Solceller på lantbruk – hiss eller diss?

Jag är inte lantbrukare. Jag har aldrig ägt en lantbruksfastighet. Jag vet inget om hur man mjölkar en ko, skördar spannmål, tränsar en häst eller fixar en traktor som inte startar. Däremot vågar jag påstå att jag vet mer än de flesta när det gäller solceller. Jag har aldrig plöjt en åker, men jag har plöjt all information jag kunnat hitta om solpaneler och nu vill jag hjälpa dig navigera genom solcellsdjungeln.

Jag förstår att solceller kan kännas som ett massivt projekt för dig som har ett jordbruk. Det är inte som om du går sysslolös om dagarna, eller saknar projekt att ta itu med. Utan att veta skulle jag gissa att du har en lång lista över saker som behöver göras, repareras, bytas ut eller köpas in.

Men jag vågar mig också på följande gissning: Att du förlorat minst ett par timmars sömn på grund av de skenande elpriserna. Om jag har rätt är solpaneler ett projekt värt att prioritera. Och det behöver inte vara svårt. Det behöver inte äta upp all din lediga tid – den där lediga tiden som du egentligen inte ens har.

Låt mig guida dig genom de viktigaste punkterna när det gäller att skaffa solceller till en jordbruksfastighet och förhoppningsvis bespara dig både tid och sömnlöshet.

Är solceller på lantbruk värt investeringen?

Får du hjärtklappning när du öppnar elräkningen? Följer du klimatrapporteringen på nyheterna med en växande klump i magen? Oavsett om ditt främsta motiv för att skaffa solceller är att minska ångesten över elkostnaderna eller den globala uppvärmningen, så är svaret ett rungande JA – det är värt investeringen. Särskilt om du bor i elhandelsområde SE3 eller SE4 (det vill säga söder om Gävle).

Sveriges elhandelsområden
Sveriges elhandelsområden

Elförbrukningen är som störst i södra Sverige (SE3 och SE4), samtidigt som produktionen minskat med nedlagda kärnkraftsreaktorer. Det innebär att el måste transporteras söderut från SE1 och SE2. Men precis som en underdimensionerad järnväg gör att man sällan kan räkna med att komma från en landsände till en annan helt problemfritt, så räcker inte heller elnätet till – det finns inte kapacitet för att överföra all den ström som behövs. Därför måste el importeras från Europa, vilket gör att priset skjuter i höjden.

Jag kan bara sia om vad som kommer hända med elpriserna i framtiden. Men med den pågående energiomställningen där industri- och transportsektorn ska elektrifieras, kommer efterfrågan på el fortsätta att öka kraftigt. Sannolikheten att priserna långsiktigt ska bli låga igen verkar inte särskilt stor.

Ett jordbruk har av naturliga skäl mycket högre elförbrukning än en vanlig villa. Även om du tjatar på familjen att släcka lampor och inte duscha för länge, så är det troligtvis inte de som drar mest el. Hur du än vänder och vrider på det blir det en utmaning för dig att minska förbrukningen. Kanske är det till och med sannolikt att den kommer öka, när regeringen satsar på fossilfritt jordbruk och teknikutvecklingen innebär en elektrifiering av fordon och maskiner?

Med solceller kan du minska din elräkning utan att minska din förbrukning. En lantbrukare med en korrekt projekterad solcellsanläggning i SE3 eller SE4 har idag en årlig avkastning på runt 10 % under anläggningens livstid. Har du djurhållning som gör att din elförbrukning är hög även på sommaren sparar du allra mest. Detta eftersom panelerna på sommaren producerar som mest el och då kan stå för en stor del av din förbrukning.

Man räknar med att en solcellsanläggning har en livslängd på minst 25 år – vissa leverantörer har en produktgaranti på hela 30 år. Jag tror de flesta börsmäklare skulle hålla med mig om att 10 % avkastning per år i minst 25 år är en – ursäkta språket – jäkligt bra investering.

Minska ditt klimatavtryck

Men hur lönsamt är det egentligen för miljön? Kan du som företagare i Sverige verkligen påverka något som inte ens världens ledare verkar kunna komma överens om? Tja, du kommer inte rädda planeten på egen hand. Men när du sjunker ner i soffan efter en lång och slitsam arbetsdag och ser nyheterna om stigande temperaturer och havsnivåer, kan du somna med vetskapen att du åtminstone har minskat ditt eget klimatavtryck.

Efter 2-3 år har din anläggning nämligen producerat mer energi än vad som krävdes för att tillverka den. Utsläppen från produktionen av solceller är således väldigt låga i förhållande till utsläppen från andra energikällor.

Som morot för att ställa om till en grönare verksamhet finns dessutom Klimatklivet, ett investeringsstöd som delas ut till företag för åtgärder som minskar de miljöförstörande utsläppen. Du kan läsa mer om hur och när du kan söka på Naturvårdsverkets hemsida.

