Vill du veta om du kan sätta solceller på ditt tak? Du är inte ensam… Bara under 2023 installerades över 100 000 solcellsanläggningar i Sverige.
Och i mars 2023 kom även ett nytt direktiv från EU – från 2028 ska alla nya byggnader, där det är tekniskt och ekonomiskt lämpligt, utrustas med solceller på taket.
Så på vilka tak är det lämpligt att sätta solceller?
Solceller går faktiskt att sätta på de flesta taktyper men kan, beroende på takets förutsättningar, bli en mer eller mindre lönsam investering.
I den här artikeln reder ut vilka tak som passar bäst för solceller – och vilka som inte passar alls.
Bästa taket för solceller
Om ditt tak uppfyller följande kriterier har du troligtvis mycket goda förutsättningar för solceller:
- Du har minst en stor, sammanhängande takyta mot söder, väster eller öster.
- Ditt tak har en lutning mellan 30 och 50 grader.
- Ditt tak är oskuggat större delen av dagen.
- Ditt tak är i gott skick och behöver inte bytas de närmsta 25-30 åren
Bästa väderstrecket för solceller
Det enda väderstreck där solceller inte lönar sig är norrläge. Har du ett tak i söder/norr där södersidan skuggas av ett högt träd? Då får du antingen såga ner trädet eller fundera på om du har någon tom markyta som lämpar sig för solceller… att sätta solceller på norrsidan är nämligen en förlustaffär.
Av övriga väderstreck är söder det som ger dig maximal produktion. Den produktionen är dock som högst mitt på dagen, medan solceller i öst/väst producerar mest på förmiddagar och kvällar.
Har du ett tak mot öst/väster kan det alltså löna sig att sätta solceller i båda riktningarna – särskilt om du som vi använder mest el på morgonen och kvällen.
Bästa lutningen för solceller på tak
Optimal lutning på solceller i Sverige är mellan 30 och 50 grader. Bor du nere i Skåne är runt 40 grader en optimal lutning och bor du uppe i Kiruna är den optimala lutningen strax över 50 grader.
Men avviker ditt tak lite från den optimala lutningen är det inte något du behöver ligga sömnlös över. Några grader hit eller dit påverkar enbart produktionen marginellt.
Har du ett tak vars lutning avviker mycket? Det går oftast att installera solceller ändå, men kan bli lite dyrare. Dels får du en något lägre produktion vilket påverkar avkastningen och dels kan installationen kosta lite mer (branta tak är svårare att jobba på).
På platta tak vinklas solcellerna upp med hjälp av en ställning för att hjälpa lutningen på traven.
Hur vet jag om mitt tak behöver bytas innan jag skaffar solceller?
Att ditt tak är i tillräckligt bra skick när du skaffar solceller är viktigt av två anledningar:
- Sätter man solceller på ett slitet tak ökar risken för skador på taket, vilket kan stå dig dyrt i slutändan.
- Behöver du byta taket efter 15 år med solceller måste solcellerna plockas ner och sedan monteras igen – en extrakostnad vi gissar att du klarar dig utan.
Dina solceller ska hålla i minst 30 år. Säkerställ därför att ditt tak bör hålla minst lika länge. Är du själv osäker på hur du kontrollerar att ditt takmaterial och tätskikt är i gott skick, be en takfirma eller annan branschkunnig att göra en bedömning.
Har du ett skruttigt tak som behöver bytas långt innan panelerna är uttjänta, kommer du tjäna på att byta taket innan du sätter på solceller. Och om du vill kan du då slå två flugor i en smäll – att kombinera takbytet med en solcellsinstallation gör att du kan spara in pengar på fasta kostnader som exempelvis ställningsbygge.
Soltak
Tror du att ditt tak behöver bytas innan du installerar solceller?
Då har du alternativet att skaffa takintegrerade solceller, ett så kallat soltak. Ett soltak är mer än dubbelt så dyrt som klassiska solceller och brukar därför inte vara förstahandsvalet för den genomsnittlige villaägaren.
Men behöver du först betala för ett nytt tak och sedan för en solcellsanläggning blir prisskillnaden inte lika stor längre. Då finns det plötsligt fler fördelar med soltak:
- Tak och solceller i ett = en och samma installatör och garanti. Mycket smidigare än att behöva kommunicera med och samordna två olika leverantörer.
- Du kan utnyttja hela takytan för att producera el.
- Du får ett modernt och estetiskt tilltalande tak.
- Du behöver aldrig oroa dig för hur taket ser ut under panelerna…
Olika taktyper och solceller
Olika taktyper passar olika bra för solceller. Här går vi igenom hur form och material på ditt tak kan påverka solcellsinstallationen.
Solceller på olika takmaterial
Vilket material du har på taket är oftast inte avgörande för om du kan skaffa solceller, men kan påverka hur stor prislappen blir.
Solceller på betongtak
Betongpannor är Sveriges vanligaste takmaterial och enkelt att sätta upp solceller på. Skenornas fästen kan sättas fast i råsponten eller läkten.
Solceller på tegeltak
Tegelpannor är porösare än betong och därför känsligare att montera solceller på. Det är svårare att få dit fästena ordentligt utan att pannorna går sönder. Räkna därför med en lite dyrare installation om du har ett tegeltak. Vissa leverantörer vill inte alls montera på tegeltak medan andra vill att pannorna ska vara max 8-10 år gamla.
Solceller på plåttak
Att montera solceller på plåttak går i regel enkelt och snabbt. Det tak som passar allra bäst för solceller är falsad plåt, där solpanelsfästena helt enkelt kan klämmas fast runt falsarna.
