Är du en sådan som helst vill boka hela resan själv ner till minsta bussbiljett, eller en sådan som tycker all-inclusive är det bästa som finns?
Precis som det finns olika resetyper finns det olika solcellstyper. De som själva vill leta reda på varje liten komponent för att kunna sätta ihop exakt det system de själva önskar. Och de som tycker det är rätt skönt att köpa ett solcellspaket som någon annan satt ihop åt dem…
Det finns inget rätt eller fel här. Är du en händig, teknikintresserad person med mycket tid över? Ja, då kanske det passar dig utmärkt att själv specificera och planera ditt solcellssystem.
Men är du som mig – med åtminstone halva tummen mitt i handen och tre barn runt benen – då kanske du inte känner dig så sugen på att rodda ditt solcellsprojekt ner i minsta detalj.
Att köpa ett solcellspaket – solcellernas all-inclusive – är det enklaste och absolut vanligaste sättet att skaffa solceller. Och troligtvis det som passar den genomsnittlige villaägaren bäst.
Vad bör ingå i ett solcellspaket för en villa?
Innan vi går in på vad som bör ingå i ett solcellspaket (och det är inte medelhavsbuffé eller gratisdrinkar, tyvärr…) behöver vi definiera vad vi menar med solcellspaket.
Om du googlar på solcellspaket får du två slags resultat. Dels solcellspaket utan installation för den som vill köpa ett komplett system men själv montera det. Och dels solcellspaket där installation ingår.
I den här artikeln kommer vi fokusera på den andra typen av solcellspaket, det som verkligen är all-inclusive. För de allra flesta av oss har faktiskt inte kunskapen eller tiden att själva montera ett helt solcellssystem på ett kompetent sätt.
Om du köper ett solcellspaket för att själv installera det, tänk på att du då inte kan använda det gröna avdraget och att en certifierad elektriker måste göra alla elarbeten.
Och de flesta delarna i en solcellsinstallation innebär faktiskt att dra el… därför skulle vi inte rekommendera någon att försöka sig på det, om du inte själv är elektriker med lämplig behörighet.
Skatteavdrag för grön teknik, ”det gröna avdraget” = ett skatteavdrag på 20 % som du får göra på både material och installation när du köper ett solcellspaket från en leverantör.
Så vad ska då ingå i ett så kallat solcellspaket?
- Solpaneler, självklart. Det finns en mängd olika typer av solpaneler på marknaden, i olika utföranden och från olika märken. Därför kan priset på paneler variera mellan olika solcellspaket.
- En växelriktare som omvandlar likströmmen solcellerna producerar till växelström som går att använda i din bostad.
- Monteringsmaterial i form av kablar, kontakter, skenor, fästen, med mera.
- Frakt och transport av materialet från tillverkare till din bostad.
- Projektering, installation och driftsättning av din solcellsanläggning.
- För- och slutanmälan av installationen till ditt elnätsbolag, något som krävs för att din anläggning ska kunna kopplas upp mot elnätet så att du kan sälja din överskottsel.
- Garantier på installationen och produkterna.
Olika typer av garantier som ska finnas på ett solcellspaket:
Installationsgaranti = garanti på själva installationsarbetet. Om något i systemet felar på grund av brister i installationen ska detta åtgärdas.
Produktgaranti = garanti på paneler och växelriktare. Garantin på växelriktaren brukar vara lite kortare då den behöver bytas ut en gång under solcellernas livslängd.
Effektgaranti = garanti på hur mycket effekt panelerna kommer kunna producera efter ett visst antal år (brukar ligga på minst 80 %).
I vissa solcellspaket ingår även:
- Optimerare som optimerar anläggningens funktion vid skugga och gör att du kan följa varje panels individuella produktion och därmed felsöka lättare.
- En app där du kan följa produktionen från din anläggning (följer med i stort sett alla växelriktare, men varierar i kvalitet).
Namnet solcellspaket kanske låter lite oflexibelt, som om du inte har någon chans att påverka några detaljer. Det är missvisande.
En seriös leverantör kommer alltid att skräddasy ditt solcellspaket. Om en installatör erbjuder fasta paket som ser likadana ut till alla tak så ska du nog leta vidare. Även om det verkar billigt…
Paketpris på solceller
Det enda sättet att få ett exakt pris på ett solcellspaket är att begära en offert från en leverantör. Priset kommer nämligen variera beroende på vad du har för tak, vilken sorts paneler du vill ha, hur lång resväg installatören har, med mera.
Här har vi sammanställt en ungefärlig prisbild för solcellspaket i två storlekar. Vi har räknat med en modern panel med hög effekt på 400 W. Väljer du solceller med lägre effekt behövs fler paneler och större yta för att uppnå samma totaleffekt och elproduktion.
Priserna som presenteras är alltså genomsnittliga priser, inklusive moms men exklusive det gröna avdraget.
