Solenergi – framtidens energikälla?

av
| 25 april 2024

Utan solenergi skulle varken du eller jag finnas. Solenergi är nämligen det som värmer upp jorden och gör den beboelig.

Solenergi är en förutsättning för växtlighet och även för vatten- och vindrörelser. Det innebär i praktiken att solenergi är källan till den mesta energi vi utvinner på jorden – från fossila bränslen som består av utdöda djur och växter, till vattenkraft och vindkraft.

Men när man pratar om solenergi brukar man oftast mena den energi som vi utvinner direkt från solens strålar och sedan omvandlar till el eller värme.  

I den här artikeln förklarar jag varför solenergin är framtidens energikälla.

Varför solenergi?

Solenergi har seglat upp som en stjärna på energihimlen av flera anledningar. Det är framförallt två kriser som skyndat på intresset för solenergi…

 • Klimatkrisen har gjort att fler och fler – både makthavare, företag och privatpersoner – fått upp ögonen för förnybara energikällor. Inte bara ger de fossila bränslena upphov till stora, miljöfarliga utsläpp – de riskerar också att ta slut.

  Solenergi, däremot, finns i överflöd och kommer inte ta slut så länge solen lyser. Dessutom har solenergi en betydligt mindre miljöpåverkan än fossila bränslen.

 • Elkrisen, som påverkas både av kriget i Ukraina och nedlagda kärnkraftverk, har gjort att vissa tvingas sälja sina hus på grund av att de inte klarar av att betala elräkningarna. De flesta villaägare försöker dock först med att sänka sin elförbrukning på alla sätt de kan komma på.

  Och där kommer solenergin in som en räddare i nöden. Intresset för solceller har stigit i takt med elpriserna – fler och fler vill producera sin egen el och bli mindre beroende av elmarknaden.

Ur ett samhällsperspektiv är solenergin ett fantastiskt komplement till vindkraften. Detta eftersom det brukar blåsa mindre på soliga dagar.

Solenergi är dessutom mindre kontroversiellt än vindkraft eftersom det inte stör natur och djurliv. En annan fördel är att det går snabbt att installera solceller, medan det tar längre tid att få tillstånd för och bygga vindkraftverk. Vill du veta mer om solenergi-läget i Sverige idag, läs gärna vår artikel om solenergi och solceller i Sverige 2023. Vi har även skrivit en artikel som listar alla för- och nackdelar med solenergi.

Så kan vi använda solenergi

Solenergi har nyttjats av människor tusentals år. I vår artikel om solcellers historia (LÄNK) kan du läsa om vilka upptäckter som lett fram till dagens användning av solenergi.

Idag förknippar de flesta solenergi med just solceller och elproduktion. Och det är inte så konstigt. Solceller har revolutionerat elmarknaden – plötsligt kan vemsomhelst med ett passande tak eller en bit oanvänd mark producera sin egen el och sänka sina elkostnader.

Moderna solceller har en verkningsgrad på 20-23 %. Det innebär att de har förmågan att omvandla 20-23 % av solenergin till el.

Solpaneler med moln
Även vid lättare molnighet kommer en viss mängd solenergi träffa dina solpaneler och omvandlas till el.

I snitt producerar solpaneler 1000 kWh/år för varje installerad kW. Med andra ord, sätter du upp ett solcellssystem på 7 kW, kan du räkna med en produktion på cirka 7000 kWh per år (denna siffra kan dock variera både uppåt och nedåt beroende på var du bor, takets lutning och riktning samt hur solig sommaren blir…)

Om du vill veta mer om hur solceller förvandlar solenergin till el, läs vår steg-för-steg-förklaring av hur solceller funkar.

Solenergi kan även tas tillvara med hjälp av så kallade solfångare. I stället för el omvandlar de solenergin till värme. Med solfångare kan man alltså värma upp huset men inte ladda elbilen eller köra tvättmaskinen som du kan med solceller.

