Leasa solceller – lönsamt eller lurendrejeri?

Enkelt. Prisvärt. Ekonomiskt. Det är några av orden som solcellsföretagen använder för att marknadsföra leasing av solceller.

Och enkelt kanske det är. Men prisvärt och ekonomiskt? Pyttsan!

Att leasa solceller skulle vara lönsamt kan vara solcellsmarknadens största bluff.

I den här artikeln kommer vi att syna den bluffen. Så att du slipper slänga dina pengar i sjön…

Kostnaden för att leasa solceller

Vi förstår att leasing kan låta som en skön kompromiss. Du vill ha solceller men du drar dig för att tömma ditt sparkonto. Eller ännu värre, ta ett stort lån…

Då kliver säljaren in på scenen. ”Spara pengar från dag 1! Leasa solceller och slipp lägga en stor klumpsumma eller låna!”

Vad skönt, tänker du kanske. Precis vad du ville ha. Att hyra låter ju enklare dessutom. Inget ansvar. Bara service.

I USA är det vanligt att leasa solceller men i Sverige är det relativt nytt. Det är dock en växande marknad. Så vi bestämde oss för att ta reda på hur bra leasing egentligen är.

Genom att granska siffrorna.

Vi begärde in två offerter från en större, väletablerad leverantör – för samma solcellsanläggning. Den ena förfrågan gällde att köpa, den andra att leasa.

Detta blev kostnaden:

Leasa solcellerna: 
1 924 kr i månaden i 20 år (1 443 kr under de första 24 månaderna)

Köpa solcellerna:
206 743 kr 

Bägge summorna är beräknade efter grönt avdrag. Om vi räknar ihop leasingbetalningarna blir summan 450 216 kr.

Alltså dubbelt så dyrt som om jag hade köpt anläggningen direkt! 

Nu börjar du kanske förstå att ”prisvärt” och ”ekonomiskt” inte är rätt ord för att beskriva leasing av solceller…

Finns det fördelar med att leasa solceller?

Så varför skulle någon välja att leasa? Finns det ens några fördelar?

Tja, en fördel när du leasar är att funktionsgarantin (där installatören garanterar att anläggningen fungerar) är på 20 år. För en köpt anläggning är det inte säkert du får någon funktionsgaranti alls. Och får du det är den max 10 år. 

Men är den garantin värd så mycket att du bör betala dubbla priset för att få den?

Skulle inte tro det. En bra produkt- effekt- och installationsgaranti räcker långt. Och det får du om du köper solceller av en seriös leverantör.

Och tänk på det här:

Skulle något faktiskt hända med din köpta anläggning som inte täcks av garantierna eller din försäkring, kan du alltså köpa dig en helt ny anläggning. Och ändå komma billigare undan än om du hade leasat den första…

Ganska absurt, om du frågar oss! 

Vad händer när leasingperioden går ut?

Eftersom du betalar dubbelt så mycket för att leasa solcellerna hade du kanske förväntat dig att du åtminstone skulle äga dem, efter att ha betalat för dem varje månad i 20 år… 

Icke!

När leasingperioden är slut har du vanligtvis följande alternativ:

  1. Köp loss anläggningen genom att betala ett ”marknadspris” (med andra ord: betala ännu mer efter att du redan betalat dubbelt så mycket som den är värd…)

  2. Uppgradera solcellsanläggningen och förläng avtalet till ett nytt pris (betala dubbelt så mycket igen, för en ny anläggning, samtidigt som företaget kan sälja dina begagnade solceller vidare för lite extra klirr i kassan.)

  3. Förläng din leasingperiod med 5 år och betala bara 50 % av nuvarande månadsavgift (anläggningen blir alltså mer än dubbelt så dyr – fortsätter du förlänga kanske du lyckas betala tre gånger så mycket som om du hade köpt anläggningen från början!)

  4. Säg upp leasingen och betala för demontering och leverans (vänta, va? Du har redan betalt dubbelt så mycket som om du hade köpt anläggningen och nu ska du även betala för att bli av med den? Trots att den säkert skulle kunna användas i 5-10 år till…)

Obs! Detta är villkoren vi erbjöds när vi begärde en offert på leasing. Villkoren kan såklart skilja sig mellan bolag och även ändras över tid. Men det ändrar inte på det faktum att det är dubbelt så dyrt att leasa…

Ett sätt till att förlora pengar på leasing av solceller

Är du fortfarande inte övertygad om att leasing är ett säkert sätt att kasta pengarna i sjön?

Du blir faktiskt en förlorare på ännu ett sätt: om du skulle vilja sälja ditt hus. Forskning har nämligen visat att solceller ökar värdet på ditt hus. Men bara om du äger dem. Om du i stället leasar dem kommer de snarare göra det svårare för dig att sälja. Få köpare är sugna på att ta över ett dyrt leasingavtal…

Billigare att låna till solceller än att leasa solceller

Funderar du på leasing för att du inte har 200 000 kronor att spendera?

Faktum är att det blir mycket billigare att finansiera en anläggning med lån än det blir att leasa den. 

Vi gjorde en uträkning med följande antaganden: 

•    En ränta på 5,65 % (för närvarande räntan på solcellslån från Swedbank)
•    Amorteringstid på 10 år

Efter ränteavdraget behöver du betala (ränta plus amortering) 2370 kr per månad under 10 år. Den totala kostnaden är 247 626 kr.

Det enda som går att invända mot kalkylen är att räntan kan ändras och bli högre.

Men stiger räntorna så lär även leasingkostnaden följa med i den uppgången…

Leasa solceller versus låna solceller, diagram


Så köper du solceller på ett säkert sätt

Hur man än tittar på leasing av solceller, så måste slutsatsen bli: gör det inte! Det finns inget scenario där det är en bra affär för dig.

Köper du solceller från en pålitlig leverantör är det alltid en bättre investering. Se till att du skaffar solceller på ett säkert sätt genom att läsa vår guide om de 5 kritiska misstag du måste undvika på vägen.