Växelriktare för solceller 2024 – så väljer du rätt modell

Att skaffa solceller utan en växelriktare är som att skaffa en cykel utan kedja.

Lyckligtvis kommer installatörernas solcellspaket alltid med en växelriktare, så du behöver inte oroa dig för att stå utan. Men för att vara säker på att du får rätt växelriktare för dig, behöver du förstå vad växelriktaren gör och vad som skiljer de olika typerna åt.

I den här artikeln går vi därför igenom allt du behöver veta om växelriktare för solceller.

Vill du säkerställa att du gör alla rätt när du skaffar solceller? Läs gärna vår kostnadsfria guide om 5 kritiska misstag du bör undvika vid en solcellsinvestering.

Vad gör en växelriktare?

Växelriktaren omvandlar den likström solcellerna producerar till växelström som du kan använda i hemmet. Utan en växelriktare är alltså elen från dina solceller värdelös…

Växelriktaren övervakar även produktionen från dina solpaneler och ser till att de belastas optimalt, för att säkra maximal effekt vid olika väderförutsättningar.

En bra växelriktare levererar el av god kvalitet, det vill säga el med så lite störningar som möjligt.

Mer om hur likström blir till växelström
 • Dina solpaneler producerar likström. De vandrande elektronerna, som utgör själva strömmen, flödar hela tiden åt samma håll – från en minuspol till en pluspol. Precis som i ett batteri.
 • I våra eluttag däremot, använder vi oss av växelström. I en växelström byter elektronerna hela tiden riktning och dras mot än det ena, än det andra hållet. I Sveriges elsystem har växelströmmen en spänningsfrekvens på 50 Hz (ett mått på hur många gånger per sekund elektronerna byter riktning) och en spänning på 230 volt (ett mått på hur mycket ström som kan flöda genom en elektrisk krets, t.ex. ett eluttag, på en och samma gång).
 • Din växelriktare tar likströmmen från solcellerna och omvandlar den till växelström med en spänning på 230 volt och en frekvens på 50 Hz. Det gör den genom att växla likströmmen fram och tillbaka i hög hastighet.
 • En strömstörning uppstår när spänningsfrekvensen i strömmen från växelriktaren temporärt avviker från 50 Hz, det vill säga att strömmen byter riktning snabbare än den ska. Många strömstörningar kan orsaka störningar på elektriska apparater och även förkorta deras livstid. Därför bör du välja en växelriktare med en låg grad strömstörningar.
Fronius växelriktare
En växelriktare, på engelska kallad ”inverter”

Olika typer av växelriktare

Den vanligaste typen av växelriktare kallas för strängväxelriktare. Namnet kommer från att flera solpaneler seriekopplas i en och samma sträng. Växelriktaren tar sedan emot likströmmen från hela strängen och omvandlar den till växelström.

Med hjälp av en MPPT Maximum Power Point Tracker – kan växelriktaren optimera hela strängen av solpaneler så att de tillsammans producerar optimalt.

Vanligtvis har en växelriktare 2 MPPT:er och kan därmed optimera två, av varandra oberoende, strängar med solceller samtidigt. T.ex. om du har solpaneler i två olika väderstreck.

Optimerare

Har du solpaneler i fler väderstreck än två, på flera separata takytor, eller om någon del av din anläggning är skuggad, kan du välja till optimerare. Optimerare fungerar som MPPT:er men sätts på varje enskild solpanel och optimerar/övervakar alltså produktionen för varje panel var för sig.

Optimerare är ett sätt att minska produktionsbortfallet som kan uppstå på grund av t.ex. skugga på en enskild panel i en seriekopplad sträng med paneler. Optimerare gör att skuggan enbart påverkar produktionen från den drabbade panelen.

Bypassdioder

Moderna solpaneler har dock något som kallas för bypassdioder, som ”skickar vidare” strömmen förbi skuggade områden på dina paneler, så att den totala produktionen inte påverkas i lika stor utsträckning. Med bypassdioder gör optimerare inte lika stor skillnad för produktionen.

Hybridväxelriktare med möjlighet till batteri

En strängväxelriktare som kan kopplas till ett solcellsbatteri kallas för hybridväxelriktare. Med ett batteri anslutet ser hybridväxelriktaren till att din överskottsel lagras. Många hybridväxelriktare kan också konfigureras så att du själv kan bestämma när el ska lagras och när den ska matas ut på nätet för att säljas.  

Vissa hybridväxelriktare har även stöd för så kallad ödrift. Det innebär att de kan leverera ström oberoende av uppkoppling till elnätet.

Ska jag välja hybrid eller vanlig växelriktare?

Generellt brukar jag rekommendera en hybridväxelriktare, även om den kostar några tusenlappar extra. Då håller du möjligheten för batteri öppen.

Tror du att du kanske vill skaffa ett batteri inom de närmsta åren så är det mer ekonomiskt fördelaktigt att köpa en hybridväxelriktare idag, än att behöva byta växelriktare i förtid.

Oavsett vilken växelriktare du väljer kommer den dock att ha en kortare livslängd än dina solceller och behöva bytas efter ett antal år. En kvalitativ växelriktare har en förväntad livslängd på 12-15 år.

Växelriktare till solceller – bäst i test?

Det finns inte så många övergripande, tillförlitliga test av växelriktare att luta sig tillbaka på. Faktum är att har du valt en pålitlig leverantör så kan du också lita på att de rekommenderar en bra växelriktare till dig.

