Fördelar och nackdelar med solenergi och solceller

av
| 4 juni 2024

Som med allt annat i livet finns det både fördelar och nackdelar med solenergi och solceller. I den här artikeln guidar vi dig genom de viktigaste, så att du kan fatta ett välgrundat beslut om att skaffa – eller inte skaffa – solceller.

Höga elpriser ökar solcellers popularitet

Vad låg din senaste elräkning på?” Om vi fick en krona för varje gång vi hört den frågan de senaste åren… ja, då skulle vi kunnat betala hela elräkningen med de pengarna. De historiskt höga elpriserna under 2022 och de kraftiga prissvängningarna sedan dess har påverkat i stort sett alla svenskar.

Det är inget sammanträffande att 2023 blev ett nytt rekordår för solceller i Sverige. Fler än 100 000 nya anläggningar installerades.

Uppenbarligen finns det fördelar med solenergi som fler och fler upptäcker. Men vad är det för fördelar? Och finns det några nackdelar som talar emot att skaffa solceller?

Alla har olika förutsättningar och det är därför viktigt att du själv läser på och inte bara gör som din granne.

Fördelar med solenergi och solceller  

Fördelar

  1. Solkraft är tillgängligt och oändligt
  2. Snabbt, smidigt och underhållsfritt!
  3. Solceller lönar sig
  4. Solenergi är miljövänligt
  5. Solceller stör inte

1. Solkraft är tillgängligt och oändligt

Solen är den mest demokratiska energikälla vi har. De allra flesta har nämligen tillgång till den. Allt du behöver för att utvinna solenergi är ett hus som inte ligger i skugga och så solpaneler på taket.

Vilket annat energislag kan utvinnas från Nya Zeeland till Norrbotten, av precis vemsomhelst?

En solcellsanläggning kan göras gigantisk – som i en solcellspark – eller så liten att den passar på ett bostadshus. Den kan alltså anpassas efter de flesta behov.

En annan fördel med solkraften är att den är oändlig, till skillnad från fossila bränslen. Hur mycket vi än använder solens strålar kommer den inte lysa mindre. Det är bara att ta för sig!

Solceller i Mexiko
Solceller i Tyskland

Solceller trivs i Mexiko såväl som i Tyskland.

2. Snabbt, smidigt och underhållsfritt!

Många vill idag bli mer självförsörjande och kunna leva ett enklare liv. Fler och fler väljer att jobba mindre, dra ner på konsumtionen och odla mer i sin egen trädgård. Men att producera din egen mat kräver både tid, arbete och kunskap.

Att producera din egen el däremot, kräver nästan ingenting av dig. Väljer du en seriös, erfaren leverantör så sköter de allt från kalkyler till installation.

För de allra flesta solcellsanläggningar behövs dessutom inget bygglov. Från att du beställer dina solceller tar det oftast bara någon månad innan du har dem på taket.

Sedan sköter panelerna i stort sett sig själva:

  • Inmatningen av överskottsel på elnätet sker automatiskt.
  • Inga rörliga delar i solcellerna innebär att de är så gott som underhållsfria.

Efter cirka 10-15 år kommer växelriktaren behöva bytas ut. Förutom det kan du bara luta dig tillbaka och njuta av att vara mer självförsörjande och mindre beroende av elmarknaden!

3. Solceller lönar sig

Solceller är en lönsam investering. I södra och mellersta Sverige har en anläggning med normala förutsättningar vanligtvis en årlig avkastning på 8-10 % per år under anläggningens livstid.

En garanterad avkastning på 10-12 % i minst 30 år – visa mig den aktiefond som kan lova det!

Avkastningen består dels av de pengar du sparar på elen du slipper köpa in och dels på de pengar du tjänar genom att sälja din överskottsel.

Som grädde på moset visar flera studier att ditt hus ökar i värde när du skaffar solceller. Det är inte ovanligt att ökningen motsvarar vad anläggningen kostade – med andra ord, att du direkt får tillbaka summan du investerat.

Skulle du sälja ditt hus får du dessutom dra av hela anläggningens kostnad från vinsten när du deklarerar. Du behöver alltså inte skatta för värdeökningen.

För att ta ett konkret exempel:

  • Du investerar i högkvalitativa solpaneler från en pålitlig och erfaren leverantör med långa garantier. Investeringskostnad: 200 000 kr
  • Du finansierar din anläggning genom en utökning av bolånet, med en ränta på 1,2 %.
    Årlig räntekostnad på lån (efter ränteavdrag): 2 546 kr
  • Du producerar nu din egen el och kan äntligen öppna elräkningen utan att få hjärtklappning. Årlig minskning av driftkostnaden: 12 000 kr
  • Plötsligt har du mer pengar över varje månad.
    Ökning disponibel inkomst under ett år: 9454 kr

Fyra år senare säljer du ditt hus. De låga driftkostnaderna lockar många köpare och huset ökar i värde med lika mycket som din anläggning kostade, d.v.s. 200 000 kr.

