Kan du få ”gratis” solceller?

Vill du skaffa solceller men tycker att priserna är i högsta laget?

Kanske får du en ny chock varje gång du öppnar elräkningen. Kanske följer du klimatrapporteringen i media med en stigande oro för framtiden.

Att skaffa solceller skulle kunna vara ett sätt att dra ner på både dina elkostnader och ditt klimatavtryck. Efter att ha googlat runt lite har du dock insett att de är långt ifrån gratis…

Men tänk om de kunde vara det? Tänk om du kunde skaffa solceller gratis. Det låter kanske som en omöjlighet. Men för många (dock inte alla) är det faktiskt möjligt.

Låt mig berätta hur…

Den dolda vinsten

Du har kanske läst att en solcellsanläggning i de flesta fall betalat sin egen kostnad efter 9 till 12 år. Detta genom de pengar du sparar på minskade elräkningar och de pengar du tjänar på elen du säljer. Men visste du att solcellerna redan dagen efter installationen ”betalt för sig” genom att värdet på ditt hus ökat?

Anledningen att solceller ökar värdet på ditt hus är att de minskar dina driftskostnader. Ett hus med låga driftskostnader är mer attraktivt än ett hus med höga driftskostnader – fråga vilken mäklare som helst.

Mäklare gillar solceller

Forskning visar att solceller i många fall ökar värdet på ditt hus med mer än vad själva anläggningen kostade. På så sätt blir dina solceller ”gratis”.

Tänk dig att du köper en ny bil. Sekunden du lämnar bilhandlaren har den sjunkit i värde. En bil är alltså bara en kostnad.

När du köper solceller betalar du också en summa pengar till en återförsäljare, men i samma sekund som installatören lämnar din uppfart får du, om ditt hus har rätt förutsättningar, motsvarande summa (eller mer!) inbetald till ditt ”huskonto” – du har alltså i praktiken inte förlorat några pengar på köpet.

Svara på några enkla frågor och få svar inom 2 minuter!

2019 gjordes en studie på Sveriges Lantbruksuniversitet som fann att solceller ökade värdet på husen med 280 000 – 300 000 kr. Den genomsnittliga kostnaden för en anläggning i studien var 101 000 kr.

Detta resultat skulle innebära att solceller ökar värdet på ett hus med nästan 200 % av anläggningens kostnad. Med andra ord, du får inte bara solceller gratis – du får betalt för att skaffa solceller!

För bra för att vara sant? Förmodligen. Det finns fortfarande för lite data på den svenska marknaden för att dra några säkra slutsatser av resultatet.

Däremot finns det väsentligt mer omfattande forskning från USA som också funnit att solceller ökar värdet på ett hus. Följande tre stora studier har identifierat olika faktorer som påverkar ökningen:

Enligt National Renweable Energy Laboratory i USA innebär varje dollar i minskad driftskostnad via solcellsanläggning en ökning av värdet på huset med 20 dollar.

Enligt Zillow (ett amerikanskt informationsbolag med fokus på fastigheter) ökar husets värde i genomsnitt med 4,1 % när solceller installeras.

Enligt Lawrence Berkeley National Laboratory ökade försäljningspriset på hus med en solcellsanläggning i Kalifornien i genomsnitt med 5,68 dollar per installerad watt.

Utifrån dessa och andra parametrar har vi tagit fram en algoritm som beräknar hur mycket ditt hus ökar i värde när du skaffar solceller. Först räknar verktyget ut hur stor anläggning du kan ha och hur mycket den kommer att sänka dina driftskostnader. Därefter beräknas värdeökningen på ditt hus.

Vill du veta om du kan få ”gratis” solceller? Låt vårt verktyg göra en uträkning åt dig!

Svara på några enkla frågor och få svar inom 2 minuter!

Men vänta lite, det innebär ju att alla renoveringar blir ”gratis”?

Med det här resonemanget är ju även ett nytt badrum eller kök gratis – en sådan renovering höjer ju också värdet på bostaden? Kanske skulle vi fixa badrummet först ändå, och vänta på att solceller blir lite billigare. Marockanskt kakel i duschen är trots allt mer estetiskt tilltalande än solpaneler på taket.

Till skillnad från ett nytt badrum eller kök så ger solceller dig, utöver värdeökningen på huset, en årlig avkastning på mellan 5-8 %. Med andra ord – så länge ditt badrum inte är en sanitär olägenhet är solceller alltid en bättre investering i huset.

Jag fattar att solceller är en bra investering, men jag måste ju fortfarande lägga ut pengar?

