Leverantörer

Nils stänger irriterat ner datorn och suckar. Han har suttit en bra stund och sökt runt på internet men känner sig inte ett dugg klokare för det.

Nils har funderat på att skaffa solceller under en längre tid. När den senaste elräkningen kom idag ökade intresset väsentligt.

Elräkningen var på 3892 kronor! Den har aldrig varit så hög. ”Visst är huset stort och familjemedlemmarna många … men det här är ju löjligt”, tänker han.

För Nils handlar det inte bara om ekonomi. Han känner en oro över miljön. Han vet att glaciärer smälter och att den globala medeltemperaturen bara stiger och stiger. För Nils är det viktigt att minska sitt klimatavtryck och bli mer självförsörjande.

Men när han googlar på ”solceller” blir han alldeles matt. Det finns hur många leverantörer som helst. Alla heter dessutom något på ”solar” eller ”sol”.

Inte blir förvirringen mindre av att de olika leverantörernas webbplatser säger emot varandra. De lyfter sina egna produkter till skyarna.

Hur ska Nils förstå vad som skiljer en bra solpanel från en dålig? Behövs optimerare eller inte? Ska han ha batteri? Hur vet han om han kommer att tjäna pengar på solcellerna eller inte?

Nils har lärt sig den hårda vägen att vara försiktig med att lyssna på säljare. Han köpte ett spabad för inte så länge sedan och enligt säljaren var det självrengörande. Det var det inte!

Nils har dessutom två vänner som har skaffat solceller. Den första vännen är riktigt nöjd. Hittills har hans elräkningar minskat med mer än vad offerten lovade. Dessutom gick allt snabbt och smidigt.

För Nils andra vän gick det inte lika bra. Han valde en leverantör som var trevlig och som offererade ett bra pris. Men sedan började problemen …

Installatörerna kom inte när de skulle, de började installera fel produkter och de försökte lägga på extrakostnader trots att allt skulle vara inkluderat i offerten. Efter många vändor slutade allting ändå bra och Nils vän är nöjd med sin anläggning. Dock brukar han skämta om att han blev gråhårig på köpet. 

Nu är Nils är fast besluten att undvika hans andra väns misstag. Men hur ska han kunna utvärdera de olika leverantörerna?

Jag heter Gustav Haag och har hjälpt hundratals villaägare, lantbrukare och företagare att installera solceller det senaste året.

Jag har stött på många personer som har samma upplevelser som Nils. De vill sänka sina elräkningar och göra något bra för miljön. Samtidigt känner de en oro för att anlita fel leverantör.

Det jag vill berätta för dig är att det varken behöver vara svårt eller ta lång tid att hitta rätt leverantör och installera solceller. De gäller bara att undvika fem kritiska misstag – misstag som jag kan guida dig förbi.

Innan du fortsätter läsa, vill jag vara ärlig med vad den här guiden är och inte är. Om du bara är ute efter att skaffa marknadens billigaste solceller passar den inte dig.

Om du däremot vill ha en solcellsanläggning som har så hög avkastning och så lång livslängd som möjligt – ja, då kan jag hjälpa dig!