Solcellspaket 10 kW och solcellspaket 5 kW
Ett solcellspaket på 10 kW passar till en vanlig villa medan ett paket på 5 kW kan fungera för ett litet hus med väldigt låg förbrukning. Vi rekommenderar inte att skaffa en anläggning på mindre än 5 kW eftersom mindre anläggningar än så oftast har för dålig lönsamhet.
Solcellspaket 5 kW | Solcellspaket 10 kW | |
---|---|---|
Antal paneler | 13 | 25 |
Takyta | 30 m2 | 60 m2 |
Kostnad | Ca 90 000 kr | Ca 150 000 kr |
Pris per watt | 18 kr | 15 kr |
Elproduktion | 4 000 – 5 500 kWh/år | 8 000 – 11 000 kWh/år |
Som du ser blir anläggningen billigare per watt för en större anläggning. Det beror på att vissa fasta kostnaden i installationen (exempelvis transport och byggnadsställningar) inte stiger för att du bygger ett större system.
Hur stort solcellspaket du bör köpa beror framförallt på hur mycket plats du har på taket samt hur stor din elförbrukning är. Det är mest lönsamt att dimensionera din anläggning efter din egen förbrukning. Detta eftersom elen du själv använder (och därmed slipper köpa in och betala skatt för) ger dig en högre avkastning än elen du säljer.
- Tänk på att elförbrukningen kan komma att ändras under solcellernas livslängd – försök därför räkna med eventuella kommande ändringar i din livsstil. Kommer du exempelvis vilja skaffa en elbil? I så fall bör du räkna med en ökad elförbrukning. Har du två tonåringar som betraktar duschen som sitt personliga sparetreat? I så fall lär din förbrukning sjunka när de flyttar hemifrån.
Lär dig genomskåda leverantörens kalkyler
Hur många kWh per år din anläggning kommer att producera är svårt att säga exakt då det beror på bland annat solinstrålningen där du bor, lutningen och riktningen på ditt tak samt om det finns något som kan skugga taket. Varje kW i effekt brukar kunna producera mellan 800 och 1 100 kWh på ett år.
Installatörer har väldigt bra program från paneltillverkarna för att beräkna produktionen från din anläggning. Så du kan lita på offerten när det kommer till produktionen av kWh.
Däremot bör du inte lita på övriga finansiella (glädje)kalkyler från installatörerna, såsom återbetalningstiden eller avkastningen. Om du vill undvika de vanligaste misstagen när du skaffar solceller har vi tagit fram en guide som hjälper dig navigera förbi dem:
Fördelar med att köpa ett solcellspaket
Så vad är fördelarna med att köpa ett solcellspaket? Förutom det uppenbara att det sparar dig massor av tid och arbete så finns det ytterligare några fördelar:
- Om något i anläggningen skulle fela är det svårare att åberopa garantin om du själv har gjort installationen (som sagt, gör det inte…) Då måste du kunna bevisa att det är produkten det var fel på och inte hanteringen…
- Likaså kan det vara knepigare att få ut något från hemförsäkringen om ditt egenmonterade system skulle orsaka någon skada på t.ex. taket.
- Det är säkrare. Har du inte stor erfarenhet av arbete på tak kan det vara rentav farligt att ge sig på en egen solcellsinstallation. Erfarna montörer från ett installationsföretag har både vana och korrekt säkerhetsutrustning.
- De flesta delarna i en solcellsinstallation är faktiskt förbjudna att göra själv, eftersom de innebär dragning och koppling av kablar, vilket enbart får göras av behöriga elektriker som ingår i ett egenkontrollprogram hos en elinstallationsfirma.
Det enda du behöver göra är att välja rätt leverantör och solcellspaket – sen kan du bara luta dig tillbaka i solstolen, koppla av och njuta. Precis som på en all-inclusive-semester…
Test av solceller
Det är svårt att helt förlita sig på tester av solceller. Detta då solceller ska prestera under minst 30 år, och några sådana långtidstester finns av naturliga skäl inte för de solpaneler som säljs på marknaden idag. Det kommer också hela tiden små förbättringar i tekniken och därmed nya paneler.
Läs gärna vår artikel om solceller bäst-i-test för att förstå hur du ska välja paneler.
Folksam har även sammanställt en lista där man själv kan jämföra ett stort antal paneler av olika märken.
Vill du vara säker på att du får ett solcellspaket med hög kvalitet, satsa på ett med långa garantier. Men panelerna är bara en del av paketet. Det absolut viktigaste är att välja en duktig installatör…
Så hittar du rätt solcellspaket
Undrar du hur du ska gå tillväga för att hitta rätt leverantör och solcellspaket? Det behöver inte vara svårt – så länge du undviker 5 kritiska misstag. Misstag vi lotsar dig förbi i vår kostnadsfria guide.