Vilket elavtal ska du välja när du har skaffat solceller?

Denna artikel innehåller annonslänkar till olika erbjudanden om elavtal.

Nybliven eller blivande solcellsägare?

Snubbla inte på mållinjen.

Glöm inte bort den sista biten i ditt lönsamhetspussel.

Rätt elavtal.

Rätt elavtal kan göra stor skillnad för hur många kronor du får kvar av vinsten från solcellerna.

I den här artikeln går vi igenom hur du med solceller ska tänka när du väljer elavtal.

I artikeln länkar vi till några företag/tjänster. Det är så kallade affiliate-länkar – om du klickar på någon av dem och blir kund så får vi en liten ersättning för det.

Produktionsavtal vs förbrukningsavtal

Måste jag skaffa ett nytt elavtal? Jag har ju redan ett.

Du måste inte byta elbolag för att du skaffar solceller. Men du måste skaffa ett nytt elavtal.

Innan du blir med solceller är du enbart en användare/köpare på elmarknaden.

Du har då ett vanligt förbrukningsavtal hos ditt elbolag. D.v.s. ett elavtal som styr hur mycket du betalar för elen du förbrukar.

När du skaffar solceller får du plötsligt dubbla roller. Du är fortfarande en köpare. Men du är också en producent.

Elbolaget köper gärna din el, men till vilket pris och på vilka villkor? Det regleras i ett så kallat produktionsavtal.

Som solcellsägare behöver du alltså både ett förbrukningsavtal och ett produktionsavtal.

Det allra vanligaste är att du har dessa två avtal hos samma elbolag.

De flesta elbolag har nämligen som villkor att du måste köpa el av dem för att de ska köpa el av dig.

Solceller med hög solinstrålning
Med solceller på taket behöver du både ett förbrukningsavtal och ett produktionsavtal

Produktionsavtalet

När det gäller produktionsavtalet skiljer det sig inte särskilt mycket åt mellan olika elbolag. De flesta betalar dig det aktuella spotpriset per kWh den timmen du matar ut el på elnätet.

Med andra ord, producerar du överskottsel när spotpriset ligger på 79 öre per kWh, får du 79 öre för varje kWh du matar ut på elnätet.

Det finns dock vissa elbolag som erbjuder ett påslag på spotpriset. Påslaget ligger vanligtvis mellan 5 och 15 öre per kWh och innebär alltså att du får bättre betalt för elen.  

Det finns också några elbolag som tvärtom gör ett avdrag från spotpriset, för att täcka sina kostnader. Avdraget brukar ligga på max några ören per kWh, men innebär alltså en sämre förtjänst för dig.

Många elbolag köper även dina ursprungsgarantier – garantin på var elen kommer ifrån – vilket du kan få ett par ören per kWh för.

Dock är det inte lönsamt för de flesta villaägare att sälja ursprungsgarantier från och med den 1 januari 2024, när Energimyndigheten börjar ta ut en avgift på 200 kr för kontot du behöver ha för ursprungsgarantier.

Så ska du leta efter det högsta påslaget för såld el och välja det avtalet?  

Nja, det är inte riktigt så enkelt. Men många solcellsägare verkar tro det.

De är så fokuserade på att sälja el, att de glömmer bort att de också måste köpa el…

Förbrukningsavtalet

Även när du producerar och förbrukar din egen el kommer du aldrig kunna bli helt självförsörjande med solceller. Under vintern producerar de bara en bråkdel av sin årliga kapacitet.

Med andra ord, du kommer fortfarande behöva köpa el under vinterhalvåret. Därför är det minst lika viktigt att du har ett bra förbrukningsavtal som att du har ett bra produktionsavtal.

Solceller på vintern med snö
Även om det är en solig vinter kommer produktionen vara marginell jämfört med resten av året

Hur mycket el kommer du behöva sälja och hur mycket el kommer du behöva köpa? Producerar och säljer du mycket mer el än du köper lönar det sig kanske att främst välja ett produktionsavtal med påslag.

