Fördelar och nackdelar med att välja glas/glas-paneler

Prioriterar du maximal trygghet eller snabbast möjliga lönsamhet när du skaffar solceller? Det avgör huruvida du ska satsa på glas/glas-paneler eller glas/folie-paneler.

I den här artikeln går vi igenom skillnaderna mellan dessa två typer av solpaneler, så att du kan välja rätt panel för just din anläggning.

Skillnaden mellan glas/glas och glas/folie

De flesta solcellsanläggningar du ser – ja, uppskattningsvis 80-90 % av alla villainstallationer i Sverige – består av glas/folie-paneler.

I en glas/folie-panel är själva solcellerna fästa på ett underlag av folie, medan ovansidan skyddas av glas.

De senaste åren har dock glas/glas-paneler blivit mer och mer populära. I en glas/glas-panel är även undersidan av panelen gjord av glas, vilket gör den både stabilare och lite tyngre.  

Visualisering av de olika skikt en solcellspanel består av
Uppbyggnaden av en glas/folie-panel

Fördelar med glas/glas-paneler

Den största fördelen med glas/glas-paneler är att de helt enkelt är mer tåliga än glas/folie-paneler.

Fukt, vind och hög värme påverkar inte glas i samma utsträckning som det påverkar plast.

Med glas/glas får du både en längre produktgaranti, en bättre effektgaranti och en högre brandklassning. Med andra ord – glas/glas-paneler ger dig en större trygghet.

Låt oss titta lite närmre på fördelarna:

Längre produktgaranti

Glas/glas-paneler har en produktgaranti som ofta sträcker sig över 25-30 år, medan glas/folie-paneler vanligtvis har en produktgaranti på 12-15 år.

Produktgarantin innebär att en panel ersätts om den slutar fungera inom garantitiden. Det är alltså denna garanti du kommer använda om du behöver reklamera en panel som slutar att fungera.

Den bästa garantin är ju den du aldrig behöver använda… och den långa produktgarantin för glas/glas-paneler visar att tillverkarna bedömer att det är en mycket liten risk att deras paneler går sönder.   

Att glas/folie-paneler har en kortare produktgaranti innebär dock inte att de förväntas braka ihop efter 12-15 år. Precis som din nya mobil inte förväntas haverera dagen den 1-åriga garantin löper ut.

Glas/folie-paneler förväntas liksom glas/glas-paneler kunna producera el i minst 30 år och vanligtvis har de en effektgaranti som sträcker sig över hela den tiden.

Men risken att få skador på en glas/folie-panel är alltså större, och därför har de en kortare produktgaranti.

När du jämför produktgarantier är det viktigt att inte bara titta på längden utan även på villkoren, som kan skilja sig åt mellan tillverkare. Vem betalar t.ex. för arbetskostnaden när en defekt panel måste bytas ut?

Bättre effekt över tid

Glas/glas-panelernas högre tålighet innebär också att de degraderar långsammare. Med andra ord, deras effektivitet sjunker inte lika mycket som glas/folie-panelers över tid. Sett över lång tid kommer du alltså få en högre produktion med glas/glas-paneler.

Högre brandklassning

Medan en klassisk glas/folie-panel har brandklass C, har en glas/glas-panel brandklass A. Glas bidrar nämligen inte till att en brand sprider sig.

I de solcellsanläggningar där brand uppstått har det berott på felaktiga kopplingar eller dåligt dragna kablar. Det bästa sättet att brandsäkra din anläggning är att välja en seriös leverantör.   

Så hur stor är risken att en glas/folie-panel går sönder?

Glas/folie-paneler är som sagt känsligare för yttre påverkan, men påverkas framförallt av extrema väderförhållanden.

Produktgarantin sätts av tillverkaren, som säljer paneler över hela världen. En glas/folie-panel som håller bra i Örebro kanske inte håller lika bra i Sahara.

Sveriges äldsta nätanslutna solcellsanläggning, med glas/folie-paneler, är snart 40 år gammal och levererar än idag.

Nackdelar med glas/glas-paneler

Den största nackdelen med glas/glas-paneler är att de är dyrare. Du får alltså en större trygghet men du måste också betala för den.

En annan nackdel med glas/glas-paneler är att de oftast har en något lägre effekt. Har du begränsat med utrymme på taket och vill ha högsta möjliga totaleffekt på din anläggning är det alltså glas/folie-paneler som ger dig det.

Sammanslaget gör de här två nackdelarna att det kommer ta längre tid innan din anläggning har återbetalat sig om du väljer glas/glas paneler.  

På sikt jämnar det dock ut sig eftersom glas/glas-panelerna är mer hållbara och degraderar långsammare och därmed producerar el under en längre tid.

Så ska du satsa på glas/glas eller glas/folie?

Det första du bör titta på när du ska bestämma dig för typ av panel är de fysiska förutsättningarna hos ditt hus.

Bor du på ett lantbruk eller nära havet är glas/glas-paneler det bästa alternativet för dig.

De är nämligen inte alls lika känsliga som glas/folie mot ammoniakutsläpp eller fukt och saltstänk.

Lantbruk med tak för solceller
På ett lantbruk är glas/glas-paneler att föredra då de inte är lika känsliga mot ammoniakutsläpp.


Glas/glas-paneler kan också vara värda att överväga om du planerar för en markanläggning eller solceller som av annan anledning behöver vinklas upp med hjälp av en ställning.

Då blir undersidan av panelerna nämligen mer utsatta för väder och vind än om de ligger platt mot ett tak.

Ska du däremot sätta solpaneler på ett helt vanligt Svensson-tak utan kossor eller havsutsikt så långt ögat når, så blir det mer en smaksak vilken panel du väljer.

Vill du ha maximal trygghet med bästa möjliga garantier och minsta möjliga besvär under anläggningens livstid? Har du råd att lägga lite extra på din anläggning? Då ska du välja glas/glas-paneler.

Vill du däremot få ut så mycket effekt som möjligt för dina pengar så ska du välja glas/folie-paneler. Det finns dock ytterligare en anledning till varför vissa väljer glas/glas-paneler: de finns att få utan aluminiumram, vilket ger ett mer enhetligt och estetiskt tilltalande intryck på taket.

Gör rätt val när du skaffar solceller

Att välja mellan glas/glas- och glas/folie-paneler är inte det enda valet du behöver göra när du skaffar solceller.

Läs vår guide för att säkerställa att du gör de bästa valen och undviker de värsta misstagen. Så att du får en solcellsanläggning som ger dig så hög lönsamhet som möjligt.