Tjänsten Kraftfull från Sesol – en win-win med minimal risk?

Har du tagit in offerter och fått erbjudande om tjänsten Kraftfull från Sesol?

Vi har på kort tid fått in väldigt många frågor från våra läsare om Sesols nya tjänst – inte så konstigt kanske, med tanke på att Sesol är den största solcellsleverantören i Sverige…

Så vi bestämde oss för att recensera tjänsten i en artikel i stället för att skriva två hundra separata mail.

Häng med när vi synar erbjudandet och reder ut om det är kraftfullt bra eller kraftfullt dåligt.

Varför Kraftfull?

Sesols nya tjänst Kraftfull erbjuder dig ett batteri på 16 kWh helt gratis mot att du går med på att ha batteriet i 8 år och använda det till stödtjänster.

Stödtjänster, eller frekvensreglering som det oftare kallas, innebär att du kopplar upp ett solcellsbatteri till ett virtuellt kraftverk.

Alla batterier som kopplats upp används sedan för att reglera frekvensen i det svenska elnätet – något som måste göras konstant för att inte elnätet ska kapsejsa.

När det uppstår en överproduktion av el i nätet laddas de anslutna batterierna med den elen och när det uppstår ett underskott laddas de ur för att möta den ökade efterfrågan.

För detta får batteriägaren en ersättning varje månad, som i nuläget ger en mycket bättre avkastning på batteriet än vad lagring av egenproducerad el gör.  

Läs mer om hur det fungerar i vår artikel om frekvensreglering.

Kraftfull – ett nytt sätt att tjäna pengar på stödtjänster

Problemet för många villaägare är att Skatteverket bestämt sig för att inte bevilja det gröna ROT-avdraget på 50 % för batterier som ska användas till frekvensreglering.

Det beviljas endast om du ska använda batteriet för att lagra din egenproducerade el. Därför är det inte lika attraktivt att köpa ett batteri för frekvensreglering längre.

Så du tjänar mer pengar på att koppla ditt batteri till frekvensreglering – men det blir ett dubbelt så dyrt batteri som om du skulle använda det till egenlagring.

Och det är därför Sesol, såväl som andra större installatörer, har skapat nya modeller – för att kunna erbjuda villaägare att ta del av frekvensregleringskakan, utan att behöva lägga stora summor på ett batteri.

Hur fungerar Kraftfull från Sesol?

Enkelt förklarat fungerar det på följande sätt:

 • Du köper en solcellsanläggning av Sesol. Du betalar för solpanelerna, växelriktare, montage med mera.
 • Sesol ansöker om grönt ROT-avdrag åt dig för dessa delar. Grönt ROT-avdrag för solceller ligger i nuläget på 20 %.
 • Du ”får” sedan ett batteri utan kostnad – Sesol äger batteriet men det är kopplat till dina solceller – samtidigt som du tecknar dig för att använda tjänsten Kraftfull i 8 år.
 • Batteriet kopplas upp till företaget Checkwatt, som är ett av de stora företagen som sysslar med frekvensreglering. Checkwatt styr sedan användningen av batteriet och betalar varje månad ut en ersättning för att du är med och balanserar elnätet.
 • Eftersom Sesol bekostar och äger batteriet tar de även den största delen av kakan. Du får 20 % av ersättningen för stödtjänster medan Sesol behåller 80 %.
 • Efter 8 år kan du välja att förlänga tjänsten Kraftfull i 2 år eller att lämna tillbaka batteriet till Sesol. Förlänger du är batteriet ditt efter de extra 2 åren, utan kostnad. Vill du köpa loss det tidigare gör Sesol en rak avskrivning på 10 % av originalvärdet varje år (med andra ord: om Sesol räknar med ett ursprungligt värde på 150 000 kr kan du köpa loss batteriet för 140 000 kr efter 1 år, för 130 000 kr efter 2 år, o.s.v.).
 • Skulle det komma en period när stödtjänsterna ger en så låg avkastning att det blir mer lönsamt att lagra egenproducerad el i batteriet, eller att kapa effekttoppar, styr Checkwatt om användningen av batteriet till detta. Oavsett användningsområde får du 20 % av vinsten som batteriet genererar, och Sesol 80 %.

Vad tycker vi på hitta-solceller.se om Kraftfull?

