Vad är en högkvalitativ solpanel? Så bedömer du kvaliteten!

Du är kvalitetsmedveten. Du vill ha det bästa. Du tar reda på fakta innan du gör en investering.

Bra! Då har du goda förutsättningar att lyckas med ditt solcellsprojekt.

Men hur vet du vad som är det bästa? Vad ska du titta efter när du vill investera i en högkvalitativ solpanel?

Vi reder ut begreppen och förklarar vad du ska fokusera på – och inte fokusera på.

Paneler med kvalitetsstämpel

Många av valen när det kommer till solpaneler är en smaksak. Kvalitet kan ju betyda olika sak för olika personer.

Är det exempelvis viktigt för dig att panelen du väljer är estetiskt tilltalande? Eller så miljövänlig som möjligt? Eller att den är gjord för jordbruksmiljö? Då är det just de parametrarna som du bör titta på.

Det finns dock vissa objektiva kvalitetsstämplar du också kan leta efter när du jämför solpaneler.

Prestandatester

Alla tillverkare marknadsför sina paneler som att de är bland de bästa på marknaden. Ingen skulle skriva att ”det här är en helt okej panel men den funkar sämre vid väderväxlingar och verkningsgraden ska du ta med en nypa salt”.

Därför är det såklart tacksamt att kunna ta del av faktiska tester av solpaneler. Exempelvis de som årligen görs av amerikanska PVEL – ett oberoende laboratorium med fokus på att testa solpanelers pålitlighet och prestanda.

PVEL testar ett stort antal paneler från olika tillverkare och tittar bland annat på följande parametrar:

  • hur väl panelen klarar temperaturförändringar (t.ex. kalla nätter)
  • hur väl panelen presterar under olika temperatur- och solinstrålningsförhållanden
  • hur väl panelen klarar höga nivåer av värme och fukt
  • hur väl panelen klarar av yttre press (t.ex. i form av snö) utan att spricka

Bland PVEL:s topplista över tillverkare med högkvalitativa paneler återfinns bland annat Trina Solar, JA Solar, Longi, Sunpower och Suntech. Här hittar du hela listan.

PVEL:s tester kan vara intressanta att titta på för dig som fått en offert och vill se hur väl panelen du blivit föreslagen presterar.

Finns din panel inte alls med på listan betyder det dock inte att den är dålig, utan bara att den inte blivit testad. Alla tillverkare är inte med i PVEL:s test, eftersom det kostar pengar att delta. De kan ändå ha riktigt bra paneler.

Det finns flera andra institut som också genomför liknande tester, bland annat Renewable Energy Test Center. Även de publicerar årligen en lista över topp-tillverkare.   

Certifieringar

Alla produkter som tillverkas i, eller importeras till, ett EU-land ska CE-märkas. Det är en märkning som intygar att produkten uppfyller EU-lagstiftning när det gäller säkerhet, hälsa och miljöskydd.

Denna regel gäller även solpaneler. Köper du en solcellsinstallation av en seriös leverantör får du alltid CE-märkta paneler. Skulle du å andra sidan råka ut för en oseriös leverantör eller själv beställa paneler från en webbshop, finns risken att panelerna inte uppfyller europeisk lagstiftning.

Seriösa leverantörer använder sig dessutom enbart av paneler som har följande två certifieringar:

  • IEC 61215 = Panelens konstruktion har testats och godkänts för att användas i de klimat den är avsedd för.
  • IEC 61730 = Panelens el- och brandsäkerhet har testats och godkänts.

Ska du installera solceller på ett lantbruk bör du även titta efter certifieringen IEC 62716, som innebär att panelen går bra att installera i närheten av ammoniakutsläpp.

Bor du i ett hus vid kusten ska du i stället kolla efter certifieringen IEC 61701 som innebär att panelen tål att utsättas för saltstänk från havet.

Lantbruk med tak för solceller
Särskilda miljöer kan kräva särskilda solpaneler. På ett lantbruk vill du ha en panel som är certifierad för att klara av ammoniakutsläpp.

Tillverkarens finansiella stabilitet

Ett amerikanskt mått, som ibland används felaktigt av säljare, är ”Tier 1”. Det är en ranking som utförs av Bloomberg i USA och som bedömer tillverkarens finansiella stabilitet.

