Fungerar solceller på vintern?

I norra Sverige orkar solen knappt stiga upp på vintern. I södra Sverige går den förvisso upp, men vintrarna är ofta så molniga att man ändå glömmer bort hur solljus känns. Att ha solceller på vintern känns ju lika lönt som att snöra på sig ett par skridskor i juli.

Samtidigt är det just under vintern som både elmätare och elpriser skenar som mest. Så finns det verkligen någon poäng med att skaffa solceller i Sverige?

Solceller på vintern – hur ser produktionen ut?

När jag skriver detta är det två dagar till sommarsolståndet. Midsommarsillen har lagts in, midnattstravet i Boden gått av stapeln. Mina solceller jobbar hårt och ger bra mycket högre avkastning än mina hemmasnickrade V75-system.

Vintern känns med andra ord avlägsen.

Faktum är att mellan mars och oktober kommer min solcellsanläggning generera 90 % av sin totala årsproduktion. Beroende på var i Sverige du bor ligger den siffran någonstans i intervallet 90-95 %. Vintern är alltså inte solcellernas bästa årstid.

Men ärligt talat, är det någons bästa årstid? Jag önskar åtminstone att jag kunde gå i ide några veckor varje vinter…

Diagram över produktionen månad för månad för ett solcellssystem på 10 kW i 3 svenska städer
Ungefärlig produktion över året för en anläggning på 10 kW i söderläge i Malmö, Stockholm och Umeå. Källa: PGVIS

Att döma solceller efter hur de presterar på vintern är alltså att döma ut dem direkt. För att göra en rimlig bedömning av lönsamheten bör du i stället titta på årsproduktionen. Den svenska våren och sommaren är nämligen ideala för solceller – långa, ljusa och inte alltför varma dagar.

Solceller i svenskt klimat

Solceller låter som att de skulle trivas bäst i ett varmare klimat, men det är faktiskt tvärtom. Svalt men soligt är solcellers melodi. Når solcellerna upp i temperaturer över 25 grader börjar de läcka energi och får en effektförlust på 0,4 % för varje grad som temperaturen stiger.

Alltså lite samma som för oss människor – titta in på ett kontor utan AC i mitten på juli så kan vi snacka om effektförlust…

Trots stigande medeltemperaturer är den svenska sommaren fortfarande sval om man jämför med Medelhavet eller ekvatorn. Och det klimatet passar alltså solceller perfekt.

På vintern står solen lägre, dagarna är kortare och molnen tätare – solcellerna träffas inte av lika mycket direkt solljus. Men solceller – särskilt monokristallina – är faktiskt bra på att fånga upp solenergi även vid låg solinstrålning. Som en sen sommarkväll eller en småmulen höstdag. Eller på vintern.

Sverige har dessutom samma årliga solinstrålning som norra Tyskland – ett land där solenergin står för mer än 10 % av landets totala elproduktion.

Solstrålar i skog
Sverige har en genomsnittlig solinstrålning på 1060 kWh per kvadratmeter och år.

Solceller kommer aldrig kunna täcka Sveriges elbehov. Men i kombination med annat, t.ex. vind- och vattenkraft, gör solenergin stor skillnad

Snö på solceller – hur funkar det?

Solceller behöver sol för att generera el – täcks de av ett tjockt lager snö kommer produktionen att sjunka till noll.

I de sydligaste delarna av Sverige är inte detta något större problem – kommer det överhuvudtaget någon snö brukar den smälta bort innan man hunnit plocka ner pulkorna från vinden.

Längre norrut kan snön dock bli ett problem. Ett tunt lager snö smälter oftast bort då solcellerna alstrar lite värme, men ett tjockare lager kommer att kapa din produktion.

Å andra sidan är produktionen på vintern så försvinnande liten i norra Sverige att ett lager snö knappt påverkar lönsamheten. Din årsproduktion kommer kanske sjunka med 5 % om snön kommer i november och ligger kvar till februari.  

