Fronius växelriktare – fördelar och nackdelar med Fronius

Funderar du på att skaffa en Fronius växelriktare till din solcellsanläggning? Kanske har du fått förslag på Fronius i en offert och undrar om den är bra?

I denna artikel sammanfattar vi fördelarna och nackdelarna med Fronius växelriktare, både generellt och specifikt för hybrid.

Passar Fronius dig?

  • Du prioriterar hög kvalitet och lång livslängd framför låg prislapp
  • Du vill ha ett europeiskt märke som kommer med hög datasäkerhet
  • Du vill ha en funktion för tillfällig ö-drift vid strömavbrott
  • Du vill ansluta ett batteri till CheckWatt
  • Du vill hålla din investering så billig som möjligt
  • Du vill placera solceller i flera olika riktningar och har behov av optimerare
Möte med Fronius

Nima Badri, teknisk rådgivare på Fronius i Sverige, kommenterar valet av en växelriktare från Fronius genom att poängtera företagets europeiska tillverkning och höga kvalitet, samt framhålla produkternas långa livslängd:

”Med över 30 års erfarenhet tillverkar Fronius produkter som håller i 25-30 år, och vi erbjuder fortfarande support och service för modeller från 1992.”

Bland de solcellsinstallatörer vi pratat med i vår undersökning om växelriktare är Fronius inte det vanligaste valet, framför allt eftersom det kostar mer än de kinesiska konkurrenterna. Men för de installatörer som fokuserar extra på kvalitet och europeiska märken är Fronius ett av valen, tillsammans med SMA och Steca.

Olika modeller av Fronius växelriktare

Fronius har 3 modeller av vanliga strängväxelriktare för 3-fashushåll (ett hus med elen indelad på tre faser med varsin huvudsäkring, det vill säga de flesta hus i Sverige), och 1 hybridväxelriktare för dig som vill ha ett batteri (nu eller i framtiden).

ModellTillgänliga storlekarHybrid
Symo3–20 kWNej
Eco20 kW och 27 kWNej
Tauro eco50 kW och 100 kWNej
Symo GEN24 Plus3–10 kWJa

Längst ner i artikeln hittar du en enkel jämförelse mellan Fronius och några andra kända märken.

Vill du läsa på om växelriktare generellt och vad du bör tänka på när du väljer, rekommenderar vi dig att läsa vår artikel om att välja växelriktare.

Fördelar med Fronius växelriktare

Fronius är ett vanligt märke på växelriktare i svenska solcellsinstallationer, av en anledning. Eller egentligen av flera anledningar… Här är det som får Fronius att sticka ut i mängden och som gör att många installatörer rekommenderar Fronius:

  • Europeiskt märke av hög kvalitet: Fronius har funnits sedan 1945, med sin produktion baserad i Österrike. De har fokus på utveckling och kvalitet, vilket resulterat i stabila premium-växelriktare med lång livslängd, som sällan får problem. Fronius europeiska hemvist gör också att det är enkelt att få support om något skulle strula.

  • Kylningssystem i toppklass: Fronius växelriktare har ett aktivt kylningssystem i form av en inbyggd fläkt, vilket ökar både effektiviteten och livslängden eftersom växelriktaren aldrig riskerar att bli för varm.

  • Användarvänlig plattform: Fronius har en snygg och användarvänlig plattform för övervakning av din produktion. Särskilt användbar blir den om du köper till en smartmätare – då kan du även följa din förbrukning, reglera hur mycket el som exporteras till elnätet, få en uppskattning på hur mycket pengar du sparat, installera uppdateringar via nätet, med mera. På Fronius hemsida kan du se en demo över hur övervakningen av din solcellsanläggning kommer att se ut.
  • Svensk support: Fronius har personal i Sverige och du som kund kan därmed få support på svenska.