Men har du en normalstor anläggning och kommer köpa minst lika mycket el som du säljer, lönar det sig mer att titta efter ett förmånligt förbrukningsavtal.

Och när det gäller förbrukningsavtalet skiljer elbolagen sig åt desto mer… 

Jämför förbrukningsavtal

Grunden som elbolagens priser baseras på är den samma – spotpriset. Det som skiljer sig åt är de fasta och rörliga avgifter de tar ut.

Det är i dessa avgifter – så kallade påslag – som elbolagen gömmer sina vinstmarginaler. Jag säger gömmer, eftersom det kan vara svårt att se vilka påslag som är rimliga och inte.

De allra flesta elbolag tar ut en fast års- eller månadsavgift, som kan variera ganska mycket.

Utöver den avgiften gör de bland annat påslag för inköp av elcertifikat och ursprungsgarantier, balans- och volymkostnader samt administrativa kostnader.

Ett påslag för samma sak kan vara olika högt hos olika elbolag och det är alltså oftast för att elbolagen ser till att stoppa in olika mycket vinstmarginal i de olika påslagen.

I vår artikel om den svenska elmarknaden kan du läsa mer detaljerat om vad de olika påslagen innebär.

Det är alltså årsavgiften och påslagen som gör att olika elbolag skiljer sig i pris.

Man brukar kalla dessa faktiska marknadspriser för jämförelsepriser.

Du bör dock inte jämföra priserna rakt av och välja det billigaste.

Vilket som blir billigast i slutändan beror nämligen på din förbrukning. Har du en väldigt låg förbrukning är det viktigare med en låg årsavgift än ett lågt kWh-pris. Har du däremot en hög förbrukning vill du betala så lite som möjligt per kWh.

Tips! Elbolag har ibland erbjudanden där du slipper betala fasta avgifter under en period, t.ex. de första 6 månaderna. Om du har en låg förbrukning och är en sådan som orkar se över och byta ditt elavtal med jämna mellanrum, kan du spara in några hundralappar genom sådana erbjudanden…

Vi rekommenderar oavsett att du regelbundet ser över ditt elavtal – påslagen ändras nämligen också över tid och har du inte koll sitter du plötsligt med ett dyrare elavtal än när du signade upp dig.

Om inte priset är det enda viktiga för dig utan även att leva så klimatsmart som möjligt, bör du även jämföra var elen i de olika avtalen kommer ifrån.

Det går att välja avtal med enbart förnybar el, och dessa är ofta snäppet dyrare (om än marginellt).

Elskling.se är en bra jämförelsetjänst där kan du söka efter elavtal, jämföra priser samt även teckna nytt avtal hos vissa av de listade bolagen.

Där kan du också välja att bara visa elavtal med förnybar energi, samt hitta aktuella kampanjpriser hos olika elbolag.

Obs!

Kampanjpriser kan vara lockande och bespara dig pengar, men läs villkoren noga och sätt en påminnelse i kalendern.

Hela syftet med kampanjpriser är nämligen att få dig att signa upp och sedan glömma bort när kampanjtiden är över och ditt pris övergår till ordinarie…

Elbolagen liksom alla andra företag vet hur de flesta av oss funkar – att vi betalar dyra gymavgifter och sedan ligger på soffan, att vi glömmer säga upp streamingtjänsten efter att vi sett klart den där serien vi signade upp för att se…

Vi gillar erbjudanden men är dåliga på att säga upp prenumerationer.

Så väljer du ett avtal med kampanjpris, se till att du har koll på uppsägningstiden och när det är dags att börja jämföra med andra avtal igen!

Billigast är inte alltid bäst

Vi rekommenderar dig att leta efter ett prisvärt förbrukningsavtal. Samtidigt vill vi höja ett varningens finger för att välja det allra billigaste utan att kolla upp bolaget.

