Så minskar du dina elkostnader

Vi befinner oss mitt i en brinnande elkris. Den har vinnare och den har förlorare.

De stora vinnarna är elbolagen, som gör rekordvinster när elpriserna pressas upp i Europa.

Och de stora förlorarna? Jo, villaägarna, som knappt har råd att bo kvar. Företagen, som tvingas dra ner på sin verksamhet när de inte längre har råd att betala både elräkningar och löner. Arbetstagarna, som får sparken – och plötsligt har ännu sämre förutsättningar att betala sina egna räkningar.

Förlorarna är många. Men det finns en grupp, som inte är riktigt lika stora förlorare. Som faktiskt inte behöver oroa sig för vinterns höga elräkningar. Som har sitt på det torra.

Jag pratar inte om miljonärerna eller höginkomsttagarna.

Utan om de villaägare som lyckats med konsten att minska sina elkostnader. Som med hjälp av olika åtgärder lyckas hålla nere sin elförbrukning, eller till och med producera sin egen el.

Med rätt förutsättningar kan du också bli en av dem.

4 sätt att minska dina elkostnader

I grund och botten finns det 4 saker du kan göra hemma för att sänka dina elräkningar utan att sänka din komfort. Det vill säga utan att skruva ner termostaten till 15 grader och sova i overall.

Du kan tilläggsisolera huset eller byta fönster. Dessa två åtgärder gör att mindre värme försvinner ut genom dina väggar och fönster, vilket sänker din kostnad för uppvärmning.

Du kan också byta uppvärmningssystem. Fjärrvärme, en pelletspanna eller en värmepump är några exempel på system som drar mindre el än uppvärmning med direktverkande el.

Det fjärde, mest populära sättet, är att skaffa solceller.

Varför har just solceller blivit så populärt?

Jo, det solceller gör, som ingen av de andra metoderna åstadkommer, är att de producerar el, som du både kan använda och sälja.

Utan att lyfta ett finger (alla som har en pelletspanna vet att de säckarna inte bär sig själva…) tillverkar du din egen, helt kostnadsfria el. Och det du inte själv har användning för säljer du vidare till ditt elbolag.

Du minskar alltså inte bara kostnaderna för din egen elförbrukning, utan du tjänar pengar på andras.

Så pass att din elräkning till och med kan hamna på plus.

Japp, du läste rätt. Att få ett plusbelopp på elräkningen (d.v.s. få betalt i stället för att behöva betala) under vår- och sommarmånaderna är vardag för oss med solceller. Ändå tröttnar jag aldrig på den känslan, att öppna elräkningen och se hur mycket pengar jag får…

Låt mig förklara mer ingående hur det fungerar.

Så tjänar du pengar på solceller

Vinsten från dina solceller består av 2 delar:

  • Pengarna du sparar på att använda egenproducerad el i stället för att köpa el från elnätet. Detta kan röra sig om stora summor, eftersom du utöver själva spotpriset även slipper betala energiskatt, moms och nätavgifter för de kWh du själv producerar och använder.
  • Pengarna du tjänar på att sälja elen du inte själv har användning för. Elbolaget köper den av dig för spotpriset, ibland till och med mer. Även dessa pengar är skattefria, så länge du inte säljer för över 40 000 kronor på ett år (eller har andra inkomster från din bostad som överstiger 40 000). Du får även en skattereduktion på 60 öre per såld kWh, upp till 18 000 kronor per år.

Vanligtvis har du tjänat igen din solcellsanläggning inom mindre än 10 år. Med dagens elpriser kan det gå betydligt snabbare. De där fantasipriserna vi sett det senaste året, på 2-4 kronor per kWh? Soliga dagar går de rakt ner i din ficka.

Pengarna tillbaka

Skulle du behöva sälja huset innan anläggningen återbetalat sig går du fortfarande med vinst.

Solceller ökar nämligen värdet på ditt hus, ofta med minst lika mycket som investeringskostnaden. Så mycket är låga driftkostnader värda för husköpare, enligt flera vetenskapliga studier:

  • SBAB/Booli: Under våren 2022 analyserade SBAB tillsammans med Booli ett stort antal svenska husförsäljningar. Hus med solceller såldes för i genomsnitt 135 000 kr mer än hus utan solceller – vilket motsvarade den genomsnittliga installationskostnaden.
  • SLU: I en kartläggning gjord av Sveriges Lantbruksuniversitet 2019 framkom att en genomsnittlig anläggning för 101 000 kronor i Sverige ökade värdet på husen i studien med 280 000-300 000 kronor.
  • Berkely: Enligt Lawrence Berkeley National Laboratory ökade priset på hus med solceller i Kalifornien i genomsnitt med 5,68 dollar per installerad watt. Detta är en den mest omfattande studie som gjorts kring solceller och huspriser – man analyserade 22 000 husförsäljningar över 15 år.