Har du däremot korrugerad plåt på taket kan installationen bli lite mer komplicerad, då behöver skenorna skruvas fast i bärläkten vilket tar längre tid. I vissa fall, t.ex. om du har en tjockare plåt som TP20, kan det dock gå att skruva fast dem direkt i plåten.
Solceller på eternittak
Att sätta solceller på eternittak är praktiskt möjligt. Däremot är det inte alla leverantörer som vill göra det, då eternit innehåller asbest vilket i sig utgör en arbetsmiljörisk. En särskild utbildning för arbete med asbest krävs och även särskild skyddsutrustning. Därmed blir det oftast en dyrare installation för dig som kund.
Solceller på papptak
Även ett papptak fungerar att sätta solceller på, men det är ett lite mer tidskrävande montage då man förutom att fästa skenorna även behöver vattentäta fästena. Det är inte alla solcellsleverantörer som gör installationer på papptak just av denna anledning. Och hittar du någon som gör det kan det bli dyrare jämfört med installationer på andra taktyper.
Solceller på olika takformer
Det viktigaste när det kommer till takets form är att det finns tillräckligt stora, oskuggade ytor – allt annat går att lösa! Vissa lösningar är dock dyrare än andra… Så här ser förutsättningarna för solceller ut utifrån din taktyp:
- Sadeltak: Takens ”Andersson” – Sveriges vanligaste tak! Och även helt optimalt för solceller, med stora ytor utan försvårande vinklar.
- Mansardtak: Takens ”von Andersson” – en lite lyxigare variant på sadeltaket. Men också en lite krångligare, när det gäller solceller… Många installatörer undviker helst att ta jobb på mansardtak då det är betydligt svårare än på ett sadeltak. Ofta får du dessutom en sämre avkastning eftersom installationen är dyrare och antalet paneler som får plats är mindre.
- Valmat tak: Taket med fyra fall i stället för två. Inga problem att få dit solceller, men inte alltid så estetiskt tilltalande. P.g.a. takets form måste solpanelerna placeras som en trappa eller pyramid för att utnyttja så mycket av takytan som möjligt. Fördelen med valmat tak är ju dock att du, om du vill, kan sätta solceller i samtliga lönsamma väderstreck.
- Platt tak: Vid en installation på platt tak vinklas panelerna oftast upp med hjälp av en ställning. Detta för att öka solinstrålningen och därmed avkastningen, samt för att undvika smutsbildning (mindre skräp som samlas och lättare för regnet att tvätta rent).
- Pulpettak: Har du ett pulpettak orienterat åt söder kan det fungera alldeles utmärkt för solceller.
Som du ser går det bra att montera solceller på taket hos de flesta villaägare. Men har du ett tak som avviker mycket i lutning eller form får du vara beredd på en dyrare installation.
Bygglov för solceller på tak – olika för olika taktyper
Tänk på att solceller på taket kan kräva bygglov. I de allra flesta fall gör de inte det, så länge panelerna följer takets form. Bygglov krävs i de flesta fall om du ska installera ett soltak (eftersom du byter takmaterial) eller skaffa solceller som behöver vinklas upp med en ställning (t.ex. på ett platt tak).
Bygglov kan också krävas om du skaffar svarta solceller till ett rött tak, eller om du bor i ett område som klassas som kulturhistoriskt värdefullt eller som ett av Försvarsmaktens riksintressen.
Därför rekommenderar vi alltid att du kontaktar byggnadsnämnden i din kommun innan du beställer dina solceller. Läs gärna vår artikel om bygglov för solceller för att lära dig mer om när det kan krävas bygglov och när solceller är bygglovsbefriade.
Håller mitt tak för solceller?
Ja! I de allra flesta fall håller svenska tak för solceller. Svenska tak är nämligen byggda för att klara svenska vintrar, det vill säga hårda vindar och massor av snö.
En genomsnittlig villa ska kunna bära 150-350 kg snö per kvadratmeter. I jämförelse väger en solcellsanläggning cirka 12-15 kg/m2.
Om du känner dig osäker på ifall ditt tak har byggts enligt gällande snölastregler kan det vara bra att kontakta en expert som tittar på takets hållfasthet.
Innan solceller installeras på ditt tak ska din solcellsleverantör också alltid göra en ordentlig vind- och snölastberäkning.
Pris för solceller på tak
En anläggning på 10 kW på en genomsnittlig svensk villa kostar i runda slängar 150 000 kronor innan det gröna ROT-avdraget. Det gröna avdraget ligger sen januari 2023 på 20 %, vilket innebär att du landar på cirka 120 000 kronor.
Priset för solceller beror dock väldigt mycket på både de unika förutsättningarna för just ditt tak samt hur högt du värderar kvalitet – det vill säga vilka paneler och vilken leverantör du väljer.
Du kan såklart komma billigare undan om du vill chansa med kvalitet, garantier och taksäkerhet genom att välja den billigaste leverantören… Men den risken rekommenderar vi inte att du tar. Då riskerar du stå där om 5 år med ett läckande tak och en solcellsleverantör som konkat och inte kan hjälpa dig…
Läs mer om vilka faktorer som påverkar priset på solceller till ditt tak i vår artikel ”Vad kostar solceller?”.
Undvik de 5 mest kritiska misstagen när du skaffar solceller
Så, passar ditt tak för solceller? Vi hoppas det! Och vi hjälper dig gärna att navigera genom solcellsdjungeln för att göra en så bra investering som möjligt. Därför har vi satt ihop en guide som lär dig hur du undviker de 5 mest kritiska misstagen folk gör när de skaffar solceller. Guiden är helt kostnadsfri och du kan läsa den när det passar dig.