Kan du få bidrag för att skaffa solceller?

av
| 24 oktober 2024

Solcellsbidrag – finns det? Nja, det beror lite på hur du definierar bidrag.

Det finns många liknande ord som man hör figurera i solcellssammanhang – stöd, avdrag, befrielse, subvention, reduktion, för att nämna de vanligaste.

Men det viktigaste för dig är antagligen inte vad det heter, utan att inte gå miste om något ekonomiskt incitament när du skaffar solceller.  

Något rent bidrag för solpaneler finns inte idag. Tidigare fanns något som hette statligt investeringsstöd, ett bidrag för solceller som både privatpersoner och företag kunde söka. Där Länsstyrelsen skötte handläggningen, Boverket utbetalningen och Energimyndigheten föreskrifter och formulär. Ja, du kan säkert ordspråket om ju fler kockar…

Nästan ett helt år kunde man få vänta på besked om ansökan blivit beviljad. Och sommaren 2020 satte regeringen stopp för investeringsstödet.

Istället infördes 2021 det gröna ROT-avdraget, eller som det formellt heter: skattereduktion för grön teknik.

Inte ett solcellsbidrag men ett solcellsavdrag

Vad innebär då det gröna skatteavdraget?

Jo, det är ett mycket enklare sätt att subventionera solceller. Det fungerar precis som ROT-avdraget, fast till skillnad från ROT så gäller solcellsavdraget även för nybyggda hus och pågående byggnationer.

Beloppet dras av direkt på fakturan från leverantören, och kommer förtryckt i nästa års deklaration.

Du slipper alltså krångliga formulär, långa väntetider och att ligga ute med pengar. Mycket smidigare än ett bidrag!

En annan väsentlig skillnad från det statliga investeringsstödet är att det gröna skatteavdraget bara kan nyttjas av privatpersoner.

Avdraget kan göras för tre olika slags installationer:

  • En solcellsinstallation, där du får göra avdrag med 20 % av den totala kostnaden.
  • En installation av energilagringssystem (batteri), där du får göra avdrag med 50 % av den totala kostnaden.
  • En installation av laddningspunkt för elfordon, där du får göra avdrag med 50 % av den totala kostnaden.
Elbil som laddas
Du får göra skatteavdrag med 50 % av totalbeloppet när du installerar en laddbox.

I praktiken blir siffrorna något lägre, eftersom avdraget enbart gäller material och installation – inte kringkostnader såsom resor, frakt, maskiner, projektering eller återställningsarbete efter installation.

Om leverantören ger dig ett fast pris för hela arbetet görs ett schablonavdrag på 3 % för dessa kostnader. Du får alltså skatteavdrag på resterande summa – vilket innebär ett avdrag på 19,40 % av totalbeloppet för en solcellsinstallation.

Oavsett om du skaffar solceller, batteri eller laddningsstation – eller alla tre – kan du max få ett avdrag på 50 000 kr per person och år. Om ni är två personer i hushållet kan ni alltså få ut 100 000 kr i bidrag.

Några enkla regler för skatteavdraget

Att få skatteavdraget för solceller är som sagt en väldigt enkel procedur. Du behöver bara kontrollera och skriva under din deklaration. Men det finns några grundkrav för att du överhuvudtaget ska få göra avdraget:

  • Du måste äga bostaden där installationen ska ske och den måste användas som antingen permanentbostad eller fritidshus, av dig eller din förälder. Du kan alltså inte vara snäll och skaffa en laddbox åt din granne för att han redan utnyttjat sitt gröna avdrag…
  • Du betalar din inkomstskatt i Sverige och har betalt tillräckligt med skatt under året (d.v.s. minst den summa du vill göra avdrag för).
  • Du är över 18 eller fyller 18 under året för installationen.
  • Du ska kunna bevisa att det är du som betalat för arbetet.
  • Det är enbart din bostad (med garage, etc.) som kommer att förses med el från anläggningen – om elen t.ex. även går till en stuga på tomten som du hyr ut till sommargäster, eller en gammal lada där du arrangerar bingokvällar, kan du inte få avdraget.
  • Din anläggning måste vara uppkopplad till elnätet. Du kan alltså inte få skatteavdrag om du vill ”gå off-grid”.
  • Vill du placera solcellerna på en annan byggnad än ditt bostadshus? Om den byggnaden används till näringsverksamhet, måste bostaden ha en egen elanslutning med separat abonnemang som är kopplat till din anläggning.

Reglerna finns att läsa i detalj på Skatteverkets hemsida.

Illustration av hus med solceller och batterilagring
Du kan få 50 % i skatteavdrag för ett batteri, men endast om du har solceller anslutna till elnätet.

Och så några tips från coachen…

Vill du göra en så ekonomisk investering som möjligt är det viktigt att ha koll på hur du kan använda det gröna avdraget. Här är några tips du kanske inte tänkt på:

  • Du kan få det gröna avdraget flera gånger, men max en gång per år. Vill du installera både solceller och ett batteri, men totalbeloppet överskrider vad du får göra avdrag för? Då skulle du kunna vänta med batteriet tills det är ett nytt år och du får göra avdraget på nytt.

  • Å andra sidan, om du köper ett batteri samtidigt med dina solceller kan den totala kostnaden bli lägre eftersom solcellsfirman då kan ge dig 50 % avdrag på både växelriktare och delar av installationen.
  • Taket på 50 000 kronor är per person. Har du en sambo som också äger bostaden kan ni alltså dela kostnaderna mellan er ifall det är en större investering eller om en av er kanske inte har betalat in tillräckligt mycket skatt.
  • Avdraget gäller även för takintegrerade solceller – du kan alltså göra 20 % avdrag på hela kostnaden om du byter tak till ett soltak. Byter du däremot till ett vanligt tak och använder ROT-avdraget gäller det bara för montaget, inte materialet.  
  • Även du som bor i bostadsrätt kan få avdraget – men det måste vara en installation kopplad till dig som person, t.ex. att du installerar en laddstation på ditt garage. En bostadsrättsförening kan inte få avdraget. 

