Att skaffa solceller utan en växelriktare är som att skaffa en cykel utan kedja.
Lyckligtvis kommer installatörernas solcellspaket alltid med en växelriktare, så du behöver inte oroa dig för att stå utan. Men för att vara säker på att du får rätt växelriktare för dig, behöver du förstå vad växelriktaren gör och vad som skiljer de olika typerna åt.
I den här artikeln går vi därför igenom allt du behöver veta om växelriktare för solceller.
Vad gör en växelriktare?
Växelriktaren omvandlar den likström solcellerna producerar till växelström som du kan använda i hemmet. Utan en växelriktare är alltså elen från dina solceller värdelös…
Växelriktaren övervakar även produktionen från dina solpaneler och ser till att de belastas optimalt, för att säkra maximal effekt vid olika väderförutsättningar.
En bra växelriktare levererar el av god kvalitet, det vill säga el med så lite störningar som möjligt.
Mer om hur likström blir till växelström
- Dina solpaneler producerar likström. De vandrande elektronerna, som utgör själva strömmen, flödar hela tiden åt samma håll – från en minuspol till en pluspol. Precis som i ett batteri.
- I våra eluttag däremot, använder vi oss av växelström. I en växelström byter elektronerna hela tiden riktning och dras mot än det ena, än det andra hållet. I Sveriges elsystem har växelströmmen en spänningsfrekvens på 50 Hz (ett mått på hur många gånger per sekund elektronerna byter riktning) och en spänning på 230 volt (ett mått på hur mycket ström som kan flöda genom en elektrisk krets, t.ex. ett eluttag, på en och samma gång).
- Din växelriktare tar likströmmen från solcellerna och omvandlar den till växelström med en spänning på 230 volt och en frekvens på 50 Hz. Det gör den genom att växla likströmmen fram och tillbaka i hög hastighet.
- En strömstörning uppstår när spänningsfrekvensen i strömmen från växelriktaren temporärt avviker från 50 Hz, det vill säga att strömmen byter riktning snabbare än den ska. Många strömstörningar kan orsaka störningar på elektriska apparater och även förkorta deras livstid. Därför bör du välja en växelriktare med en låg grad strömstörningar.
Olika typer av växelriktare
Den vanligaste typen av växelriktare kallas för strängväxelriktare. Namnet kommer från att flera solpaneler seriekopplas i en och samma sträng. Växelriktaren tar sedan emot strömmen från hela strängen och omvandlar den till växelström.
Med hjälp av en MPPT – Maximum Power Point Tracker – kan växelriktaren optimera hela strängen av solpaneler så att de tillsammans producerar optimalt.
Vanligtvis har en växelriktare 2 MPPT:er och kan därmed optimera två, av varandra oberoende, strängar med solceller samtidigt. T.ex. om du har solpaneler i två olika väderstreck.
Har du solpaneler i fler väderstreck än två, på flera separata takytor, eller om delar av din anläggning är skuggade, kan du välja till optimerare. Optimerare fungerar som MPPT:er men sätts på varje enskild solpanel och optimerar/övervakar alltså produktionen för varje panel var för sig.
Optimerare är ett sätt att minska produktionsbortfallet som kan uppstå på grund av t.ex. skugga på en enskild panel i en seriekopplad sträng med paneler. Optimerare gör att skuggan enbart påverkar produktionen från den drabbade panelen.
Bypassdioder
Moderna solpaneler har dock något som kallas för bypassdioder, som ”skickar vidare” strömmen förbi skuggade områden på dina paneler, så att den totala produktionen inte påverkas i lika stor utsträckning. Med bypassdioder gör optimerare inte lika stor skillnad för produktionen. Optimerare kan dock vara ett bra sätt att ha koll på att varje panel producerar som den ska.
Hybridväxelriktare med möjlighet till batteri
En strängväxelriktare som kan kopplas till ett solcellsbatteri kallas för hybridväxelriktare. Med ett batteri anslutet ser hybridväxelriktaren till att din överskottsel lagras. Många hybridväxelriktare kan också konfigureras så att du själv kan bestämma när el ska lagras och när den ska matas ut på nätet för att säljas.