Nej, det behöver du faktiskt inte. Idag kan du låna på ditt hus (utöka ditt bolån) för så låg ränta som 1,2 %. Det finns också flera banker som beviljar så kallade solcellslån med en förmånlig ränta på 1,9 %.

Bankerna vill gärna låna ut pengar till solceller eftersom det minskar dina driftkostnader (du får en bättre privatekonomi) samt ökar värdet på huset (vilket är säkerheten för ditt bolån).

Du behöver alltså inte lägga ut några pengar alls. Och här kommer den fenomenala knorren med solceller – till skillnad mot om du tar ett annat lån, exempelvis ett billån, får du inte ökade fasta månadskostnader när du lånar till solceller! Tvärtom får du bättre privatekonomi från dag 1:

  • En solcellsanläggning med normala förutsättningar i elhandelsområde SE3 och SE4 (typ söder om Dalälven) har en årlig avkastning på 5-8 % under hela sin livstid. Varje månad kommer solcellerna att minska din elräkning med mer än vad lånet kostar – du får alltså lägre fasta utgifter trots att du tagit ett lån!
  • Du får ha inkomster upp till 40 000 kr årligen från din villa utan att betala skatt – intäkterna från elen du säljer är alltså skattefria och går rakt in på ditt konto.
  • Oavsett om du har utökat ditt bolån eller tagit ett solcellslån har du rätt till ränteavdrag – du får dra av 30 % av räntekostnaderna när du deklarerar. Det vill säga varje år får du tillbaka en del av lånekostnaderna som skatteåterbäring.

Bonus när du säljer

Förutom att du sänker dina månadskostnader och (i många fall) ökar värdet på ditt hus får du när du säljer din bostad dessutom göra avdrag för hela anläggningens kostnad. Så även om dina solceller skulle öka husets värde med en lika stor summa som priset på anläggningen, behöver du inte skatta för den värdeökningen.

Med andra ord, du sparar ytterligare 22 % av kostnaden för solcellsanläggningen i form av minskad reavinstskatt. Detta gäller oavsett om du säljer om 5 år eller 25 år. Solceller räknas nämligen som en grundförbättring av huset.

Ta reda på hur mycket solceller skulle öka värdet på just ditt hus!

Men jag ska ju inte sälja!

Okej, men hur är allt detta relevant för mig? Jag har ju tänkt bo kvar här tills jag dör eller hamnar på äldreboende. Jag har ingen nytta av att mitt hus ökar i värde nu, det hinner ju hända en massa saker innan det är aktuellt för mig att sälja.

Fast då glömmer du något viktigt. Värdet på ditt hus är inte bara intressant vid en försäljning – det kan påverka din ekonomi redan idag. Om du har ett bolån beräknas din belåningsgrad utifrån hur mycket pengar du lånat i förhållande till bostadens värde.

Ett högre värde på huset = en lägre belåningsgrad = följande fördelar för din ekonomi:

  • Amortera mindre: Att amortera mindre kan göra stor skillnad för din plånbok. Kanske vill du hellre lägga de pengarna på en ny altan, eller gå ner lite i arbetstid? Eftersom belåningsgraden styr kraven på amortering kan sänkt belåningsgrad innebära sänkt amortering – du har rätt till en omprövning av detta var femte år.  
  • Lägre ränta: Är det dags att omförhandla räntan på ditt bolån? Med ett högre bostadsvärde och en lägre belåningsgrad har du en bättre förhandlingsposition gentemot banken.
  • Utöka ditt bolån: Om du vill låna mer på huset, för att t.ex. renovera köket, finns det mer utrymme att låna ju högre värdet på ditt hus är.

Okej, jag vill ha ”gratis” solceller! Hur gör jag?

Genom vårt kostnadsfria verktyg, som använder en algoritm byggd på gedigen forskning, får du en idé om hur mycket ditt hus skulle öka i värde om du installerade solceller.

Om du bestämmer dig för att investera i solceller och vill skapa bra förutsättningar för ditt hus att öka i värde, tänk på att anlita en seriös leverantör, med bra renommé och långa garantier!

Det är större sannolikhet att någon vill betala mer för ett hus med proffsigt installerade paneler som har lång tid kvar på garantin, än ett hus med paneler från en leverantör som gått i konkurs eller där garantitiden snart är passerad.

Något annat som är värt att ha i åtanke är att amerikanska studier visar att leasing av solceller inte ökar värdet på huset. Tvärtom medför en leasad anläggning att huset minskar i värde. Det beror på att många leasingavtal är väldigt oförmånliga och till och med kan öka driftkostnaden på ett hus.

Är du redo för att se om du kan få ”gratis” solceller?

Svara på några enkla frågor och få svar inom 2 minuter!