Det finns några omständigheter som kan förvandla solceller från en idiotsäker investering till en idiotisk investering.
I den här artikeln går vi igenom när du inte bör skaffa solceller.
Din förbrukning är inte tillräckligt stor
För att solceller ska löna sig behöver du själv förbruka en väsentlig del av din egenproducerade el.
Det beror på att det är bättre lönsamhet i att använda elen än att sälja den. När du ersätter en inköpt kWh med en egenproducerad kWh sparar du nämligen in ganska många extra ören utöver själva spotpriset. Eftersom du slipper betala överföringsavgift, energiskatt och moms på den kilowattimmen.
När du å andra sidan säljer en kWh får du endast betalt själva spotpriset (eller av vissa elbolag några ören extra). Vilket gör att besparingen för den kilowattimmen blir lägre än om du hade använt den själv.
När du bygger en solcellsanläggning kostar det mer per kW ju mindre anläggning du bygger. Det beror på att installationen innebär en del fasta kostnader (byggnadsställning, resor, transport etc.) som är lika höga även om du bara vill sätta upp några få paneler. Därför blir det relativt dyrt att bygga en liten anläggning.
Har du redan en låg elförbrukning finns det alltså ingen poäng med att skaffa solceller. För att solceller ska vara en rimlig investering sig bör du ha en förbrukning på minst 5000 kWh per år.
Men skattereduktionen på 60 öre då?
Det stämmer att du får 60 öre i skatteavdrag för varje kWh du säljer. Men den besparingen blir sällan lika stor som besparingen du gör när du undviker att köpa en kWh.
Dessutom får du bara 60-öringen för så många kWh som du själv köper in från elnätet under ett år. Har du ingen hög förbrukning kommer du förmodligen sälja fler kWh än du köper in, och då även gå miste om 60-öringen.
Ditt tak är inte tillräckligt stort för solceller
Precis som din förbrukning måste vara tillräckligt stor för att solceller ska löna sig, behöver även ditt tak vara det.
Vi rekommenderar inte en solcellsanläggning på under 6-7 kW då det sällan blir tillräckligt lönsamt. Får du inte plats med en så stor anläggning är det bättre att låta bli och lägga dina pengar på annat.
Hur stort är lagom stort?
Så hur stor anläggning är en lagom stor anläggning?
Det beror helt på din förbrukning. En lagom stor anläggning för dig är inte en lagom stor anläggning för mig. Du vill bygga ett system som producerar el motsvarande din förbrukning. Har du en förbrukning på 18 000 kWh om året vill du ha en anläggning som producerar 18 000 kWh om året.
Då kommer du nå en så hög grad egenförbrukning som möjligt vilket gör din investering som mest lönsam.
OBS! När du räknar på din förbrukning, räkna även in framtida behov. Planerar du t.ex. att skaffa elbil, pool eller barn bör du räkna med en högre förbrukning än du har i dagsläget.
Ditt tak ligger i fel väderstreck eller i för mycket skugga
Den allra viktigaste omständigheten för att dina solceller ska bli lönsamma, är…
Just det. Sol.
Får inte panelerna tillräckligt med sol kommer de inte producera tillräckligt med el. Därför behöver du ha en tillräckligt stor takyta åt ett av de soliga väderstrecken. Det vill säga öster, söder eller väster.
Sätter du solceller i öster och väster får du som högst elproduktion på morgonen och kvällen, sätter du solceller i söderläge får du som högst produktion mitt på dagen. Skulle du däremot sätta solceller mot norr får du ingen produktion att tala om alls…
Dina solceller trivs inte heller i för mycket skugga. Lite skuggning under delar av dagen behöver inte påverka produktionen i någon betydelsefull grad, men ju mer skugga desto mindre lönsamt blir ditt system.
Har du bara en lämplig takyta mot norr, eller ett tak som skuggas av grannens höga träd en stor del av dagen, bör du alltså avstå från solceller.
Bor du i de norra delarna av Sverige (elhandelsområde 1 eller 2), där både solinstrålningen och elpriserna är lägre än i södra Sverige, bör du också fundera över lönsamheten i att skaffa solceller.
Dessa faktorer behöver inte nödvändigtvis betyda att du ska skippa solceller. Däremot får du räkna med en lägre avkastning (även om detta kan ändras i framtiden med de ökade elpriser som beräknas bli en konsekvens med utbyggnaden och elektrifieringen av industrier i Norrland)
Ditt tak är i för dåligt skick
Handen upp du som vill behöva plocka ner solcellerna igen efter bara några år!
