Solceller på lantbruk 2024 – detta bör du tänka på

av
| 3 juni 2024

Är det alltid en bra idé att köpa solceller till ett lantbruk? I de flesta fall är solceller en riktigt bra investering för dig som lantbrukare. Men det finns några saker du behöver tänka på.

Jag är själv inte lantbrukare. Jag vet inget om hur man mjölkar en ko, skördar spannmål eller fixar en traktor som inte startar.

Däremot vågar jag påstå att jag vet mer än de flesta när det gäller solceller. Jag har aldrig plöjt en åker, men jag har plöjt all information som finns om solpaneler. Jag har själv skaffat en lönsam solcellsanläggning. Och nu vill jag hjälpa dig navigera genom solcellsdjungeln.

4 viktiga punkter att känna till om solceller på lantbruk:

  • Lönsamheten för solceller på lantbruk
  • Förutsättningarna för dig som lantbrukare
  • Hur du planerar storleken på din anläggning
  • När det är rätt läge att köpa solceller

Solceller på lantbruk – är det värt investeringen?

Vi förstår att solceller kan kännas som ett massivt projekt för dig som har ett lantbruk. Det är inte som om du går sysslolös om dagarna, eller saknar projekt att ta itu med. Vi skulle gissa att du har en lång lista över saker som behöver göras, repareras, bytas ut eller köpas in.

Men vi vågar oss också på följande gissning: Att du förlorat minst ett par timmars sömn på grund av de skenande elpriserna. Om vi har rätt är solpaneler ett projekt värt att prioritera. Och ja – definitivt värt investeringen.

Särskilt om du bor i elhandelsområde SE3 eller SE4 (det vill säga söder om Gävle), där elunderskottet är som störst och priserna som högst.

Vi kan bara sia om vad som kommer hända med elpriserna i framtiden, men flera faktorer talar för att de kommer vara fortsatt höga och instabila:

Avkastning för solceller på lantbruk

Ett lantbruk har av naturliga skäl mycket högre elförbrukning än en vanlig villa. Även om du tjatar på familjen att släcka lampor och inte duscha för länge, så är det troligtvis inte de som drar mest el.

Hur du än vänder och vrider på det blir det en utmaning för dig att minska förbrukningen. Kanske är det till och med sannolikt att den kommer öka, när regeringen satsar på fossilfritt jordbruk?

Med solceller kan du minska din elräkning utan att minska din förbrukning.

En lantbrukare med en korrekt projekterad solcellsanläggning i SE3 eller SE4 har idag en årlig avkastning på runt 10 % under anläggningens livstid.

Man räknar med att en solcellsanläggning har en livstid på minst 30 år. De flesta börsmäklare skulle nog hålla med oss om att 10 % avkastning per år i minst 30 år är en – ursäkta språket – jäkligt bra investering.

Har du djurhållning som gör att din elförbrukning är hög även på sommaren sparar du allra mest. Detta eftersom panelerna producerar som mest el på sommaren och då kan täcka upp en stor del av din förbrukning.

Minska ditt klimatavtryck med solceller

Men hur lönsamt är det egentligen för miljön? Kan du som företagare i Sverige verkligen påverka något som inte ens världens ledare verkar kunna komma överens om?

Tja, du kommer inte rädda planeten på egen hand. Men när du sjunker ner i soffan efter en lång och slitsam arbetsdag och ser nyheterna om stigande temperaturer och havsnivåer, kan du somna med vetskapen att du åtminstone har minskat ditt eget klimatavtryck.

Efter 1-4 år har din anläggning nämligen producerat mer energi än vad som krävdes för att tillverka den. Utsläppen från produktionen av solceller är således väldigt låga i förhållande till utsläppen från andra energikällor. I vår artikel om solcellers miljöpåverkan kan du läsa mer om varför solceller är ett bra miljöval.

Förutom att du sparar stora summor pengar på att installera solceller och minskar ditt klimatavtryck, kan det dessutom bli lönsamt för ditt varumärke. Ett aktivt klimatarbete ökar nämligen lönsamheten för företag, visar en undersökning från Hagainitiativet.

Dina förutsättningar som lantbrukare

Men hur vet jag om solceller funkar för just min verksamhet, det kan väl inte passa alla?

Nä, inte riktigt alla. Men som ägare av en jordbruksfastighet har du redan bättre förutsättningar än de flesta villaägare att få ut maximal effekt av en solcellsanläggning.