Precis som i solcellsbranschen finns det nämligen oseriösa bolag som kommer försöka blåsa dig på pengar…

Logotype Schysst Elhandel

Se till att du väljer ett elbolag som fått branschens trygghets-certifiering Schysst Elhandel. För att få den behöver ett bolag uppfylla 18 olika krav på tydlig information och prissättning. På Elskling.se kan du välja att filtrera bort bolag som inte uppfyller dessa krav.

På Energimarknadsbyråns hemsida kan du även hålla dig uppdaterad kring vilka elbolag som fått ovanligt många klagomål. Dessa bör du akta dig för, även om de är billiga – kompromissa inte med din trygghet för att spara några få ören.

Vilken typ av elavtal ska du välja?

När du ska skaffa ett nytt förbrukningsavtal brukar du kunna välja på bundet/fast avtal, rörligt avtal och timprisavtal. Hos en del elbolag går det även att få en mix av bundet och rörligt pris.

Vilket som passar dig bäst beror lite på hur din förbrukning och din ekonomi ser ut.

Kan du styra din förbrukning så att du använder el när den är som billigast?

Att spara så mycket pengar som möjligt för elen är en sport för vissa… och en nödvändighet för andra.

Skulle du kunna hålla koll på spotpriset och planera tvätt, disk, dammsugning och laddning av eventuell elbil till de timmar när priserna är som lägst?

Då är timprisavtal något för dig, och elbolaget Tibber ditt bästa alternativ. Förutom bra priser och villkor har de en app som hjälper dig att följa elpriset och styra din elanvändning. Exempelvis finns funktioner för värmestyrning (förutsatt att du har ett kompatibelt värmesystem) och elbilsladdning.

Med Tibber kopplat till dina solceller kan du även se din produktion och förbrukning i realtid.

Låter elplanering som en extremsport och du är mer av en soffpotatis?

Alla har inte möjlighet eller lust att planera sin elanvändning i detalj. Är ni t.ex. en storfamilj där tvättmaskinen går i stort sett dygnet runt och barnen ska badas precis när elpriset är som högst på kvällen?

Då är timprisavtal inget för dig. Då bör du välja ett avtal med fast eller rörligt pris.

Sedan krig och inflation fick alla priser att skjuta i höjden har det varit ungefär lika lockande att binda sitt elpris som att binda sin bolåneränta. Vissa elbolag slutade till och med att erbjuda fasta priser under en period.

När elbolagen erbjuder fast pris måste de dessutom ta höjd för ökande elpriser så att de inte går med förlust. Därför är rörligt avtal generellt bäst över tid.

Med ett rörligt avtal har du en statistiskt större sannolikhet att betala mindre för elen – men du tar också risken att behöva betala mer, ifall elpriserna stiger oväntat mycket.

Med ett bundet avtal vet du å andra sidan vad du kommer ha för elkostnader, vilket kan vara en trygghet för dem som vill kunna ha full kontroll över sin ekonomi.

Precis som med bolån går det aldrig säkert att veta vilket som blir det billigaste alternativet – du måste själv avgöra om du har råd att ta risken som ett rörligt avtal innebär.

Väljer du att binda ditt elpris, se till att vara på tårna när avtalet löper ut. Om du inte förhandlar eller byter ditt avtal då så övergår det automatiskt i ett rörligt avtal – med priser som ofta är betydligt högre än du hade behövt betala om du bytte.

Är du osäker på vad du ska välja?

Börja med ett rörligt avtal utan bindningstid och med låga avgifter. Ett exempel på sådant avtal hittar du hos Skellefteå Kraft. Om du inte har någon bindningstid kan du enkelt och snabbt byta avtal när något bättre dyker upp.

Känner du dig osäker bör du alltså välja ett avtal utan bindningstid. Och på så sätt köpa dig tid att fundera på vad som blir bäst i längden.