Dessutom räknas solceller som en grundförbättring av huset, vilket innebär att du vid en försäljning får dra av hela investeringsbeloppet från vinsten innan din vinstskatt beräknas. Den totala skatten du behöver betala minskar alltså med 44 000 kr (vinstskatten är 22 %, 200 000 kr x 0,22 = 44 000 kr).

Så under 4 år har du sparat 37 816 kr (efter skatt). Dessutom fick du tillbaka hela investeringskostnaden, plus att du slipper skatta 44 000 kr när du säljer huset… Det är vad vi kallar en bra affär.

För att vara övertydlig, ett utfall likt detta går självfallet inte att garantera i just ditt fall. Läs gärna vår artikel om solcellers effekt på ett hus värde. Där vi går igenom den forskning som finns på området och du kan även använda vårt verktyg för att räkna ut hur mycket just ditt hus skulle öka i värde med solceller.

4. Solenergi är miljövänligt

Är solceller bra eller dåligt för miljön? Den frågan dyker upp då och då i diskussioner om tillverkningen av solceller.

Om man ser till solcellernas hela livscykel är de snälla mot miljön. Produktionen av solel ger inte upphov till några utsläpp. Och efter cirka 1-4 år har panelerna producerat lika mycket energi som det tog att tillverka dem.

Solceller för privat bruk innebär heller sällan något ingrepp i naturen eftersom de oftast sitter på ditt hus. De är dessutom nästan helt återvinningsbara.

Att producera din egen solel bidrar också till mindre energiförluster. När el transporteras genom elnätet finns alltid ett visst bortfall. Ju längre transport, desto större energiförluster. När du matar in din överskottsel kan den säljas lokalt, vilket innebär mindre energi som går till spillo.

Genom att skaffa solceller gör du miljön ytterligare en tjänst du kanske inte tänkt på. Du påverkar din omgivning i en mer klimatsmart riktning. Solceller är nämligen bra på att sprida sig. Lite som robotgräsklippare – när väl en granne har skaffat det följer snart de andra efter.

5. Solceller stör inte

Om en vindkraftspark anläggs i närheten av där du bor kommer du garanterat lägga märke till den. Den både syns och hörs.

Solceller däremot kan du sätta på ditt eget tak, utan att de påverkar dig eller omgivningen på ett negativt sätt. De låter inget, de luktar inget och de rör sig inte.

Eftersom de oftast följer takets form är de inte heller visuellt störande. Visst syns de om man kastar en blick på taket. Men de förändrar inte landskapsbilden eller stadsbilden genom att sticka upp och ta en massa plats.

Solceller som tar hänsyn till utseendet
Solpaneler smälter in i stadsbilden.

Medan vindkraft kan vara farligt för fåglar och vattenkraft påverka ekosystem och biologisk mångfald, stör inte solceller varken djur eller natur.

Solceller är helt enkelt väldigt tacksamma hyresgäster – de stör ingen samtidigt som de utnyttjar en yta som du ändå inte använder till något.

Nackdelar med solenergi och solceller

Nackdelar:

  1. Solceller har en hög startkostnad
  2. Ojämn produktion
  3. Solceller kräver vissa förutsättningar
  4. Miljöfarliga utsläpp vid tillverkning av solceller
  5. Solceller förändrar husets utseende

1. Solceller har en hög startkostnad

Att skaffa solpaneler innebär en relativt hög engångskostnad.

Åtminstone om du jämför med att skaffa katt eller köpa en ny soffa. Om du istället jämför med att renovera ett badrum, bygga en pool eller köpa en bil framstår inte kostnaden för solceller som lika saftig. Och varken badrummet, poolen eller bilen ger dig en årlig avkastning på 8-10 %.

Solceller är som sagt en lönsam investering. Men det är klart att det hade varit ännu bättre om de var billigare. Därmed inte sagt att du bör försöka hitta det billigaste alternativet på marknaden. Då gör du dig själv en björntjänst.

Satsa hellre några extra tusenlappar på kvalitetsprodukter och långa garantier – det ger dig en bättre lönsamhet i längden.

Den höga kostnaden innebär dock en stor nackdel – alla har inte råd. Hade solceller kostat 20 000 kr hade vi sett dem på nästan vartenda tak i Sverige.

För oss som inte har en så stor summa att lägga ut men ändå vill kunna producera vår egen el finns det dock förmånliga lån med låga räntor för just solceller.

Det är såklart många frågor som snurrar i huvudet när det handlar om att investera en så pass stor summa pengar som det innebär att skaffa solceller. Finns det någon ännu bättre investering jag kan göra? Är det rätt läge just nu eller ska jag vänta några år? Läs vår kostnadsfria guide kring att skaffa solceller och få svar på alla dina frågor.