För att bli klassad som en ”Tier 1”-tillverkare krävs att ens produkter använts i ett antal större solcellsprojekt som finansierats av ett antal olika banker. Med andra ord, att banker vågar finansiera projekt med en tillverkares produkter tyder på en hög finansiell stabilitet.

Så är en panel från en ”Tier 1”-tillverkare automatiskt en högkvalitativ panel?

Nja…

Förvisso är det bra att välja en tillverkare med finansiell stabilitet. Precis som du inte vill köpa en ny bil från ett märke som är på väg i konkurs, vill du inte köpa solpaneler från en tillverkare med ekonomiska problem.

En Tier 1-klassning ökar sannolikheten att tillverkaren kommer att finnas kvar länge eftersom de har god ekonomi. Vilket är bra ifall du skulle behöva byta ut någon panel i framtiden.

Däremot betyder inte Tier 1 automatiskt att alla tillverkarens paneler är av högsta kvalitet, vilket säljare ibland vill påskina. Tier 1 är enbart en klassning av tillverkaren, inte av deras olika paneler. Dessutom utvärderas tillverkarna löpande och rankingen ändras flera gånger per år.

Material med hög kvalitet

När du ska skaffa solceller kan du vanligtvis välja på två materialsammansättningar: glas/glas och glas/folie.

I glas/folie-paneler sitter solcellerna på ett underlag av folie och är täckta med en glasskiva. I en glas/glas-panel består både under- och ovansida av glas.

En glas/glas-panel är mer stabil och mindre känslig för yttre påfrestningar som väder och vind. Vill du ha högsta möjliga hållbarhet på dina paneler bör du alltså välja glas/glas.

Med det sagt är inte glas/folie-paneler ett dåligt val – det beror helt på vad du prioriterar. Medan glas/folie-paneler är lite känsligare är de också betydligt billigare. Vi bedömer att glas/folie-paneler används i mellan 80 till 90 % av alla villainstallationer i Sverige.

Visualisering av de olika skikt en solcellspanel består av
Så här är en glas/folie-panel uppbyggd. I en glas/glas-panel är folieplattan ersatt av en glasplatta vilket ger en bättre hållbarhet.

Garantier

En annan kvalitetsstämpel på en panel kan vara lång produkt- och effektgaranti.

  • Produktgaranti = tillverkarens garanti på hur länge produkten ska hålla.
  • Effektgaranti = tillverkarens garanti på hur hög effekt en panel kommer kunna leverera efter ett visst antal år.

Till exempel finns det glas/glas-paneler med en produktgaranti på 30 år. Det innebär att om en panel slutar att fungera innan dess får du en ny utan kostnad (förutsatt att det inte är du själv som varit uppe och dansat riverdance på anläggningen).

En genomsnittlig produktgaranti för en glas/folie-panel ligger på mellan 12 och 15 år.

Här är det dock viktigt att förstå skillnaden mellan produktgaranti och effektgaranti. Även en anläggning med glas/folie-paneler förväntas kunna producera el i minst 30 år – de har ofta en effektgaranti som är någorlunda likvärdig med glas/glas-panelernas.

Den kortare produktgarantin handlar helt enkelt om att panelen är lite mindre tålig och att tillverkaren därför inte vill lämna lika lång garanti på att de inte går sönder. Tänk på att detta är tillverkarens garantier och att de säljer till hela världen. En glas/folie-panel kanske inte håller lika bra i t.ex. Nevada när temperaturerna närmar sig 50 grader…

En bra effektgaranti innebär att panelen inte förväntas tappa för mycket i effekt. En genomsnittlig effektgaranti brukar vara cirka 80 % efter 25 år. Det betyder att tillverkaren garanterar att dina paneler kommer leverera minst 80 % av sin toppeffekt även då de suttit på ditt tak i 25 år.

Värdesätter du högsta möjliga kvalitet och hållbarhet högre än högsta möjliga avkastning ska du välja en med lång produktgaranti. Effektgarantin brukar däremot inte skilja sig lika mycket åt mellan paneler.

Obs! Var ligger bevisbördan?

En del tillverkare anser att bevisbördan för garantier ligger hos kunden. Med andra ord, om du tror att en panel har tappat för mycket effekt får du själv bekosta nedmontering och testning av panelen i ett labb, innan du kan åberopa garantin.