Kraftfull är ett intressant och kreativt grepp från Sesol. Frustrationen har varit stor bland både villaägare, solcellsleverantörer och stödtjänstföretag sedan Skatteverket kom med sitt förtydligande tidigare i år.  

Vi ser upplägget som en win-win för Sesol och solcellsköparen. Sannolikt störst win för Sesol, eftersom:

 1. De tar 80 % av intäkterna. Som stor solcellsleverantör har de ett billigare inköpspris på batterier och kommer förmodligen gå plus på affären.

 2. De kommer att sälja fler solcellsanläggningar (vilket är deras huvudinkomst) genom att kunna erbjuda villaägare en högre avkastning på sina solcellsanläggningar. Givet att Sesol gör en vinst på varje installerad anläggning så ökar det deras totala vinst.

 3. De får en återkommande intäkt. Som stor installatör kommer Sesol kunna ansluta många batterier. De får då en betydlig återkommande intäkt från stödtjänsterna. Bolag som har återkommande intäkter värderas högre än bolag utan återkommande intäkter, både på börsen och av privata köpare av bolag.

Det var alltså fördelarna för Sesol, men vilka är fördelarna för dig?

Fördelar med Kraftfull

 • Du ökar garanterat avkastningen på din solcellsanläggning gentemot om du inte väljer att installera ett batteri – eftersom batteriet kostar dig 0 kr och du får 20 % av ersättningen för frekvensreglering.
 • Du kan delta i marknaden för frekvensreglering, som just nu har en hög ersättning, utan att riskera några egna pengar. Att köpa ett batteri som du själv äger är en större ekonomisk risk, eftersom vi inte vet exakt hur marknaden för frekvensreglering kommer att utvecklas.
 • Du slipper risken att behöva reklamera ett batteri om det skulle strula, eftersom det är Sesol som äger batteriet och ser till att eventuella problem med det åtgärdas.
 • Eftersom Sesol också tjänar pengar på frekvensregleringen sitter ni i samma båt. Sesol vill maximera förtjänsten från batteriet, vilket även gynnar dig.
 • Det är en väsentligt bättre och mer riskfri deal än leasing. Att leasa en solcellsanläggning/ett batteri innebär ofta stora kostnader över tid – mycket större än om du själv äger det från början. Det är också väsentligt rimligare villkor för att köpa loss batteriet från Sesol jämfört med alla leasingavtal vi har sett på den svenska marknaden.

Nackdelar med Kraftfull

Så är Kraftfull en no-brainer som du inte kan tacka nej till om du har något som helst bakom pannbenet? Nja, det finns ett par hakar…

 • 8 år är en lång bindningstid. Säg att livet ändras om några år och du behöver flytta. Då måste du antingen få den nya köparen att överta avtalet (möjligt – men också möjligt att batterier blivit så mycket billigare då att köparen hellre vill köpa ett eget batteri att använda så som han/hon behagar), eller köpa loss batteriet från Sesol.
 • Du är låst till en och samma tjänst. Säg att en konkurrent till Sesol kommer med ett ännu bättre erbjudande om ett år – då kan du inte byta tjänst utan att köpa loss batteriet.
 • Eftersom du inte äger batteriet kan du inte styra det som du vill. Det kommer alltid att styras av Checkwatts algoritmer.
 • Värdet på batteriet minskas med en rak avskrivning på 10 % om året, vilket gör att det priset du får betala för att köpa loss ditt batteri kommer vara högre än marknadsvärdet.

Varför? Jo, för det första kan du slå dig i backen på att ingångsvärdet som sätts av Sesol är högre än deras inköpspris. Det är inget konstigt med det – Sesol är ju ett vinstdrivande företag som behöver gå med vinst på det de säljer.

En snabb googling visar att batteriet som används för Kraftfull finns att köpa hos solcellsåterförsäljare för allt mellan 60 000 till 140 000 kronor.

För det andra går utvecklingen på batterimarknaden med sådan fart att om några år kommer ett begagnat batteri från 2024 inte vara värt över 100 000 kr… Summa summarum – behöver du köpa loss ditt batteri efter några år kommer du få betala ett överpris.

En kraftfullt bra eller en kraftfullt dålig affär?