Vissa hybridväxelriktare har även stöd för så kallad ödrift. Det innebär att de kan leverera ström oberoende av uppkoppling till elnätet.
Ska jag välja hybrid eller vanlig växelriktare?
Generellt brukar vi rekommendera en hybridväxelriktare, även om den kostar några tusenlappar extra. Då håller du möjligheten för batteri öppen.
Tror du att du kanske vill skaffa ett batteri inom de närmsta åren så är det mer ekonomiskt fördelaktigt att köpa en hybridväxelriktare idag, än att behöva byta växelriktare i förtid.
Oavsett vilken växelriktare du väljer kommer den dock att ha en kortare livslängd än dina solceller och behöva bytas efter ett antal år. En kvalitativ växelriktare har en förväntad livslängd på 12-15 år.
Växelriktare till solceller – så väljer du rätt tillverkare
Det finns inte så många övergripande, tillförlitliga test av växelriktare att luta sig tillbaka på. Faktum är att har du valt en pålitlig leverantör så kan du också lita på att de rekommenderar en bra växelriktare till dig.
Olika solcellsfirmor föredrar olika märken på växelriktare, men här är några av de vanligast förekommande i Sverige:
Grundregeln är alltså: hitta en seriös leverantör först och främst, som passar dig och dina förutsättningar, och ta diskussionen om växelriktare därifrån.
Läs vår unika undersökning bland leverantörer, där vi frågat ett stort antal svenska solcellsleverantörer vilka märken på växelriktare de valt att arbeta med och varför.
Hur viktig är växelriktarens verkningsgrad?
De flesta växelriktare har en verkningsgrad (hur stor andel av likströmmen från solpanelerna som växelriktaren kan göra om till växelström) på runt 95 %. Någon procentenhet hit eller dit gör ingen större skillnad. Därför behöver du inte fokusera på verkningsgrad när du väljer växelriktare.
Då är det ett ekonomiskt viktigare beslut att välja en växelriktare av hög kvalitet och med så lång garanti som möjligt.
Vilken roll spelar ursprunget?
Köpa kinesiskt eller europeiskt – spelar det egentligen någon roll?
Det finns några faktorer som är värda att ta i beaktande när det gäller ursprung.
Det första du tänker på är kanske kvaliteten. ”Made in China” har ju rykte om sig att inte vara den främsta kvalitetsstämpeln i världen…
Medan det generellt är så att europeiska märken håller en högre kvalitet än kinesiska, så finns det kvalitativa växelriktare som kommer även från Kina. Du får alltså inte automatiskt sämre kvalitet för att du väljer en kinesiskt tillverkad växelriktare.
Däremot varierar kvaliteten i högre grad mellan kinesiska märken. Det kan också vara svårare att driva en garantiprocess mot ett kinesiskt bolag än mot ett företag baserat i Europa. Andra konsumentskyddslagar, högre tullkostnader om du måste skicka tillbaka något, språkförbistringar när du kontaktar supporten, och så vidare…
En annan faktor, som vissa grundar sitt beslut på och andra helst blundar för, är den etiska. Återigen, det går inte att dra alla kinesiska bolag över en kam. Men faktum är att det generellt används mer fossila bränslen i framställningen av solceller i Kina, än i Europa. Faktum är också att du, när du köper en kinesisk produkt, aldrig kan veta säkert hur arbetsförhållandena ser ut för de som jobbar i fabrikerna.
Datasäkerhet
Det kan också vara värt att ta ställning till frågan om datasäkerhet. I en växelriktare finns mjukvara som kontrolleras av tillverkaren. Tillverkaren har därmed även tillgång till de data som samlas in av växelriktaren.
Nu kanske du inte bryr dig nämnvärt om ifall kinesiska företag kan samla in data om din elproduktion, för vad skulle de göra med den?