Är solenergi lönsamt för villaägare?

De senaste 15 åren har priserna på solceller sjunkit kraftigt och gjort solceller till en lönsam investering för villaägare. Undantaget är det senaste året, då prislappen stigit i takt med inflationen och elpriserna.

På en svensk villa med normala förutsättningar kan du räkna med en avkastning på 6-9 % under solcellernas livstid (minst 30 år). Med de elpriser vi ser idag är avkastningen betydligt högre än så.

Därför är det, trots att priserna stigit, en lönsam affär att investera i solceller.

Obs! En investering i solceller går inte att jämföra med ett klipp på börsen. Dina solceller kommer inte ge dig snabba cash från en dag till en annan. Solceller är en långsiktig investering, som ger dig minskade utgifter från dag ett i form av en lägre elräkning – och en ordentlig vinst på sikt.  

En lönsamhetsbonus med solceller är att de dessutom höjer värdet på ditt hus. Låga driftkostnader och egen elproduktion står nämligen högt i kurs hos dagens husköpare. Därför riskerar du aldrig att gå miste om vinsten från dina solceller, även om du skulle sälja huset inom deras livslängd. I vårt kostnadsfria verktyg kan du räkna ut hur mycket ditt hus skulle öka i värde med hjälp av solceller.

Solenergi för företag

Solenergi är inte bara lönsamt för villaägare, utan kan även vara en livboj för företag som går på knäna på grund av höga elräkningar.

Den största fördelen med solceller för dig som företagare är att ni – om ni bedriver er verksamhet på dagtid – kommer kunna tillgodose en stor del av ert elbehov med el från era solceller. Och på så sätt minska era elkostnader dramatiskt.

Solenergi – statistik

Det är spännande med statistik! Sa ingen högstadieelev någonsin… Men håll med mig om att det är spännande. Statistik visar ju oss svart på vitt hur världen förändras. Här har jag samlat några solenergi-siffror som jag tycker är extra intressanta:

 • Solenergi i världen: Under 2021 stod solenergi för 3,6 % av den globala elproduktionen. Världens solceller producerade då tillsammans över 1000 TWh, vilket motsvarar ungefär vad hela Sverige förbrukar på 7 år.

 • Solenergi och utsläpp: Solenergi minskar i dagsläget de årliga utsläppen av växthusgaser med 700 miljoner ton. Vilket motsvarar alla svenskars flygresor under 70 år.

 • Solenergi i Sverige: Idag kommer drygt 1 % av Sveriges elproduktion från solceller. År 2040 beräknar energimyndigheten att 5-10 % av Sveriges el kommer produceras med hjälp av solenergi.

 • Snabb ökning av produktionen i Sverige: Enligt statistik från Svensk Solenergi har svenska solcellsanläggningar under 2022 producerat strax under 2 TWh el. Under 2021 låg samma siffra på strax över 1,1 TWh. Svensk Solenergi räknar med en årlig produktion på 30 TWh redan år 2030.

 • Antal solcellsanläggningar i Sverige: I början av 2022 fanns det drygt 92 000 solcellsanläggningar driftsatta i Sverige. Statistik för det senaste året är inte klar ännu, men med tanke på hur efterfrågan på solceller sett ut under 2022 vågar jag påstå att vi nu har långt över 100 000 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige.

 • Solenergins potential: På bara två timmar träffas vår planet av en mängd solenergi som motsvarar hela jordens förbrukning under ett helt år. Och om vi satte solceller på alla passande tak i Sverige skulle de kunna producera en tredjedel av hela landets årsförbrukning.

Bli en del av solrevolutionen

Är du också nyfiken på solceller och att bli mer självförsörjande på el?

Att skaffa solceller är enkelt, men för att slutresultatet ska bli bra krävs det att du undviker några vanliga misstag. Läs vår kostnadsfria guide för att lära dig hur!