sin solcellsinstallation själv! Anlita en seriös installatör. Det blir dyrare men det kommer det vara värt.

Person installerar solcellspaket på tak
Det tryggaste och enklaste sättet att skaffa solceller är att låta ett proffs installera dem.

Okej, men jag kanske kan köpa solceller själv och sen anlita en montör som sätter upp dem?

Javisst, så skulle du också kunna göra. Men frågan är om det blir så mycket billigare än att köpa allt via en installatör. Köper du paneler själv går du nämligen miste om det gröna skatteavdraget på 20 % för materialet. Det finns även en stor risk att du kommer ha svårt att hitta en installatör som är villig att genomföra din installation med det upplägget.

Installationskostnaderna lär också bli högre eftersom det blir mindre lönsamt för installatören när du inte köper materialet genom dem.

Vill du ändå köpa ditt eget material, tänk på att det inte bara är paneler som behövs utan även växelriktare, fästen, bärskenor och kablar. Ska du även montera själv behöver du dessutom ordna med ställningar och säkerhetsutrustning.

Köpa solceller billigt – går det?

Absolut, visst går det! Vi kommer dock inte rekommendera dig att göra det.

Faktum är att du måste göra ett val här. Vill du komma undan så billigt som möjligt? Eller vill du ha bästa möjliga anläggning?

Du kan inte få båda.

Rejäla produkter med hög effekt och långa garantier kostar mer. Väljer du det billigaste alternativet riskerar du att få en anläggning som snabbare tappar i effekt och inte håller lika länge. Då förlorar du istället pengar på minskad elproduktion.

Det är egentligen inga konstigheter. Samma gäller ju för de flesta produkter. Vill du att något ska hålla och behålla sin funktion i 30 år är det värt att betala för kvalitet.

Köpa solceller utomlands

En pall med solpaneler är inget du trycker in i bakluckan när du ändå är i Tyskland och handlar dricka till studentskivan. Men visst kan det vara frestande att köpa solceller från ett annat land med billigare priser och kanske större utbud.

Viktigt att tänka på om du beställer solpaneler från ett annat land:

  • Beställer du från ett land utanför EU tillkommer 25 % moms och eventuella tullavgifter när du för in varan i Sverige

  • Beställer du från ett land inom EU och företaget säljer för mer än 320 000 kronor till Sverige under ett år är de skyldiga att lägga på svensk moms, d.v.s. 25 %. Säljer de för mindre än så (eller om du handlar på plats) lägger de på sin egen momssats.

  • Du måste säkerställa att panelerna du köper har en svensk bruks- och säkerhetsanvisning – annars är den inte gjord för att användas i Sverige.

  • Du bör också kontrollera att panelerna är certifierade enligt IEC 61215 och IEC 61730.

  • Utanför EU gäller andra konsumentköplagar och att reklamera kan bli mycket krångligare.

  • Många paneler marknadsförs som tyska fastän de egentligen är tillverkade i Asien. Vill du köpa en europeisk panel, kontrollera då med företaget var den faktiskt är tillverkad.

Att köpa solceller utomlands kan alltså spara dig några tusenlappar, men kan också orsaka dig en del huvudvärk…

Vill du bespara dig huvudvärken och arbetstiden hellre än de där tusenlapparna, gör du bäst i att köpa ett paket av en solcellsleverantör. Då ingår allt från projektering till installation och driftsättning.

Att begära offert för solceller

När ett företag ska lämna en offert till dig behöver de först få reda på följande variabler:

  • Hur ser din förbrukning ut? Hur många kWh använder du per år och när använder du som mest?

  • Hur ser ditt tak ut? Hur många takytor ska solcellerna sitta på och vilket material, mått, väderstreck och lutning har taket?

  • Eventuell skuggning från skorsten/träd/flaggstång eller liknande

  • Särskilda önskemål gällande paneler

För att en solcellsfirma ska kunna ge dig en så korrekt offert som möjligt är det nödvändigt att de kommer ut på ett hembesök och med egna ögon kan undersöka förutsättningarna för solceller.

Du bör aldrig acceptera en offert som lämnats utan personlig kontakt. Det skulle vara som att spika ditt bröllop utan att ha träffat den tilltänkta (och tittar du på reality-tv vet du hur väl det brukar gå…).

Tyvärr räcker en offert inte som underlag för att fatta ett tryggt beslut om leverantör. En offert ger dig endast möjlighet att jämföra faktiska siffror som effekt, pris per watt och garantilängder.

Vikten av rätt leverantör när du köper solceller

Vi antar att du aldrig sett något av följande i en offert?

  • Nya i branschen och planerar inte att stanna särskilt länge!
  • Ger blanka fan i kvalitet och säkerhet.
  • Hyr in outbildade, oerfarna montörer (men oroa dig inte, de har ju jobbat med att dra fiber!).
  • Kommer inte hålla vad vi lovar men vi lovar att du blir nöjd!
  • Dokumentation? Det är det väl bara arkivarier som sysslar med…

Innan du anlitar en leverantör måste du säkerställa att det är en kompetent och seriös leverantör.

I en kartläggning Energimyndigheten gjorde 2019 framkom det att många av anläggningarna som inspekterades hade allvarliga brister så som felaktiga elinstallationer och bristande dokumentation.

Leverantörens erfarenhet och kompetens är tyvärr inget som framgår av offerten. Därför är det viktigt att kolla upp företaget, ta referenser och ställa relevanta frågor.

Vill du ta en genväg till ett tryggt solcellsprojekt kan du begära offerter i vårt kostnadsfria verktyg. Då får du kontakt med några av branschens mest kvalificerade solcellsföretag – som sätter kunden, kvalitet och säkerhet i centrum. Du får även tillgång till vår offertskola där vi lär dig hur du ska jämföra för att välja rätt installatör.

Lycka till med ditt solcellsköp!


Läs mer