Nä, trodde väl inte det… Vet du att ditt tak behöver bytas de närmsta 10-15 åren? Då rekommenderar vi dig att gå en av följande vägar:
- Vänta med solceller.
- Byt taket nu och slå två flugor i en smäll (t.ex. genom att samordna takbytet och solcellsinstallationen och spara pengar på byggställning, eller genom att investera i ett så kallat soltak).
Är du osäker på om ditt tak är i tillräckligt bra skick för solceller? Det kan du enkelt ta reda på.
Men innan du gör en farbror Melker och klättrar upp på taket i hällregnet för att peta på takpannorna med en pinne, fundera på om du själv är kvalificerad för att bedöma skicket.
Det du bör kolla efter är t.ex. om där finns skadade takpannor, att takpappen under pannorna ser fräsch ut samt att råsponten inte har fukt- eller mögelskador.
Tak håller ofta längre än man tror och i de flesta fall kommer du inte behöva göra något. I vissa fall kan det krävas en mindre åtgärd som att byta några pannor eller tvätta bort mossa. Och i undantagsfall behövs en större renovering av taket innan det är lämpligt att sätta dit solceller.
Vet du inte vad du har för slags pannor på taket, eller trodde du att råspont var en variation på råbiff?
Då är det nog läge att kontakta en takfirma eller en snickare som får ta sig en titt på taket och göra en professionell bedömning av skicket.
Alternativet om ditt tak inte passar: solceller på marken
Ditt solcellsprojekt behöver inte vara dödsdömt för att du inte har ett tak som fungerar för solceller. Är ditt tak för gammalt, för litet eller för skuggigt finns det ett till alternativ – att placera solcellerna på marken.
Detta är dock inte ett alternativ för den genomsnittlige villaägaren, om man inte vill använda sin trädgård enbart till solceller… Men för dig med lite större tomt med oanvänd mark kan det vara värt att fundera över.
Läs gärna vår artikel om att installera solceller på marken ifall du tror att det kan vara ett alternativ för dig.
Du bryter mot bygglovsreglerna
För de allra flesta solcellsinstallationer krävs inget bygglov. Men det finns undantag.
Att blunda för bygglovsreglerna och sätta upp solceller trots att du kanske tillhör ett av undantagen är inget att rekommendera. Det kan bli en dyr och tråkig baksmälla om du sedan tvingas plocka ner dem igen…
Kontrollera därför gärna med din kommun ifall du behöver söka bygglov för din solcellsinstallation. Och läs vår artikel om bygglov för att ta reda på om du tillhör ett av undantagen från bygglovsbefrielsen…
Du har inte råd…
Att skaffa solceller innebär en ganska stor initial investering. Alla har inte 150 000 på banken. Det behöver dock inte betyda att du inte har råd att skaffa solceller.
Att låna till solceller är i de flesta fall en nästan lika bra investering som att betala solceller kontant. I vår uträkning kring solcellslån fann vi att ett lån endast innebar 10,5 % lägre vinst än om du hade betalat med pengar på banken.
Det finns dock ett par scenarion där det är dumt att låna till solceller:
- Du har inte råd att betala högre månadskostnader. De första åren med ett solcellslån kommer dina utgifter att bli högre än i nuläget, då du behöver betala ränta och amortering på lånet. På sikt kommer dina månadskostnader att sjunka mer och mer, men du måste ha råd att betala lite mer i månaden de första åren.
- Du planerar att flytta de närmsta 10 åren. Att behöva sälja ditt hus innan du har betalat av lånet på solcellerna gör såklart solceller till en betydligt mer osäker investering.
Funderar du på leasing som ett alternativ till att låna? Gör inte det. Läs vår artikel om varför leasing är det sämsta möjliga sättet att skaffa solceller på.
Vill du skaffa solceller för klimatets skull?
Nu har vi gått igenom alla scenarion där du bör avstå att skaffa solceller. Om du vill skaffa solceller av ekonomiska skäl.
Handlar ditt intresse för solceller framför allt om att du vill göra allt för att minska ditt klimatavtryck och bidra till den gröna omställningen – då kan du ignorera allt vi har skrivit i denna artikel.
Då bör du i stället läsa vår artikel om hur du gör störst klimatnytta när du skaffar solceller.
För då räcker det ju med att dina solceller går runt. Då är det viktiga att du producerar grön energi som kan konkurrera ut andra, sämre kraftslag i din elförbrukning och i Sveriges/Europas energimix.