Olika solcellsfirmor föredrar olika märken på växelriktare, men här är några av de vanligast förekommande i Sverige:

 • Fronius
 • SMA
 • SolarEdge
 • Kostal
 • Sungrow
 • Growatt
 • Huawei
 • Goodwe

Grundregeln är alltså: hitta en seriös leverantör först och främst, som passar dig och dina förutsättningar, och ta diskussionen om växelriktare därifrån.

Vill du ändå djupdyka i testresultat har Energimyndigheten gjort ett test av 9 växelriktare som du kan läsa om här.

Hur viktig är växelriktarens verkningsgrad?

De flesta växelriktare har en verkningsgrad (hur stor andel av likströmmen från solpanelerna som växelriktaren kan göra om till växelström) på runt 95 %. Någon procentenhet hit eller dit gör ingen större skillnad. Därför behöver du inte fokusera på verkningsgrad när du väljer växelriktare.

Då är det ett ekonomiskt viktigare beslut att välja en växelriktare av hög kvalitet och med så lång garanti som möjligt.

4 frågor att ställa till leverantören

Om du vill försäkra dig om att det är en bra växelriktare du fått i offerten, kan du titta lite extra på/fråga leverantören om följande:

 • Längden på garantin

 • Att växelriktaren är CE-märkt och finns med på Energiföretagens Rikta Rätt-lista.

 • Att den inte har för stora strömstörningar (upp till 20 % anses acceptabelt men det finns flera växelriktare med mindre än 10 % strömstörningar)

 • Varför har de valt just denna växelriktare till din solcellsanläggning? Vad har de för erfarenhet av att jobba med just detta märke?

Var flexibel!

Det senaste årens kriser och krig har gjort att vissa växelriktare blivit lika eftertraktade som Playstation-konsoler… Komponentbrist och exportproblem i kombination med hög efterfrågan har gjort att många fått vänta månader på att få sin växelriktare.

Därför kan du också behöva vara lite flexibel när det gäller just växelriktaren. Så länge kvaliteten är densamma kommer du i slutändan inte märka någon större skillnad mellan ett märke och ett annat.

Därför ska du välja en växelriktare med lägre effekt än dina solceller

Solceller producerar sällan sin maxkapacitet. Har du t.ex. en anläggning med en toppeffekt på 10 kW innebär det att den producerar en effekt på 10 kW under perfekta förhållanden.

Alltså perfekt vinkel på solinstrålningen, perfekt temperatur runt panelerna, ingen smuts eller skugga, inga energiförluster på vägen till växelriktaren.

Dessa förhållanden inträffar så sällan att det blir olönsamt att köpa en växelriktare med samma maxeffekt som dina solpaneler.

Tvärtom är det mer ekonomiskt att underdimensionera växelriktaren, det vill säga välja en växelriktare med en något lägre effekt än solcellerna. Att underdimensionera med 10-20 % brukar vara lagom. Till din 10 kW solcellsanläggning passar alltså en växelriktare på 8-9 kW.

Och om de där perfekta förhållandena faktiskt inträffar en vacker dag och dina solceller producerar sin maxeffekt? Sprängs växelriktaren i bitar då och solcellsanläggningen tackar för sig?

Nej då, det enda som händer är att växelriktaren stryper produktionen och du går miste om några kWh just den där perfekta dagen…

Solceller med hög solinstrålning
Även perfekta sommardagar är det sällan solceller producerar sin absoluta maxeffekt

Kanske träffar du en säljare som säger att du i stället bör överdimensionera din växelriktare. ”Du kanske vill bygga ut din anläggning om några år?” Den säljaren vill bara sälja på dig en dyrare växelriktare.

Var smart och planera din solcellsanläggning idag efter din förbrukning de närmsta 20 åren. Tänker du skaffa en elbil om några år? Ja men lägg då till ett gäng paneler redan nu!

Att bygga ut i ett senare skede blir bara dyrare. Då får du ju betala de fasta kostnaderna för ännu en installation….

Vanliga frågor

Vad kostar en växelriktare?

Pris på växelriktare varierar med effekt och funktion och – naturligtvis – med effektstorlek. Här är cirkapriser på några olika typer av växelriktare:

Vanlig strängväxelriktare 5 kW: 20-30 000 kr
Vanlig strängväxelriktare 10 kW: 30-35 000 kr
Hybridväxelriktare 5 kW: 25-35 000 kr
Hybridväxelriktare 10 kW: 35-42 000 kr

Vill du ha optimerare till dina paneler får du räkna med en extra kostnad på cirka 700-1000 kr per panel. Vanligtvis måste du även välja en växelriktare och optimerare från samma märke.

Var ska växelriktaren sitta?

Växelriktare sätts med fördel i ett svalt, inte alltför trångt utrymme (då de alstrar värme) med möjlighet till internetuppkoppling (om du vill kunna följa produktionen i exempelvis en app). Och gärna nära elmätaren för att förenkla kabeldragningen.

På grund av värmealstringen rekommenderar jag att man sätter växelriktaren utomhus om det finns en lämplig plats. De allra flesta växelriktare bör sitta utomhus, men bör inte utsättas för direkt solljus.

Vill du ändå sätta din växelriktare inomhus, sätt den hellre i garaget än i sovrummet då den både kan surra och pipa.