Huruvida tjänsten Kraftfull från Sesol blir en bra eller dålig affär för dig avgörs av din situation och av utvecklingen på el- och batterimarknaden.

Om det är sannolikt att du kommer vilja eller behöva flytta inom de närmsta 8 åren bör du fundera ett extra varv innan du signar upp dig för tjänsten. Och förmodligen låta bli.

Planerar du däremot att bo kvar i ditt hus är det i princip riskfritt att ansluta dig till Kraftfull.

Den enda risken du tar är att du missar möjligheten att tjäna mer pengar, på ett annat erbjudande eller på ett eget batteri.

Och den risken är svår att räkna på.

Hur stor den risken är beror på:

 • hur marknaden för frekvensreglering utvecklar sig
 • hur snabbt priserna på batterier sjunker
 • hur höga dina högsta effekttoppar är och hur lönsamt det kommer bli att kunna kapa dem när alla elnätsföretag infört effekttariffer år 2027.
 • hur elpriset utvecklas och med det hur lönsamheten för egenlagring utvecklas

Säg att kostnaden för solcellsbatterier sjunker med hälften de närmsta 5 åren.

Och att elpriserna och effekttarifferna samtidigt går upp så pass att det blir långsiktigt mer lönsamt att lagra egenproducerad el i ett batteri än att använda det till frekvensreglering.

Då tjänar du sannolikt mer på att vänta och skaffa ett eget batteri om några år, och få 100 % av intäkterna i stället för 20 %.

Men att skaffa ett eget batteri kommer alltid innebära en större ekonomisk risk, eftersom möjligheten finns att du kan gå minus.

Med Kraftfull investerar du inget och kan därmed inte heller förlora något.

Hur lönsamt blir Kraftfull för dig?

Exakt hur lönsam tjänsten blir kommer att avgöras av hur marknaden för stödtjänster/frekvensreglering utvecklar sig framöver.

Just nu ligger ersättningen högt, men i takt med att allt fler och större batterier kopplas på till de virtuella kraftverken kommer ersättningsnivån att sjunka.

Vi har räknat på 3 olika framtidsscenarion för att ge dig en bild av hur kraftfull tjänsten egentligen kan bli.

I tjänsten ingår ett Sungrow batteri på 16 kWh, som Sesol värderar till 150 000 kr. De räknar sedan med en årlig intäkt om 35 000 kr (varav du som villaägare får 20 %, dvs. 7 000 kr).

Detta grundar de på den ersättningsnivå som stödtjänster legat på de senaste två åren. Vi vill räkna lite mer konservativt då vi tror att ersättningsnivån är på väg ner, och har därför räknat med en årlig intäkt om 25 000 kr.

Solcellsofferter är inte direkt kända för att ha realistiska beräkningar 🙂

Vi utgår alltså från samma grundvärden i samtliga 3 scenarion:

Batterikostnad: 150 000 kr

Justerad total ersättning för frekvensreglering per år: 25 000 kr   

Det enda vi justerar i våra olika scenarion är hur ersättningen för frekvensreglering utvecklas:

Scenario A: Ingen ändring över tid
Scenario B: En årlig minskning av ersättningen med 10 %
Scenario C: En årlig minskning av ersättningen med 25 %

Vi har sedan jämfört utfallet i dessa tre scenarion med lönsamheten i att själv köpa ett batteri idag och anslutna det till en tjänst för frekvensreglering.

Det ger oss följande utfall…


Sesols Kraftfull eller batterileasing från Svea Solar – vilket är bästa alternativet?

Vi har valt att ta med ännu en jämförelse. Både Sesol och Svea Solar, de två största installatörerna i Sverige, erbjuder nämligen en lösning för att investera i frekvensreglering. Lösningarna skiljer sig dock åt.

I Svea Solars alternativ betalar du en leasingkostnad på 1000 kr per månad och får sedan en ”beräknad intäkt” på 3000 kr per månad. Du gör alltså en vinst på 24 000 kr per år.

24 000 kr i årlig vinst är ju väsentligt mer än du får ut av Kraftfull – då måste ju det vara ett bättre erbjudande?

Ja, vid första anblick. Men vad händer med din vinst om ersättningen från frekvensreglering sjunker?

Till skillnad från Kraftfull, där Sesol tar en procent av intäkterna från frekvensregleringen, är ersättningen till Svea Solar en fast kostnad som är oberoende av vilken intäkt frekvensregleringen genererar.