Nej, de flesta är inte särskilt oroade över att övervakas av en kinesisk storebror. Men faktum är ändå att Kina är en odemokratisk stat där statsmakten i allra högsta grad kontrollerar näringslivet. För de villaägare som värderar datasäkerhet högt är detta en varningsflagga…
Kompabilitet med olika batterier
Har du bestämt dig för en hybridväxelriktare kan det också vara värt att titta på vilka batterier den är kompatibel med. Vissa växelriktare är enbart kompatibla med företagets egna batterier. Om du tycker att deras batterier verkar vara av bra kvalitet och har en rimlig prisbild kanske det kan kvitta. Särskilt om det är ett långsiktigt företag som du tror kommer finnas kvar även om 10-15 år.
Men fördelen med en växelriktare som är kompatibel med flera batterier är att du blir mer flexibel. Dels när det gäller prisnivå, men även om du i framtiden skulle vilja utöka eller byta ut ditt batterisystem.
Kompabilitet med CheckWatt/stödtjänster
Något som har blivit mer och mer vanligt bland solcellsköpare är att skaffa ett batteri och koppla upp det till CheckWatt (eller annat företag som erbjuder stödtjänster) för att kunna tjäna pengar på frekvensreglering.
Är detta något du är intresserad av ska du titta efter en växelriktare som:
- Är kompatibel med tjänsten
- Är kompatibel med ett batteri med bra C-rate
C-rate är ett mått på batteriets effekt i förhållande till dess lagringskapacitet. Ett batteri som t.ex. kan lagra 10 kWh men bara leverera 5 kW i effekt i varje given stund, har en C-rate på 0,5. Medan ett batteri på 10 kWh som kan leverera 10 kW i effekt har en C-rate på 1.
Så vad spelar det för roll?
När du kopplar upp dig till en tjänst för frekvensreglering får du betalt för den effekt du kan leverera till nätet – inte hur många kWh ditt batteri kan lagra. Det innebär att ett batteri som kan leverera 10 kW ger dubbelt så hög ersättning som ett batteri som kan leverera 5 kW.
Jämför du priser på två olika 10 kWh-batterier med målet att använda batteriet till frekvensreglering, måste du alltså även kolla på effekten. Kan det billigare batteriet endast leverera 5 kW (med andra ord, har en C-rate på 0,5) kan det bli dyrare i slutändan eftersom du inte får lika hög ersättning.
Om växelriktaren du väljer t.ex. endast är kompatibel med batterier från det egna märket och det märket har en låg C-rate, är det kanske inte ditt bästa val om du vill tjäna pengar på frekvensreglering.
Ljusbågsdetektering
Vissa växelriktare har funktionen ”automatisk detektering av ljusbågar”, vilket är en extra säkerhetsfunktion.
En ljusbåge kan uppstå när en plus- och minuskabel som ligger nära varandra båda har skadats. Ljusbågen är en kontinuerlig urladdning av ström genom luften, det vill säga ström flödar genom luften från den ena skadade kabeln till den andra och gör luften emellan dem extremt varm (och ljus).
En ljusbåge kan i värsta fall leda till brand. I en solcellsanläggning skulle kablarna t.ex. kunna skadas om installatörerna har installerat anläggningen fel och t.ex. dragit kablarna över en vass kant.
Detektering av ljusbågar (där anläggningen automatiskt stängs ner om en ljusbåge uppstår) är ett krav på växelriktare i större, kommersiella installationer.
I villainstallationer är det dock inget krav, och det är bara några få tillverkare som erbjuder den funktionen i sina växelriktare för villamarknaden.
Den allra viktigaste säkerhetsåtgärden när det gäller din solcellsanläggning är att välja en seriös, erfaren installatör som vet hur man drar kablar på ett korrekt och säkert sätt.
4 frågor att ställa till leverantören
Om du vill försäkra dig om att det är en bra växelriktare du fått i offerten, kan du titta lite extra på/fråga leverantören om följande:
- Längden på garantin
- Att växelriktaren är CE-märkt och finns med på Energiföretagens Rikta Rätt-lista.