Förutom att du sparar stora summor pengar på att installera solceller samt minskar ditt klimatavtryck, kan det dessutom bli lönsamt för ditt varumärke. Konsumenter blir mer och mer miljömedvetna, och att stärka din miljöprofilering genom att själv producera förnybar energi är ett smart drag även ur marknadsföringsperspektiv!

Dina förutsättningar

Men hur vet jag om solceller funkar för just min verksamhet, det kan väl inte passa alla? Nä, inte alla. Men som ägare av en jordbruksfastighet har du redan bättre förutsättningar än de flesta villaägare att få ut maximal effekt av en solcellsanläggning.

Solceller behöver framför allt två saker: gott om plats, och så sol förstås. Har du någon gång svurit över hur många tak du har att underhålla på din gård, eller längtat efter skogens skugga när du svettats över skörden en stekande sommardag? Ju mer takyta och mindre skugga, desto bättre. Att jordbruksfastigheter ofta ligger i öppna landskap och dessutom ofta har flera byggnader och stora plåttak gör dem alltså helt perfekta för en solcellsanläggning.

Hur stor anläggning som passar din verksamhet beror dels på hur många kWh du förbrukar i dagsläget och dels på din huvudsäkring. Behöver du en större anläggning än din huvudsäkring klarar av finns alternativet att installera en så kallad produktionssäkring, alltså en extra huvudsäkring för den elen du producerar. 

En bra leverantör hjälper dig att planera rätt storlek på anläggningen och göra den så effektiv och lönsam som möjligt. Ju större del av din produktion du själv kan utnyttja desto större blir lönsamheten, eftersom kostnaden för att köpa in el från elnätet är högre än priset du får för att sälja el.

Priset på solpaneler har sjunkit de senaste åren och i dagsläget kan du som lantbrukare bygga en stor anläggning med hög lönsamhet till en rimlig kostnad!

Mikroproducent eller elproducent

Toppen! Då fyller jag mina tak med solceller i alla väderstreck och lutar mig tillbaka i solstolen medan pengarna rullar in på kontot?

Tyvärr, riktigt så enkelt är det inte. Jag råder dig att tänka efter både en och två gånger innan du slår till på den största solcellsanläggningen. Om du säljer mer el än du köper in under ett år klassas du nämligen som elproducent istället för mikroproducent.

Jaha, och vad spelar det för roll? Elproducent låter väl korrekt och bra, det är ju inte ölbryggning du sysslar med. Tja, om du vill ha så lite arbete med din solcellsanläggning som möjligt skulle jag rekommendera dig att inte bli elproducent. Jag gissar att du har tillräckligt att göra som det är under dygnets 24 timmar, utan mängden extra pappersarbete som kommer med titeln elproducent.

Förutom tiden det kostar dig, är det inte ens säkert att det blir särskilt lönsamt. Förutom att du riskerar åka på extra avgifter från nätbolagen går du även miste om den skattereduktion på 60 öre per såld kWh du har rätt till som mikroproducent. Vidare får du som mikroproducent göra avdrag för lika många kWh som du köpt in från elnätet (men max 30 000 kWh), som en kompensation för att elen du köper är dyrare än elen du säljer.

Så hur kan du säkerställa att du kommer räknas som mikroproducent? Skatteverkets och Ellagens definitioner av begreppet skiljer sig lite åt, vilket kan göra det utmanande att tolka själv. Men så länge din anläggning är projekterad för att framförallt täcka ditt egna elbehov är det inga problem.

Är det verkligen dags?

Ska jag inte ha lite is i magen och vänta in ännu lägre priser och bättre teknik? Nja. Den som väntar på något gott kan faktiskt ibland vänta för länge. Priserna kommer visserligen fortsätta sjunka – men inte i samma takt som tidigare. Kostnaden för att vänta, i form av skenande elräkningar, riskerar att bli mycket högre.

Ny teknik kommer garanterat så småningom. Forskning pågår kring att använda perovskit i solceller, vilket skulle kunna ge en bättre effekt. Men på en jordbruksfastighet kan du uppnå samma effekt med dagens teknik, eftersom du har stora takytor och därmed får plats med fler solceller än en villaägare.

Jag förstår om det är många tankar som snurrar i huvudet, men jag hoppas jag besparat dig lite tid genom att reda ut begreppen. Vill du spara ännu mer tid och arbete genom att undvika att falla i de vanligaste fällorna?

Läs vår guide om de 5 mest kritiska misstagen du kan göra när du skaffar solceller. För att guiden ska vara så relevant information som möjligt behöver du berätta var du planerar att installera dina solceller:

Med vänliga hälsningar,
Gustav ”Din Machete i Solcellsdjung" Haag