Solceller behöver framför allt två saker: gott om plats, och så sol förstås. Har du någon gång svurit över hur många tak du har att underhålla på din gård? Eller längtat efter skogens skugga när du svettats över skörden en stekande sommardag?

Ju mer takyta och mindre skugga, desto bättre. Att jordbruksfastigheter ofta ligger i öppna landskap och dessutom ofta har flera byggnader och stora plåttak gör dem alltså helt perfekta för en solcellsanläggning.

Ett lantbruk har samtidigt mer speciella förutsättningar än en vanlig villa och ställer därmed högre krav på installatörens kunskap. Därför är det viktigt att du väljer rätt leverantör, som har erfarenhet av att installera solceller på lantbruk.

Solceller på lantbrukstak
Stora, oskuggade takytor gör lantbruksfastigheter optimala för solceller

Hur stor solcellsanläggning är lämplig på ett lantbruk?

Hur stor anläggning som passar din verksamhet beror på:

  • Hur många kWh du förbrukar i dagsläget.
  • Hur stor huvudsäkring du har.

Behöver du en större anläggning än din huvudsäkring klarar av finns alternativet att installera en så kallad produktionssäkring, alltså en extra huvudsäkring för den elen du producerar. 

En bra leverantör hjälper dig att planera rätt storlek på anläggningen och göra den så effektiv och lönsam som möjligt. Det enklaste är att bygga en anläggning som är dimensionerad utifrån din förbrukning.

Ju mer du själv förbrukar av din producerade el, desto högre blir din avkastning. Detta då du förutom själva elpriset även slipper betala energiskatt, moms och avgifter för solelen du själv använder.

En del lantbrukare väljer att satsa på en ännu större anläggning för att kunna sälja mer el till elnätet. Det kan löna sig vid riktigt höga elpriser, men överlag är det mer lönsamt att förbruka det mesta av din el själv.

3 saker du bör tänka på innan du slår på stort:

  1. Som lantbrukare och företagare betalar du inkomstskatt för elen du säljer. Vinsten för såld el blir alltså lägre än för en privatperson som installerar solceller på sitt bostadshus.

  2. Större anläggningar innebär mindre förmånliga regler:

    • Med en anläggning på mer än 500 kW måste du betala energiskatt för elen du själv förbrukar.

    • Med en huvudsäkring på över 63 A kan du behöva betala avgifter för att mata in din överskottsel på elnätet.

    • Med en huvudsäkring på över 100 A går du miste om skattereduktionen på 60 öre/såld kWh.

  3. Kontrollera med nätägaren att de kan ta emot all el du kommer producera. På vissa håll i Sverige är elnätet överbelastat och måste byggas ut. Det skulle vara snopet om du satsade stort och sen producerade en massa el som bara gick upp i rök.
Solcellspark i lantbruksmiljö
En del väljer att sätta solpaneler på mark som inte utnyttjas till något annat. Kontrollera dock alltid med din nätägare att de kan ta emot all el, innan du köper en stor solcellsanläggning.

Priset per kW blir lägre ju större anläggning du bygger. Det beror på att de fasta kostnaderna i priset (transport, ställningar, etc.) förblir de samma. Med andra ord kan du som lantbrukare bygga en stor anläggning med god lönsamhet till en rimlig kostnad.

Är det verkligen rätt läge att köpa nu?

Eller ska du ha lite is i magen och vänta in ännu lägre priser och bättre teknik?

Nja. Den som väntar på något gott kan faktiskt ibland vänta för länge. Priserna på solpaneler, som gick upp under 2022-2023, har under 2024 gått ner igen. Och även om de skulle fortsätta sjunka, så utgör de bara en del av kostnaden för en anläggning. Själva installationen står för en stor del av kostnaden, och arbetskostnader sjunker inte med tiden… tvärtom.

Kostnaden för att vänta, i form av höga elräkningar, riskerar alltså att bli mycket högre än vad du kan spara på att solpaneler eventuellt blir lite billigare.

Ny teknik kommer garanterat så småningom. Forskning pågår kring att använda perovskit i solceller, vilket skulle kunna ge en bättre effekt. Men på en jordbruksfastighet kan du uppnå samma effekt med dagens teknik, eftersom du har stora takytor och därmed får plats med fler solceller än en villaägare.

Vi förstår om det är många tankar som snurrar i huvudet, men vi hoppas att vi har besparat dig lite tid genom att reda ut begreppen.


Läs mer