Säljer du ditt hus kan du alltså räkna med att få din investering tillbaka i form av ett högre försäljningspris på huset. Och det blir ännu bättre…

Solceller räknas nämligen som en grundförbättring av huset, vilket innebär att du får göra avdrag för hela investeringskostnaden den dag du säljer – oavsett om det blir om 2 år eller 20.

Då sparar du in ytterligare 22 % av kostnaden för solcellerna eftersom du slipper reavinstskatten. Köpte du din anläggning för 200 000 får du med andra ord ”tillbaka” 44 000 kr (200 000 kr x 22 %) i form av minskad vinstskatt.

Utebliven energiskatt, inkomstskatt, moms och reavinstskatt – solceller är villaägarnas eget skatteparadis. Och då har jag inte ens nämnt att det gröna ROT-avdraget som du får när du installerar solceller höjs den 1 januari 2023, från 15 till 20 %.

Sänkta elkostnader. En extra inkomst. Och så investeringen tillbaka plus skattelättnader om du skulle sälja huset. Det är i alla fall vad jag kallar en win-win-win…

Förutom den rent ekonomiska vinsten, är det även en vinst för både klimatet och Sveriges framtida elförsörjning. Du hjälper nämligen till att ersätta importerad el från smutsiga källor med närproducerad, klimatvänlig el.

Hur funkar solceller på vintern?

Den främsta invändningen mot solceller brukar vara: ”Men de producerar ju inget på vintern!” Det är ju på vintern min elförbrukning sticker iväg, för bövelen…

Och det stämmer. Solceller producerar minimalt med el mellan november och februari. Men det spelar faktiskt ingen roll. För när solen skiner mellan mars och oktober producerar de för fulla muggar.

Och ger dig en årlig avkastning på mellan 6 och 9 %. I minst 30 år.

Under 8 månader går du alltså plus på dina solceller. Under resterande 4 månader kan du använda den bufferten för att betala vinterns elräkningar.

Det är som med odling. Du låter inte bli att odla grönsaker för att du inte kan skörda dem på vintern. Du skördar på sommaren och sparar till vintern. Det är så våra förfäder har gjort i alla tider. Och nu kan vi göra det med el också.

En investering i solceller är inte snabba cash. Det är inget du köper och säljer med vinst ett par månader senare. Det är en långsiktig investering med extremt låg risk och väldigt bra återbetalning.

Ser du till vinsten över de 30 år dina solceller är garanterade att fungera, så ser du att solceller är en investering överlägsen de flesta andra.

Men om jag inte har råd då?

Detta är den näst mest vanliga invändningen jag hör. ”Men jag har inte råd att köpa en solcellsanläggning.”

Nä, har du varken pengar på banken eller utrymme att låna – då är det tyvärr inte värt för dig att investera i solceller i nuläget. Då får du försöka hitta tillfälliga lösningar för att minska dina elkostnader. Duscha på gymmet, sänka inomhustemperaturen och hänga ut dina kläder för vädring.

Men har du pengar på banken, då har du ett guldläge. En avkastning på 4-8 % per år är nämligen långt mycket bättre utdelning än om pengarna sitter på ett sparkonto.

Behöver du låna till solceller blir avkastningen lite lägre och återbetalningstiden lite längre, men du går fortfarande plus på din investering. Om du inte måste amortera snabbt kommer avkastningen från solcellerna fortfarande att vara högre än räntan efter ränteavdraget. Du får alltså lägre utgifter varje månad trots att du utökat ditt lån.

Vill du också bli en av villaägarna med plusbelopp på elräkningen?

För att solceller ska vara en lönsam och trygg investering krävs det att du gör den rätt. Solceller har nämligen blivit en lukrativ marknad med många hungriga säljare och en uppsjö av oseriösa aktörer.

Det är lätt att bli lurad och det är lätt att ta förhastade beslut. Det blev jag varse när jag själv skulle skaffa solceller.

Vi har satt ihop en kostnadsfri guide som hjälper dig undvika de 5 mest kritiska misstagen när du skaffar solceller.

Den är ett bra första steg för dig som vill minska dina elkostnader och bli självförsörjande på el.