Slutligen några fällor att akta dig för…

Det gröna avdraget är enkelt att få, men det några fällor som är lätta att ramla i om man springer för fort och inte ser sig för – och som kan göra att du går miste om hela eller delar av avdraget.

  1. Du köper materialet separat:
    Du kan inte få avdrag för material du köpt på egen hand. Glöm de där panelerna på extrapris du hittade på eBay och beställ dina solceller via leverantören som ska installera dem. Om du vill få avdrag på hela kostnaden alltså.

  2. Du vill maxa avdragen till fullo:
    Om du lägger ihop ROT- och RUT-avdraget med det gröna avdraget kan du göra totalt 125 000 kr i avdrag på ett år. Om du är i renoveringstagen är det kanske lätt att förblindas av denna möjlighet och trycka gasen i botten.

    Men tänk på att du måste ha skattat lika mycket som du vill göra avdrag med. Vill du göra avdrag med 125 000 under ett år behöver du ha en månadslön på bortåt 70 000 kr. Vilket kanske inte den genomsnittliga villaägaren har…

  3. Du betalar i förskott men företaget kommer inte till skott:
    Vill leverantören att du betalar i förskott? Det är inte helt ovanligt att firmor idag vill ha en del av betalningen i förskott, vanligtvis vid beställning eller när materialet har kommit.

    Men för att du ska kunna få avdrag på det du betalat i förskott krävs det att arbetet är slutfört och slutbetalt samt att leverantören begärt utbetalning från Skatteverket senast 31 januari året därpå.

    Skulle du exempelvis göra en förskottsbetalning i december 2023 och arbetet fortfarande inte är klart och betalt 31 januari 2024, går du miste om skatteavdraget för det du betalade 2023.

  4. Du tänker ”solenergi som solenergi”:
    Solfångare som alstrar solvärme går inte att likställa med solceller när det gäller subventioner. För att du ska få det gröna avdraget måste minst 20 % av produktionen från din anläggning bestå av el.

  5. Du anlitar fel leverantör:
    Skatteverket ställer inte bara krav på dig som kund för att godkänna skatteavdraget. De ställer även krav på leverantören. Företaget måste för det första vara godkänt för F-skatt och för det andra måste faktureringen ske på ett korrekt sätt med fullständiga uppgifter. Görs något av detta felaktigt kan skatteavdraget nekas.

Undvik oseriösa leverantörer

Det finns också leverantörer där ute som gärna tummar lite på siffrorna åt dig. Som erbjuder sig att skriva att 95 % av installationsarbetet gått till att installera laddboxen, när det egentligen gick till solcellerna. För att du ska få 50 % i avdrag för hela installationen istället för 20 %.

Schysst va? Njae… Olagligt är ett bättre ord. En leverantör som kan tänka sig att fuska med siffror kan garanterat tänka sig att fuska med annat också. Som belastningsberäkningar och elarbeten… Tro mig, sådana typer vill du inte ha på ditt tak!

Vill du känna dig trygg med att du får en seriös leverantör – begär en offert via vårt kostnadsfria verktyg! Vi samarbetar bara med erfarna, kompetenta solcellsleverantörer som vill ha nöjda kunder.

Är du inte redo att begära en offert? Ingen fara, ta den tid du behöver! Om du vill läsa på mer innan du investerar i solceller rekommenderar vi vår guide om hur du undviker 5 av de vanligaste misstagen folk gör när de skaffar solceller.

Andra ”bidrag” när du skaffar solceller

Förutom det gröna skatteavdraget finns det några andra subventioner som gäller dig som har solceller:

  • Skattereduktion för såld el: Du får en skattereduktion på 60 öre per kWh du säljer, men max för så många kWh du själv köper in från elnätet. Säljer du 6 000 kWh ett år men köper in 4 000, får du alltså en skattereduktion det året på 4 000 x 0,6 kr = 2 400 kr. Taket för denna skattereduktion är 30 000 kr per år. Skattereduktionen är inte ett bidrag utan ett sätt att kompensera för den skatten (energiskatt och moms) du betalar när du köper el, så att det ska bli likvärdigt att köpa en kWh från elnätet och sälja en kWh till elnätet. OBS! Skattereduktionen kommer med stor sannolikhet att försvinna fr.o.m. 2025-01-01.
  • Skattebefrielse för såld el: Inkomster från din bostad på upp till 40 000 kr är skattefria. Har du inga andra boenderelaterade inkomster (t.ex. hyr ut ett rum) får du alltså tjäna 40 000 kr på dina solceller varje år utan att betala inkomstskatt.
  • Befrielse från energiskatt: I vanliga fall betalar du energiskatt på all el du köper och förbrukar. När du har en solcellsanläggning är du befriad från energiskatt för den elen från dina solceller som du själv förbrukar.

Finns det bidrag att söka för solceller till lantbruk?

Tyvärr finns det i nuläget inget särskilt bidrag som du som lantbrukare kan söka om du vill använda solenergi i ditt jordbruk. Investeringsstöd för alla typer av företag har dragits in och regeringen har inte gett några signaler kring framtida stöd. Vill du läsa mer om för- och nackdelar med att skaffa solceller till ditt lantbruk har vi skrivit en artikel om just solceller på lantbruk.