Är tryggheten som garantierna ger viktig för dig kan det därför vara en bra idé att jämföra garantivillkoren för de olika panelerna du fått offererade.

Detta och mycket annat du bör tänka på när du jämför solcellsofferter går vi igenom i vår offertskola, som följer med när du begär offerter i vårt kostnadsfria offertverktyg.


Spelar ursprunget roll?

Made in China.

Många svenskar associerar kinesiska produkter med låga priser och dålig kvalitet. Wish, förfalskade märkesväskor, kläder som inte håller mer än en säsong.

Spelar ursprunget någon roll för kvaliteten när du köper solceller?

Inte nödvändigtvis. Det finns många högkvalitativa produkter som tillverkas i Kina. Och det finns lågkvalitativa produkter som tillverkas i Europa.

Så oavsett om du köper paneler från Kina eller Tyskland måste du säkerställa att det är från en seriös tillverkare, som kommer finnas kvar på marknaden länge. Det kan du göra genom att exempelvis titta på hur länge de funnits. En tillverkare som redan har 10 år på nacken finns troligtvis kvar om ytterligare 10 år. Medan en helt ny tillverkare är mer osäker.

Du kan också titta på hur mycket de producerar och på deras finansiella stabilitet (om de är klassade som Tier 1, exempelvis). En tillverkare som producerar många paneler blir mer konkurrenskraftig eftersom produktionen blir billigare per panel.

En kapitalstark ägare är också en indikator på att företaget kommer klara sig igenom eventuella kommande lågkonjunkturer.

Miljöpåverkan

Skaffar du solceller för att göra skillnad för klimatet bör du undersöka både var och hur dina paneler är tillverkade samt hur långt de transporterats.

Vill du att dina solceller ska ha så liten miljöpåverkan som möjligt bör du såklart välja paneler som är producerade i Europa och inte behöver transporteras långa sträckor.

Du kan även ställa frågor om tillverkaren för att ta reda på hur miljövänlig deras produktion är. Använder de till exempel förnybar energi i tillverkningen av panelerna?

Vill du veta mer om solcellers effekt på klimatet, läs vår artikel om solcellers miljöpåverkan.

Hur viktig är effektiviteten?

När det gäller solceller är effektivitet inte synonymt med kvalitet.

Självklart vill du få ut så mycket som möjligt av din anläggning, men det är sällan panelerna med högst effektivitet som ger dig bäst avkastning. Eftersom panelerna med högst effektivitet också ligger betydligt högre i pris än paneler med en mer genomsnittlig effektivitet.

Så stirra dig inte blind på verkningsgraden. Paneler med lägre verkningsgrad kan vara precis lika högkvalitativa. Och du kan fortfarande få samma totala effekt som om du hade valt panelerna med den högsta effekten – till ett billigare pris. Allt du behöver göra är att lägga till någon panel extra.

Det finns dock ett scenario där det kan vara värt att betala lite extra för en panel med högre verkningsgrad och maxeffekt: om du har ett litet tak och vill maxa produktionen på den begränsade ytan.

Högkvalitativ leverantör = högkvalitativ solpanel

Det behöver inte vara svårt att hitta en högkvalitativ solpanel.

Självklart kan du läsa tester och specifikationer, jämföra verkningsgrader och garantier.

Men om du inte har den tiden eller orken, kan du också ta en mycket enkel genväg:

Välj rätt leverantör.

En seriös leverantör erbjuder alltid kvalitativa paneler. Många lägger ner alldeles för mycket tid på att leta efter de bästa panelerna när de egentligen borde leta efter den bästa leverantören.

I vår artikel om ”solceller bäst i test” förklarar vi närmre varför en panel som är bäst i test inte är den viktigaste faktorn för att lyckas med ditt solcellsprojekt. Och hur du i stället ska gå tillväga.

Vi har skapat ett kostnadsfritt offertverktyg som hjälper dig hitta rätt leverantör – vi matchar dig mot seriösa leverantörer, utifrån dina preferenser.

Är långa garantier viktigare för dig än bästa pris? Då matchar vi dig mot leverantörerna med de bästa garantierna.

Är det viktigast för dig att få paneler som inte tillverkats i Kina? Då matchar vi dig utifrån det!

Ett enklare sätt att hitta rätt leverantör finns inte.