- Att den inte har för stora strömstörningar (upp till 20 % anses acceptabelt men det finns flera växelriktare med mindre än 10 % strömstörningar)
- Varför har de valt just denna växelriktare till din solcellsanläggning? Vad har de för erfarenhet av att jobba med just detta märke?
Var flexibel!
För något år sedan var vissa växelriktare lika eftertraktade som Playstation-konsoler… Komponentbrist och exportproblem i kombination med hög efterfrågan gjorde att många fick vänta månader på att få sin växelriktare.
Idag är det bättre tillgång på de flesta växelriktare. Men ibland kan det hända att just den växelriktaren du hade tänkt dig inte finns på lager, eller har mycket längre leveranstid.
Därför kan du behöva vara lite flexibel när det gäller just växelriktaren. Har du valt en bra leverantör kan du känna dig trygg med att de rekommenderar en bra växelriktare åt dig.
Jämförelse av växelriktare
Nedan har vi gjort en jämförelse mellan de vanligaste märkena på växelriktare i Sverige. Detta för att du ska få en snabb överblick över vad du får med respektive tillverkare.
Sungrow | SMA | Solaredge | Fronius | Huawei | Ferroamp | Growatt | Solis | Goodwe | Emaldo | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Prisnivå | $$ | $$$ | $$$$ | $$$ | $ | $$$$ | $ | $ | $ | $$$$ |
Ursprung | ||||||||||
DatasäkerhetDatasäkerhet Mjukvaran i din växelriktare kontrolleras av tillverkaren och tillverkaren har därmed även tillgång till de data som växelriktaren samlar in och registrerar. Eftersom Kina är en stat med helt andra politiska värderingar än Sverige och betydligt sämre dataskyddslagar, bedöms datasäkerheten som sämre för växelriktare tillverkade i Kina än växelriktare tillverkade i Europa och länder med jämförbar rättssäkerhet. | Låg | Hög | Hög | Hög | Låg | Hög | Låg | Låg | Låg | Hög |
Checkwatt Checkwatt Växelriktaren är kompatibel med Checkwatts tjänst för frekvensreglering. | ||||||||||
Garanti Garanti Längden på kostnadsfri garanti. Vissa tillverkare tillåter dig att köpa till extra garanti vid installationstillfället. Exakt hur detta fungerar varierar mellan tillverkarna. Fråga din installatör om det finns möjllighet till garantiförlängning om du är intresserad. Ibland kan man få extra garantitid om man registrerar sin produkt. | 10 år | 10 år | 12 år | 10 år | 10 år | 5 år | 10 år | 5 år | 5 år | 10 år |
Ödrift/nödströmÖdrift och nödström Växelriktaren har en funktion för ödrift/nödström, d.v.s. du kan få ström även vid strömavbrott. Grön bock = funktionen finns inbyggd. Orange bock = funktionen kan köpas till. Rött kryss = funktionen finns ej. | ||||||||||
BatterikompatibilitetBatterikompatibilitet Växelriktaren är kompatibel med flera olika tillverkare av batterier. Att kunna välja mellan olika batteritillverkare är en fördel då du får fler valmöjligheter och ofta ett lägre pris. | ||||||||||
Startår | 1997 | 1981 | 2006 | 1945 | 1987 | 2010 | 2005 | 2011 | 2010 | 2022 |
AnpassningsbarhetAnpassningsbarhet Ett mått på hur tekniskt avancerad växelriktaren är och hur mycket du kan styra själv. Detta är för den som är tekniskt intresserad och vill styra och optimera sitt hem. Generellt betyder en hög anpassningsbarhet att du kan läsa ut mycket data och att du kan konfigurera många aspekter av växelriktaren. Ofta finns desssutom API tillgänligt för den som vill göra egna program. Låg anpasningarbarhet behöver inte betyda dåligt, utan det passar för dig som vill ha enkel teknik och en växelriktare som gör sitt jobb. | Medel | Låg | Medel | Medel | Medel | Hög | Låg | Låg | Låg | Hög |
PlaceringPlacering Visar om växelrikatren kan placeras utomhus eller måste installeras inomhus. Eftersom en växelriktare både kan låta och bli varm vill många placera den utomhus. | ||||||||||
Svensk support | ? | ? |
Missa inte vår unika undersökning bland solcellsleverantörer, där de svarar på varför de valt att arbeta med ett visst märke på växelriktare.