2. Ojämn produktion

Solceller behöver sol. När det är molnigt producerar de mindre än när det är strålande sol. På vintern producerar de mindre än på sommaren. På natten producerar de ingenting.

Det är därför svårt att förlita sig enbart på solenergi. Och de batterier som kan spara energi från dagen till natten är i nuläget alldeles för kostsamma för att vara lönsamma.

Solceller i regn och i sol
En nackdel med solceller är att man inte kan planera produktionen eftersom vi inte planerar vädret.

Det här är en nackdel framför allt på samhällsnivå. För dig som privatperson är dina solpaneler lönsamma trots att du måste komplettera med annan el på vintern. Men Sverige kommer aldrig kunna bygga ett energisystem som består enbart av solkraft.

Att intermittenta kraftkällor som solceller och vindkraft är lönsamma beror nämligen på att vi har andra kraftkällor som är kontrollerbara. I Sverige är det framförallt kärnkraft och vindkraft.

För dig som privatperson är det inget problem. Men på samhällsnivå ställer utbyggnaden av ej intermittenta kraftkällor stora krav på att balansera produktionen med kontrollerbara kraftkällor.

Teknikutvecklingen kommer förhoppningsvis lösa en del av dessa problem genom storskalig lagring av el via t.ex. vätgas. Kommersialisering av den tekniken ligger dock några år framåt i tiden.

På samhällsnivå är solcellernas ojämna produktion den största nackdelen.

3. Solceller kräver vissa förutsättningar

Trots att solceller är skötsamma hyresgäster som inte gör mycket väsen av sig, krävs det vissa förutsättningar för att de ska trivas.

Framförallt trivs de inte i skugga. Sedan trivs de bäst i söderläge. Öster och väster fungerar också bra, men norr – nej tack!

Slutligen behöver de få breda ut sig lite. Har du väldigt liten takyta kan det bli en för liten anläggning för att det ska bli ekonomiskt lönsamt.

Särskilt på samhällsnivå är det en nackdel att solceller kräver en hel del yta. Land där en stor solcellspark byggs är land som inte längre kan användas till exempelvis lantbruk.

Solcellspark i lantbruksmiljö
Stora solcellsparker riskerar att ta upp värdefulla ytor som skulle kunna används till t.ex. jordbruk.

4. Miljöfarliga utsläpp vid tillverkning av solceller

Solceller släpper inte ut några miljöfarliga ämnen under alla de år som de sitter på ditt tak och producerar el. Själva produktionen, transporten och monteringen av solceller medför dock en del utsläpp. Hur mycket beror på var i världen och av vem de tillverkas.

Du kan alltså påverka dina solcellers klimatavtryck genom att välja en leverantör som erbjuder så hållbart producerade produkter som möjligt.

När du skaffar solceller bidrar du till Sveriges produktion av förnybar el, och därmed även vår export av densamma. I Europa dominerar fortfarande de fossila energikällorna.

Din solel bidrar alltså direkt till att göra Europas elförbrukning mer miljövänlig. Jämfört med fossila bränslen är utsläppen från tillverkningen av solceller obetydliga.

Utsläpp gram CO2eq per kWh
Utsläpp från olika energikällor enligt rapport från IPCC.

I jämförelse med de andra förnybara energikällorna, samt kärnkraft, har solceller aningen större klimatpåverkan. Den skillnaden kommer dock troligtvis att jämnas ut. Ju fler som skaffar solceller desto mer klimatvänlig beräknas produktionen nämligen bli.

I vår artikel om solcellers miljöpåverkan du läsa mer om utsläppsnivåer och i vår artikel om klimatnytta lär vi dig vad du ska tänka på om du vill skaffa så miljövänliga solceller som möjligt.

5. Solceller förändrar husets utseende                                                          

Vi ser egentligen inte detta som en särskilt stor nackdel. Om du inte bor i ett korsvirkeshus med halmtak – och i så fall lär du inte få bygglov för solceller ändå.

Men vi vet att den estetiska faktorn får vissa att tveka. Och visst, solceller syns. De kanske är diskret utformade, men de är varken en Picasso eller en Boråstapet.

Självklart ska du lägga husets utseende på vågskålen om det är något som är väldigt viktigt för dig. Men i andra skålen bör du i så fall lägga det faktum att solceller ökar husets värde. I slutändan handlar det om vilket som är viktigast för dig, din ekonomi eller att utseendet på taket förblir oförändrat.

Behöver du mer hjälp på vägen när du traskar vidare genom solcellsdjungeln?

Om du har vägt alla fördelar och nackdelar med solenergi mot varandra och bestämt dig för att skaffa solceller är det dags för nästa steg. Hur vet du vilken anläggning som ger dig bäst avkastning? Och hur säkerställer du att du slipper klåpare och skador på taket?

Detta och mycket mer får du svar på i vår guide kring hur du undviker de 5 mest kritiska misstagen du kan göra när du skaffar solceller. Läs den gärna – den är helt kostnadsfri!