Nackdelar med Fronius växelriktare

Fronius är ett stabilt val för dig som vill ha en växelriktare av hög kvalitet. Men med fördelarna följer även ett par baksidor:

  • Kostar mer än konkurrenterna: Högre kvalitet = högre pris. Att köpa europeiskt tillverkade produkter kostar generellt mer än att köpa produkter från Kina. Fronius växelriktare kostar mer än de flesta konkurrenter.
  • Låter mer än konkurrenterna: Det positiva med Fronius fläktsystem är att växelriktaren håller sig sval – det negativa är att det kan låta ganska mycket när växelriktaren går på högvarv. Därför bör du inte installera den vid en plats där du vill ha lugn och ro, t.ex. vägg i vägg med sovrummet, eller vid din uteplats…
  • Större modeller har mindre flexibilitet: Medan Primo och Symo har 2 MPPT:er och därmed kan optimera och övervaka 2 strängar med solpaneler (t.ex. paneler i två väderstreck) har Fronius större modeller – Eco och Tauro Eco – enbart 1 MPPT. Detta gör att de passar bäst för stora installationer som går att koppla på en enda sträng (t.ex. en stor yta i söderläge).
Fronius växelriktare

Fördelar med Fronius hybridväxelriktare, GEN24 PLUS

Fronius hybridväxelriktare, GEN24 PLUS, har utöver de generella fördelarna med Fronius ytterligare några plus:

  • Nödströmsfunktion: Om det blir strömavbrott kan ditt batteri dels fortsätta laddas av dina solceller och dels förse ditt hus med ström, om du har el lagrad (gäller dock ej storlekarna 3–5 kW). Har du valt att inte koppla in något batteri ännu kan du fortfarande få nödström (upp till 3 kW, förutsatt att solcellerna producerar) i ett särskilt uttag – så kallat PV point – som installatören sätter in i närheten av växelriktaren.
  • Låg startspänning: Symo Gen24 behöver endast 80 V i spänning från solcellerna för att starta. De flesta växelriktare ligger kräver runt 150 V i spänning för att kunna starta. En lägre startspänning kan vara en fördel på t.ex. molniga dagar eller sent på kvällen när solinstrålningen är låg.

  • Går att koppla till befintligt system: Har du redan solceller men vill bygga ut ditt system med fler paneler och ett batteri? Fronius GEN24 PLUS kan du koppla till din gamla växelriktare så att ditt batteri laddas med el även med dina befintliga solceller.
  • Kompatibel med CheckWatt: Planerar du att skaffa ett batteri för att ansluta det till CheckWatts tjänst för frekvensreglering går det bra med Fronius hybridväxelriktare.

Nackdelar med Fronius hybridväxelriktare, GEN24 PLUS

Nedan följer de nackdelar vi har hittat med Fronius GEN24 PLUS – de flesta är dock antagligen inte av särskilt stor vikt för just din installation.

  • Begränsad storlek: Symo GEN24 Plus finns bara i storlek upp till 10 kW, som fungerar till en solcellsanläggning upp till 15 kWp. Bygger du en större solcellsanläggning än så bör du alltså titta på andra märken (Sungrow t.ex. har hybrider upp till 25 kW) eller investera i flera växelriktare.

  • Skärmfri: Fronius hybridväxelriktare har ingen skärm. Det innebär att du inte kan övervaka produktionen på själva växelriktaren, utan måste använda Fronius webb-applikation. Det innebär i sin tur att du behöver en stabil Wi-Fi-anslutning med bra signal där växelriktaren sitter…
  • Vinner inga skönhetspriser: Utseendemässigt är den inte lika stilren som andra växelriktare, då den har en stor inbyggd fläkt på framsidan. Det spelar kanske inte så stor roll om den sitter så du inte ser den, men är du väldigt estetiskt lagd kanske du ska titta på andra alternativ…
  • Avbrott innan nödström: Blir det strömavbrott kickar din nödströmsförsörjning inte igång direkt utan du får vänta i mörkret cirka 90 sekunder innan strömmen slår igång igen.

