Solpaneler från Phono Solar

av
| 6 maj 2024

Överväger du att köpa solpaneler från Phono Solar?

Kanske har du fått en offert och undersöker vad det egentligen är du blivit erbjuden?

I den här artikeln går vi igenom för- och nackdelar med paneler från Phono Solar så att du kan avgöra om det är rätt val för dig.

Läs gärna också vår artikel om vad en högkvalitativ panel innebär samt vår artikel om varför bäst i test inte alltid är det mest relevanta när du ska köpa solceller.

Dessa artiklar hjälper dig titta på rätt saker när du ska bestämma dig för en solpanel.

Vem Passar Phono Solar för?

  • För dig som vill hålla nere investeringskostnaden
  • För dig som nöjer dig med enklare garantier och en tillverkare utanför EU
  • Inte för dig som vill ha en produkt som är testad i oberoende tester.
  • Inte för dig som vill ha en produkt tillverkad utanför Kina

Bakgrund

Phono Solar är ett företag inom solenergi som grundades år 2007 i den kinesiska provinsen Jiangsu. De ingår i det kinesiska konglomeratet SUMEC Group Corporation, ett statsägt företag. Phono Solar har både egen produktion av solceller (alltså de små beståndsdelar av kisel som sedan sätts ihop i en solpanel) Kina samt tillverkning och montering av färdiga solpaneler i fastlandskina, Vietnamn och Turkiet.

Phono Solar
Grundades2007
HuvudkontorFolkrepubliken Kina
Primärt tillverkningslandFolkrepubliken Kina
ÄgareKinesiska staten
EU-närvaroTyskland
Motpart för garantiFolkrepubliken Kina
Kapacitet4 GW (2022)
BloombergNEF Rating Tier 1
PVEL 2023 Top PerformerJa

Vilken typ av tillverkare är Phono Solar?

Phono Solar är en etablerad tillverkare av solceller och solpaneler. Phono Solar tillhör inte de största tillverkarna av solpaneler i Kina, men har trots detta både egen tillverkning av solceller samt egen forskning och utveckling. Som ägda av den kinesiska staten kan man anta att de har tillgång till stora resurser vilket talar för en långsiktighet och att en framtida konkurs är osannolik.

Men eftersom den kinesiska marknaden är långt ifrån transparent för oss i Sverige –staten styr en stora delar av näringslivet och därmed informationen som går att hitta om olika verksamheter – är det egentligen omöjligt att uttala sig om Phono Solars eventuella framtidsutsikter eller vilka risker som finns.

Bolaget är betygsatt av Bloomberg New Energy Forum som Tier 1. Tier 1 är den bästa klassen och avser företagets finansiella stabilitet och tillverkningsprocesser. Betyget säger inget om enskilda solpanelers kvalitet.

Hur är Phono Solar i Sverige?

Phono Solar förekommer ibland i offerter vi hjälpt villaägare att granska, men vi bedömer att deras marknadsandel i Sverige är låg. Deras närmaste kontor finns i Tyskland och Sverige är ingen prioriterad marknad. Deras produkter är snarare utvecklade för tropiska klimat och öken än vårt nordiska klimat med snö och kyla.

Framför allt är det mindre och ofta nystartade leverantörer som använder sig av Phono Solar i Sverige. Så varför använda sig av en panel som inte är utvecklad för vårt klimat? Jo, dessa bolag måste hålla låga priser för att kunna slå sig in på marknaden och väljer därför billiga paneler framför de bästa panelerna…

Vad har solpaneler från Phono Solar för testresultat?

Phono Solar har 2023 blivit utnämnda till Top Performer av PVEL. Utmärkelsen gäller dock endast deras glas/glas-paneler (Bifacial TwinPlus), som inte är lämpade för villainstallationer på tak. Bifacial-paneler lämpar sig bäst för markinstallationer då de kan omvandla solljus som träffar både deras fram- och baksida.

För det produktsortiment som är anpassat för villainstallationer finns inga offentliga testresultat från PVEL. Detta betyder antingen att panelerna inte blivit testade eller att deras testresultat inte tillhörde de bästa.

Vad är PVEL?

PVEL en oberoende organisation som testar och utvärderar solpaneler från olika tillverkare. PVEL utsätter panelerna för en serie standardiserade tester och de paneler som presterar bäst i respektive testkategori blir utsedda till ’Top Performer’.

Resultat från PVEL-tester används ofta i marknadsföringen av solpaneler. Det är därför viktigt för dig som kund att förstå att Top Performer avser en modell av solpanel och inte tillverkaren eller deras produktutbud som helhet.

Vad har Phono Solar för garantier?

Solpaneler från Phono Solar har dels en produktgaranti och dels en effektgaranti. I korthet garanterar effektgarantin att solcellerna har en kvarvarande effektivitet efter en viss tid och produktgarantin täcker andra fel på panelen. Läs mer om skillnaden mellan garantierna i vår artikel ”Solceller bäst i test”.

Produktgarantin för solpaneler från Phono Solar är 12 år, men har utökats till 15 år för paneler som monteras på villatak.

Effektgarantin varierar mellan de olika modellerna men är generellt 25 till 30 år från det att panelen levererades från Phono Solar. Effektgarantin börjar räknas senast 180 dagar efter produktionsdatum. Om dina paneler har legat på lager en lång tid kan alltså en del av effektgarantin redan vara förbrukad vid installationstillfället.

Garantin följer med vid en eventuell försäljning av fastigheten. Motpart för garantierna är Phono Solar Technology Co Ltd, baserade i Folkrepubliken Kina.

Detta är endast en enklare genomgång av garantivillkoren och du bör alltid läsa igenom villkoren för garantin innan du beställer solpaneler.

Ett kinesiskt bolag som står bakom garantin – Vad betyder det?

Det är i regel tillverkaren av panelerna som står bakom produkt- och effektgaranti – inte företaget som installerade dem åt dig. Har du använt en långsiktig och seriös installatör i Sverige kan de dock oftast hjälpa dig med ditt garantiärende om problem skulle uppstå med dina paneler.

Finns din installatör däremot inte kvar, eller inte kan eller vill hjälpa dig, måste du själv vända dig till tillverkaren med ditt garantianspråk. Du behöver då själv dokumentera fel, skicka in ett garantiärende (på engelska då de flesta tillverkare är baserade utomlands) samt ombesörja nedmontering och frakt av dina trasiga paneler.

Även om många stora kinesiska solcellstillverkare har kontor i något europeiskt land dit du kan vända dig, kan det vara väldigt mycket svårare att driva ett garantiärende gentemot en kinesisk tillverkare än gentemot en europeisk.

Din ställning mot en kinesisk tillverkare vid en eventuell tvist om garantin är svag, och det kommer vara svårt till omöjligt att driva en process om ni inte är överens.


Läs mer