Låt oss jämföra intäkten från Svea Solars leasingerbjudande och Sesols Kraftull i samma tre scenarion som vi använde oss av tidigare: För att jämförelsen ska bli rättvis (och för att vi inte litar på säljarsiffror) har vi justerat ner intäkten i Svea Solars erbjudande på samma sätt som vi gjorde med Sesols Kraftull. Så i stället för 3 000 kr per månad räknar vi med en intäkt på 2 150 kr per månad.


Scenario A: Ingen ändring av ersättningen från frekvensreglering över tid
Scenario B: En årlig minskning av ersättningen med 10 %
Scenario C: En årlig minskning av ersättningen med 25 %

På samma sätt som i vårt tidigare exempel, där ett eget batteri blev mer lönsamt än Kraftfull i scenariot med oförändrad ersättning från frekvensreglering, är även Svea Solars tjänst mer lönsam än Kraftfull i detta framtidsscenario.

Om ersättningsnivåerna för frekvensreglering däremot sjunker blir avkastningen från Sesols Kraftfull bättre. Detta eftersom du fortsätter betala samma månadskostnad till Svea Solar oavsett hur stor din intäkt är.

I värsta fall riskerar du alltså att behöva betala mer i leasingavgifter än vad du får i intäkter.

Så är det värt att ta den risken och chansa på leasing från Svea Solar, med förhoppningen att få så hög vinst som möjligt?

Nja, skulle vi säga. Av framför allt två anledningar:

 1. Risken är för hög. Det är i våra (och experternas) ögon högst osannolikt att ersättningen för frekvensreglering kommer att fortsätta hålla sig på samma nivå. Om vi bara tittar på första kvartalet av 2024 har ersättningen redan legat lägre än motsvarande period under 2023.

 2. Villkoren när du leasar är extremt förmånliga – men inte för dig! Utan för din motpart. Vi har granskat leasing i solcellsbranschen tidigare och vi har aldrig stött på ett erbjudande vi bedömer som rimligt för dig som fastighetsägare. Villkoren är en djungel av olika ”gotcha-klausuler”, prissättningen av produkter är oftast helt orimlig, vart du än vänder dig lurar dolda avgifter… Listan kan göras lång över varför leasing är en dålig affär för dig (och en lysande affär för solcellsbolaget/leasingföretaget…)

En viktig skillnad mellan Sesols och Svea Solars upplägg är dock att Sesol enbart erbjuder Kraftfull till dem som samtidigt köper en solcellsanläggning av dem.

Svea Solar å andra sidan erbjuder leasing av batteri till alla, oavsett om du har en anläggning sedan tidigare eller ska köpa solceller.

Har du redan en solcellsanläggning står valet alltså mellan att köpa ett batteri eller att leasa ett från t.ex. Svea Solar.

Men skillnaden kan även ge dig en hint om vilket erbjudande som egentligen är bäst…

En stor del av lönsamheten för Sesol ligger i att du samtidigt köper en solcellsanläggning av dem – en mindre del av deras vinst ligger i utlåningen av batteriet. Medan hela lönsamheten för Svea Solar ligger i kostnaden du betalar för leasingen.  

Vad kan vi dra för slutsatser?

Det är en bättre affär att själv köpa ett batteri om vi förväntar oss att ersättningen för frekvensreglering stannar på sin nuvarande nivå, alternativt ökar.

Om ersättningsnivån däremot sjunker över tid så blir Kraftfull ett mer attraktivt alternativ. Det mesta pekar på att ersättningsnivåerna kommer sjunka över tid.

Eftersom du inte tar någon finansiell risk genom att ansluta dig till Kraftfull är tjänsten ett intressant alternativ för att kunna tjäna pengar på frekvensmarknaden redan idag.

För att avgöra om just du ska tacka ja till Sesols erbjudande hade vi inte utvärderat Kraftfull för sig självt. Om offerten från Sesol i övrigt är bra och något du vill tacka ja till, så är Kraftfull ett bra bonuserbjudande.

Däremot skulle vi inte välja Sesol enbart utifrån erbjudandet om Kraftfull. Har du fått en offert på solceller från någon annan leverantör som du tycker är bättre bör du välja utifrån det.