Garantier från Fronius

När du köper en växelriktare från Fronius får du automatiskt deras plus-garanti i 2 år. Plus-garantin täcker både material-, arbets- och transportkostnader om något skulle strula med din växelriktare.

2 år kanske inte känns som särskilt länge – du kan dock enkelt förlänga din garanti genom att registrera din växelriktare på Fronius webbplats.

Då får du plus-garantin i 3 år extra, d.v.s. totalt 5 år, samt ytterligare 5 år med deras bas-garanti som endast täcker materialkostnader. Du får alltså totalt 10 års garanti kostnadsfritt.

Jämförelse av Fronius med andra märken på växelriktare

SungrowSMASolaredgeFroniusHuaweiFerroampGrowattSolisGoodweEmaldo
Prisnivå$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
UrsprungFolkrepubliken KinaFlagga EUFlagga EUFolkrepubliken KinaFolkrepubliken KinaFolkrepubliken KinaFolkrepubliken KinaFlagga EU
Datasäkerhet?Datasäkerhet
Mjukvaran i din växelriktare kontrolleras av tillverkaren och tillverkaren har därmed även tillgång till de data som växelriktaren samlar in och registrerar.

Eftersom Kina är en stat med helt andra politiska värderingar än Sverige och betydligt sämre dataskyddslagar, bedöms datasäkerheten som sämre för växelriktare tillverkade i Kina än växelriktare tillverkade i Europa och länder med jämförbar rättssäkerhet.
LågHögHögHögLågHögLågLågLågHög
Checkwatt ?Checkwatt
Växelriktaren är kompatibel med Checkwatts tjänst för frekvensreglering.
Garanti ?Garanti
Längden på kostnadsfri garanti.

Vissa tillverkare tillåter dig att köpa till extra garanti vid installationstillfället. Exakt hur detta fungerar varierar mellan tillverkarna. Fråga din installatör om det finns möjllighet till garantiförlängning om du är intresserad. Ibland kan man få extra garantitid om man registrerar sin produkt.
10 år10 år12 år10 år10 år5 år10 år5 år5 år10 år
Ödrift/nödström?Ödrift och nödström
Växelriktaren har en funktion för ödrift/nödström, d.v.s. du kan få ström även vid strömavbrott.

Grön bock = funktionen finns inbyggd.

Orange bock = funktionen kan köpas till.

Rött kryss = funktionen finns ej.
Batterikompatibilitet?Batterikompatibilitet
Växelriktaren är kompatibel med flera olika tillverkare av batterier. Att kunna välja mellan olika batteritillverkare är en fördel då du får fler valmöjligheter och ofta ett lägre pris.
Startår1997198120061945198720102005201120102022
Anpassningsbarhet?Anpassningsbarhet
Ett mått på hur tekniskt avancerad växelriktaren är och hur mycket du kan styra själv. Detta är för den som är tekniskt intresserad och vill styra och optimera sitt hem.

Generellt betyder en hög anpassningsbarhet att du kan läsa ut mycket data och att du kan konfigurera många aspekter av växelriktaren. Ofta finns desssutom API tillgänligt för den som vill göra egna program.

Låg anpasningarbarhet behöver inte betyda dåligt, utan det passar för dig som vill ha enkel teknik och en växelriktare som gör sitt jobb.
MedelLågMedelMedelMedelHögLågLågLågHög
Placering?Placering
Visar om växelrikatren kan placeras utomhus eller måste installeras inomhus. Eftersom en växelriktare både kan låta och bli varm vill många placera den utomhus.
Utomhus Utomhus Utomhus Utomhus Utomhus InomhusUtomhus Utomhus Utomhus Utomhus
Svensk support??
Vi har jämfört tillverkarnas nyaste modell av hybridväxelriktare på 10 kW (undantag Ferroamp, vars hybrid är på 14 kW)

Vill du veta mer om de olika parametrarna i vår jämförelse samt hur du ska gå tillväga när du väljer växelriktare, läs vår artikel om att välja rätt växelriktare.