Därför ska du välja en växelriktare med lägre effekt än dina solceller
Solceller producerar sällan sin maxkapacitet. Har du t.ex. en anläggning med en toppeffekt på 10 kW innebär det att den producerar en effekt på 10 kW under perfekta förhållanden.
Alltså perfekt vinkel på solinstrålningen, perfekt temperatur runt panelerna, ingen smuts eller skugga, inga energiförluster på vägen till växelriktaren.
Dessa förhållanden inträffar så sällan att det blir olönsamt att köpa en växelriktare med samma maxeffekt som dina solpaneler.
Tvärtom är det mer ekonomiskt att underdimensionera växelriktaren, det vill säga välja en växelriktare med en lägre effekt än solcellerna.
De flesta moderna växelriktare klarar av en solcellseffekt som är 50 % högre än växelriktareffekten. D.v.s. har du en anläggning på 15 kW kan du välja en växelriktare på 10 kW.
Och om de där perfekta förhållandena faktiskt inträffar en vacker dag och dina solceller producerar sin maxeffekt? Sprängs växelriktaren i bitar då och solcellsanläggningen tackar för sig?
Nej då, det enda som händer är att växelriktaren stryper produktionen och du går miste om några kWh just den där perfekta dagen…
Kanske träffar du en säljare som säger att du i stället bör överdimensionera din växelriktare. ”Du kanske vill bygga ut din anläggning om några år?” Den säljaren vill bara sälja på dig en dyrare växelriktare.
Var smart och planera din solcellsanläggning idag efter din förbrukning de närmsta 20 åren. Tänker du skaffa en elbil om några år? Ja men lägg då till ett gäng paneler redan nu!
Att bygga ut i ett senare skede blir bara dyrare. Då får du ju betala de fasta kostnaderna för ännu en installation….
Vanliga frågor
Priset på växelriktare varierar ganska kraftigt mellan olika märken och såklart beroende på storlek och hur tekniskt avancerad växelriktaren är. En växelriktare på 10 kW kan kosta allt mellan 15 och 50 000…
Vill du ha optimerare till dina paneler får du räkna med en extra kostnad på cirka 700-1000 kr per panel.
Se vår jämförelsetabell ovan för att få en uppfattning om prisnivå på de olika märkena.
Växelriktare sätts med fördel i ett svalt, inte alltför trångt utrymme (då de alstrar värme) med möjlighet till internetuppkoppling (om du vill kunna följa produktionen i exempelvis en app). Och gärna nära elmätaren för att förenkla kabeldragningen.
På grund av värmealstringen rekommenderar vi att man sätter växelriktaren utomhus om det finns en lämplig plats. De allra flesta växelriktare bör sitta utomhus, utan att utsättas för direkt solljus.
Vill du ändå sätta din växelriktare inomhus, sätt den hellre i garaget än i sovrummet, då den både kan surra och pipa.
Värmeavgivningen från en växelriktare är en normal del av dess drift, särskilt när den arbetar under hög belastning. Omvandlingen från likström till växelström sker inte utan förluster, och vanliga växelriktare har runt 2–3 % energiförlust. Detta innebär att om du en solig dag har 10 kW elproduktion från dina solceller, kommer växelriktaren att avge minst 300 W värme. Detta motsvarar ungefär värmen från ett element på låg inställning.
Många växelriktare är utrustade med kylsystem för att undvika överhettning, och det finns dessutom instruktioner från tillverkaren om hur växelriktaren ska placeras för att säkerställa tillräcklig ventilation.