Av denna anledning är det inte heller värt risken att försöka ta bort snön:

  • Du riskerar att skada panelerna om du försöker skotta dem.
  • Det är inte ofarligt att ge sig upp och arbeta på ett snötäckt tak.
  • Det lär snöa igen och tiden det tar att befria panelerna från snö är inte värt pengarna du sparar på några timmars svagt solljus…

När det börjar töa framåt våren glider snön av helt utan din hjälp, såvida du inte har en väldigt plan lutning på taket. Skulle du verkligen vilja ta bort snön från dina solceller, har tester visat att en snöhyvel är mest skonsamt för panelerna.

Solceller på vintern med snö
Snö glider lätt av från solcellerna vid töväder.

När det gäller vikten av snön gör en seriös solcellsfirma en ordentlig snölastberäkning innan de installerar paneler på ditt tak. Är du ändå orolig för tyngden och vill skotta, lämna ett tunt lager snö för att undvika att skada panelerna.

Brukar ni få väldigt mycket snö kan det även vara klokt att tänka på att:

  • inte sätta solpaneler på hela taket, så att du kommer åt att skotta säkert

  • inte placera solceller för långt ner mot takfoten där snön tenderar att hopa sig

På marken gör snön desto mer nytta. Den reflekterar nämligen solstrålarna vilket ökar solinstrålningen på panelerna. För en anläggning på ett vanligt tak höjer det bara effektiviteten med någon procent, men för paneler med större lutning kan det bli stor skillnad i produktionen.

Solceller i norra Sverige – är det lönt?

Att skaffa solceller handlar i första hand om att minska sina driftkostnader. En solcellsanläggning blir därför per automatik mindre lönsam i norra Sverige där elpriserna generellt ligger lägre på grund av tillgången till vattenkraft.

Sveriges elhandelsområden
Sverige är indelat i 4 elhandelsområden där område 1 och 2 har lägre elpriser.

Därmed inte sagt att solceller inte lönar sig i norra Sverige. Det beror helt på dina individuella förutsättningar – hur mycket el du använder och var du ska placera dina solceller.

På vissa håll i norr, där snön ligger kvar på taken ända in i april, tappar man i lönsamhet eftersom vårsolen i mars normalt sett ger en hög elproduktion.

Generellt kan man säga att ju längre norrut du kommer, desto större lutning krävs på panelerna för att de ska bli lönsamma. Detta för att solen inte når lika högt på himlen i norra Sverige.

För dig som bor långt norröver och vill veta mer om dina förutsättningar att skaffa solceller, har forskningsinstitutet RISE tagit fram en handbok för solel i nordliga förhållanden.

Kan man spara elen från sommaren och använda på vintern?

Gnagare samlar nötter till sitt vinterförråd. Kan vi göra samma sak med solel?

I wish! Då skulle jag vara självförsörjande på el hela året. Tyvärr ligger den tekniken långt in i framtiden. Men eftersom du kan sälja ditt överskott under sommaren och få både spotpris och skattereduktion, skapar du ändå en slags buffert för vintermånaderna – istället för att spara elen sparar du pengarna.

Så är solceller lönsamt trots våra svenska vintrar?

Generellt sett – ja. Bor du långt norröver behöver du titta på din förbrukning och hur mycket du betalar för elen jämfört med hur mycket du skulle spara med solceller. Kanske behöver du en speciallösning med högre lutning på solcellerna för att det ska bli lönsamt.

Men i stora delar av Sverige kan du räkna med en årlig avkastning på 6-9 %. Våra långa vintrar till trots. Det är en riktigt bra avkastning med tanke på att den kommer med garanti – både garantin från leverantören och garantin från forskarna att solen kommer lysa i flera miljarder år till!

Är du intresserad av att börja producera din egen solel? Läs vår guide om hur du undviker 5 kritiska misstag folk gör när de skaffar solceller, så är du väl rustad för att köpa en solcellsanläggning sedan!


Läs mer